Panasonic S5IIx: nová éra hybridních fotoaparátů?

Publikováno: 22. ledna 2024 | autor Redakce
panasonic-s5-iix-front.jpg

V posledních letech jsme svědky rostoucí popularity hybridních fotoaparátů, navržených nejen pro zachycení perfektních fotografií, ale také pro záznam videa v profesionální kvalitě. Tento trend reflektuje vzrůstající důležitost videa v online světě a na digitálních platformách, kde jako tvůrci obsahu hledáme univerzální nástroje schopné vyhovět širokému spektru kreativních potřeb.

Panasonic si v oblasti fotografie a videa vždy budoval pověst značky, která klade důraz na kvalitu a inovace. Vynikající systém vnitřní stabilizace, široký dynamický rozsah a precizní zpracování činily z jeho modelů jednu z nejzajímavějších alternativ na trhu. Nicméně, u starších modelů byl často diskutován zvolený systém ostření, založený na kontrastní detekci.

panasonic-s5-iix-back.jpg

Je sice velmi přesný a perfektně se hodí na focení statických scén, ale zároveň je pomalejší než systém fázové detekce, kdy mohou vznikat problémy s přesností zaostřování v dynamických scénách nebo při sledování objektů v pohybu.

Nový fázový hybridní autofokus a špičkové videofunkce

To se ale dramaticky změnilo s uvedením modelu S5II, kde Panasonic představil nový hybridní systém ostření, kombinující oba světy, tedy rychlost fázové detekce s přesností detekce kontrastní, a vyslyšel tak volání po výkonném, ale cenově dostupném fullframovém řešení. Počet ostřicích bodů se rozšířil na 779 díky technologii hlubokého učení a umožňuje vysokorychlostní a přesné sledování lidí (obličeje, očí, hlavy a těla) a zvířat (psů, koček a ptáků).

panasonic-s5-iix-gdansk-whiskey.jpg

Dnes se podíváme na jeho rozšířenou verzi, model S5IIx, který zachovává to nejlepší z modelu S5II, ale jde ještě více naproti filmařům a tvůrcům videa. Nabízí totiž možnosti záznamu ve formátu ProRes 422 HQ (případně kodeku 422) až do rozlišení 5,8K při 30 obr./s na externí SSD disk přes port USB-C. Pro ty, co teď tápou, ProRes umožňuje zachycení více detailů a větší barevnou hloubku ve videu díky nižší míře komprese ve srovnání se standardními formáty H.264 nebo H.265.

Technické parametry

  • Obrazový snímač: 35mm fullframový snímač CMOS (35,6 × 23,8 mm)
  • Efektivní počet pixelů: 24,2 Mpx
  • Bajonet: L-Mount
  • Formát souboru – fotografie: JPEG (DCF, EXIF 2,31), RAW
  • Barevný prostor – sRGB, AdobeRGB
  • Formát souboru – video:
  • MOV – H.264/MPEG-4 AVC, H.265/HEVC, Apple ProRes (422 HQ, 422)
  • MP4 – H.264/MPEG-4 AVC, H.265/HEVC
  • Rozsah ISO:
  • Normální – 50* / 100–51 200 / 102 400* / 204 800* (1/3 nebo 1 krok EV)
  • V-Log – 320* / 640–51 200 (1/3 nebo 1 krok EV)
  • *rozšířené
  • Rozlišení videa: umožňuje záznam až do 6K, včetně 5,8K/30 obr./s v ProRes
  • Autofocus: hybridní systém ostření kombinuje rychlost fázové detekce s přesností detekce kontrastní
  • Stabilizace: B.I.S. – pětiosá, účinnost 5 kroků (Dual I.S. 2 až 6,5 kroku)
  • Hledáček: OLED, 3,68 milionu bodů.
  • LCD displej: výklopný, otáčecí, dotykový, 1,84 milionu bodů
  • Sériové snímání:
  • Mechanická závěrka: 9 obr./s AFS/MF (7 obr./s AFC)
  • Elektronická závěrka: 30 obr./s (AFS/AFC/MF)
  • Bezdrátové funkce: Wi-Fi, Bluetooth
  • Odolnost: utěsněný proti vniknutí vlhkosti a prachu
  • Váha: 740 g
  • Cena (tělo): aktuálně v době testu v předvánočním čase 49 990 Kč

panasonic-s5-iix-mikes.jpg

V této cenové kategorii jsou hybridy nabízející video 5,8K ProRes něco jako jednorožci. Nadto podporuje 5,9K Apple ProRes RAW videovýstup na zařízení Atomos a možnosti IP streamování a USB tetheringu. S těmito funkcemi Panasonic S5IIx posouvá hranice toho, co může nabídnout cenově dostupný fullframový fotoaparát a stává se tak extrémně výkonným nástrojem pro všechny, kteří hledají kombinaci profesionální kvality obrazu, flexibility a pokročilých možností záznamu.

Snímač a vylepšený procesor – základ kvality obrazu S5IIx

O perfektní kvalitu obrazu se stará 24,2Mpx fullframový snímač CMOS s vylepšeným procesorem optimalizovaným pro snížení šumu při vysokých hodnotách ISO (standardní rozsah je u S5IIx 100–51 200, rozšiřitelný až na 50–204 800) a zlepšení dynamického rozsahu (14+ EV V-Log/V-Gamut) pomocí technologie L2 vyvinuté v rámci dlouholeté spolupráce se společností Leica.

Při tisku velkoformátových fotografií (cca přes metr) se může rozlišení 24,2 Mpx zdát jako nedostatečné, v praxi však nižší rozlišení dále přispívá k výrazně lepšímu poměru signálu a šumu a zachovává velmi vysokou kvalitu obrazu.

panasonic-s5-iix-gdansk.jpg

Maximální kreativita – pokročilé možnosti nahrávání a snímání

Nicméně pokud potřebujete pro tisk vyšší rozlišení, Panasonic S5IIx nabízí režim 96Mpx záznamu, který umožňuje pořídit velmi detailní záběry statických scén ze stativu. Fotoaparát automaticky zachytí osm po sobě jdoucích snímků při posunu snímače a nový systém vysokorychlostního zpracování signálu je plynule syntetizuje do snímku o ekvivalentu 96 megapixelů (12 000 × 8000 pixelů), nabízející neuvěřitelné detaily a ostrost.

Dynamičtěji orientované fotografy naopak potěší možnost sekvenčního snímání, rychlostí až 9 snímků za sekundu s mechanickou závěrkou a až 30 obr./s prostřednictvím elektronické závěrky s minimálním efektem rolovací závěrky.

Další zajímavou fotografickou funkcí je Live View Composite, kdy S5IIx pořídí několik snímků, vybere ty, kde se liší jas, a složí je do kompozitního snímku. Toho se dá skvěle využít třeba při pořizování záběrů noční oblohy se světelnými drahami hvězd.

Pokud máte již teď pocit, že je Panasonic nabitý funkcemi a je pro vás jako stvořený, počkejte si na přehled jeho videoschopností, ve kterých je téměř bezkonkurenční.

panasonic-s5-iix-vent.jpg

Kromě v úvodu zmíněného záznamu 5,8K ProRes vám S5IIx nabídne širokou škálu dalších formátů. Umožňuje nahrávání ve vysokém rozlišení 6K nebo 5,9K UHD až do 29,97 obr./s ve formátu 4:2:0 10 bitů a díky režimu Open-Gate nabízí možnost využít celou plochu snímače pro maximální kreativní svobodu v kompozici, což oceníte zejména kvůli ořezu pro vertikální formát, v dnešní době velmi oblíbenému.

Tady má nahrávání ještě 30minutový limit, ale díky integrované ventilaci dostanete neomezené nahrávání ve formátu 4:2:2 10 bitů C4K/4K 60p/50p, který poskytuje ještě bohatší a detailnější barvy. Přesnou kontrolu nad barvami v postprodukci a bezproblémové úpravy zaručuje 14+ EV V-Log / V-Gamut a pomocné funkce LUT.

panasonic-s5-iix-heatmanagement.jpg

Pro slow motion videa nabízí fotoaparát HFR (High Frame Rate) nahrávání až do 120 obr./s a Slow & Quick záznam až do 180 obr./s ve Full HD rozlišení.

Stabilizace – natáčení bez kompromisů

Natáčení videa klade mimořádné nároky na stabilizaci a v té Panasonic S5IIx exceluje. Troufnu si říct, že jejich Dual I.S. 2, kombinující pětiosou stabilizaci s posunem snímače v těle fotoaparátu a dvouosý O.I.S. v objektivech LUMIX S, je jedním z nejlepších stabilizačních systémů na trhu, ne-li nejlepším vůbec. Jeho výkon je natolik přesvědčivý, že vás donutí se zamyslet, zda je pro natáčení videa vůbec ještě potřeba gimbal.

panasonic-s5-iix-is.jpg

V neposlední řadě stojí za zmínku, že Panasonic S5IIx je součástí L-Mount Alliance, což vám umožní přístup k široké škále objektivů a příslušenství Leica a Sigma.

Loučení s Panasonicem S5IIx po intenzivním testování bude bolet. Asi bych si uměl představit pár zlepšení jako uzavření závěrky při výměně objektivů pro ochranu snímače před prachem, kdo by pohrdl lepší kapacitou baterie, ale jeho přepracovaný autofokus se pomalu blíží k tomu, na co jsem zvyklý u Sony, a v čem opravdu vyniká, je jeho výjimečná stabilizace a špičkové videofunkce.

Nabídka ProRes nahrávání, 6K rozlišení, nízká hladina šumu v náročných světelných podmínkách a záznam zvuku s možností čtyřkanálového 48kHz nebo 96kHz 24bitového záznamu při připojení adaptéru mikrofonu XLR DMW-XLR1 z něj dělají extrémně zajímavou alternativu na trhu a jeden z nejlepších hybridních fotoaparátů, co jsem měl za poslední dobu možnost otestovat.


Celý článek najdete v lednovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.