PANASONIC HC-X2 a HC-X20 – všestranné 4K 60p videokamery

Publikováno: 15. září 2022 | autor Redakce
1662543979-img-1828081.jpg

Společnost Panasonic představila dvě nové videokamery s rozlišením 4K, s integrovanými objektivy a velkými 1“ snímači, které nabízejí pokročilé funkce a výkon požadovaný profesionály, přičemž poskytují vynikající vyvážení a snadnou manipulaci.

Vysoká úroveň kvality videa, rozšiřitelnost a přizpůsobivost kamer Panasonic HC-X2 a HC-X20 umožňuje jejich rychlé a efektivní nasazení v nejrůznějších úlohách, včetně zpravodajství, rozhovorů a událostí.

Modely HC-X2/X20 nabízejí vysoce přesné a rychlé automatické ostření s novými funkcemi detekce obličeje a vynikající optický výkon díky integrovanému širokoúhlému objektivu 24,5 mm s 20x optickým zoomem a 5osým HYBRID O.I.S.+ stabilizátorem obrazu.

panasonic-hc-x2-4k-camcorder-1725398.jpg

Videokamery podporují interní záznam videa v kvalitě 4:2:2 10bit 4K 30p/25p, s širokou škálu formátů záznamu včetně Super Slow Motion (100/120 snímků za sekundu) a Variable Frame Rate (2 až 60 snímků za sekundu) a HEVC záznam k efektivnějšímu ukládání.

Oba modely jsou vybaveny profesionálními funkcemi k natáčení videa, jako je současné zobrazení na LCD monitoru a v elektronickém hledáčku, trojitý manuální prstenec k snadnému ovládání, vstupní audio zdířky XLR, ND filtr, dva sloty pro SD karty, neomezená délka natáčení a vestavěná Wi-Fi.

HC-X2, vyšší model z dvojice, navíc nabízí záznam HLG (Hybrid Log Gamma) a V-log pro vytváření obsahu 4K HDR a také připojení k síti Ethernet a současný výstup SDI/HDMI i možnost živého streamování HD prostřednictvím řady streamovacích protokolů.

Panasonic nabízí model HC-X2 jako vhodný pro zaznamenávání středně dlouhých zpráv a streamování, zatímco model HC-X20 je ideální pro krátké rozhovory a zpravodajství nezávislých tvůrců.

panasonic-hc-x20-4k-mobility-camcorder-1725397.jpg

Pozoruhodný optický výkon k přesnému natáčení

Integrovaný objektiv nabízí mimořádnou všestrannost díky 20násobnému optickému zoomu, který začíná na širokoúhlé hodnotě 24,5 mm a končí na 490 mm.

Kromě toho i.ZOOM umožňuje kamerám HC-X2/X20 dosáhnout 24násobného zoomu při rozlišení 4K a 32násobného zoomu při rozlišení FHD. Velkého rozsahu zoomu lze v kompaktním těle dosáhnout díky systému pohonu 4-Lens Drive System, kdy je každá skupina čoček poháněna nezávisle.

Rychlé a přesné automatické zaostřování s detekcí obličeje

Zajistí, aby byly objekty vždy správně zaostřeny a přesně exponovány díky funkci Face Detection AF/AE a pohonu objektivu s přesným zaostřením, který nabízí vynikající rychlost ostření, stabilitu a výkon sledování při záznamu v rozlišení 4K i FHD. Kromě toho lze dotykem na LCD monitoru aktivovat sledování objektu s rozpoznáváním barev.

Eliminujte třes rukou pomocí 5osého HYBRID O.I.S.+ stabilizátoru

Modely HC-X2/X20 jsou vybaveny hybridním stabilizačním systémem, v němž optická a elektronická stabilizace obrazu společně detekují a korigují chvění fotoaparátu v pěti osách i kolébkových náklonů.

To umožňuje plynulé švenkování a krásně stabilní snímání z ruky i při 20násobném zoomu nebo za nestabilních podmínek, jako je natáčení z nízkého nebo vysokého úhlu. Díky snížení tření v hnací části umožňuje systém Ball O.I.S. jemnou, přesnou a nenápadnou korekci, a to i v případě nepatrných pohybů.

Vysoce citlivý velký snímač typu 1.0 (1,0 palce) s rozlišením 4K pro vynikající kvalitu obrazu

Snímač MOS 1“ s rozlišením přibližně 15,03 efektivních megapixelů nabízí záznam v rozlišení UHD (3840 x 2160) bez ořezu, střední hloubkou ostrosti a účinnou rovnováhou mezi kvalitou obrazu a citlivostí.

Řada různých režimů natáčení vyhovujících profesionálním pracovním postupům

Tyto videokamery podporují širokou škálu přenosových rychlostí a formátů, které vyhovují profesním a tvůrčím potřebám. K internímu nahrávání je k dispozici k UHD 29,98p/25p a FHD až 59,97p/50p v kvalitě 4:2:2 10bitů, zatímco v rozlišení UHD 60p 4:2:2 10bitů lze nahrávat externě prostřednictvím výstupu HDMI. Vysoce efektivní záznam HEVC (LongGOP/10-bit 4:2:0/MOV) je k dispozici při rychlosti 59,97p/200Mbps, přičemž jako formát souboru lze zvolit MOV (QuickTime), MP4 nebo AVCHD.

Vybaveno k tvorbě HDR videa (pouze u modelu HC-X2)

Záznam videa s vysokým dynamickým rozsahem (HDR) je na videokameře HC-X2 k dispozici prostřednictvím režimu snímání Hybrid Log Gamma (HLG). Video HDR nabízí širší rozsah jasu než standardní video, takže obraz je přirozenější a věrnější. Uživatelé mohou navíc natáčet v režimu V-Log 13 stop EV, což je ideální základ pro přesnou a jednotnou barevnou úpravu záznamů v postprodukci.

Super zpomalený pohyb a 4K (UHD) VFR natáčení

Díky nahrávání snímků FHD s vysokou snímkovou frekvencí 100/120 snímků za sekundu a jejich následnému přehrávání se standardní snímkovou frekvencí 50 /59,94 snímků za sekundu mohou videokamery vytvářet plynulý efekt zpomaleného pohybu.

Kamera HC-X2 navíc nabízí funkci snímání s proměnlivou snímkovou frekvencí (VFR), která umožňuje uživateli nastavit snímkovou frekvenci v jednom z deseti kroků mezi 2 a 50/60 snímů za sekundu (s volitelnou frekvencí snímků v závislosti na nahrávacím formátu) snímky za sekundu a vytvářet kreativní, expresivní videa s technikami, jako je například přetáčení a podtáčení.

Všestranné síťové funkce

Vestavěná Wi-Fi umožňuje snadnější připojení než kdy dříve a mobilní aplikace HC-ROP umožňuje uživatelům ovládat videokamery (včetně ovládání objektivu a nastavení kamery) bezdrátově pomocí tabletů a chytrých telefonů.

Model HC-X2 je vybaven rozhraním Ethernet, které umožňuje vysoce stabilní nastavení živého vysílání, zatímco model HC-X20 lze připojit ke kabelové síti LAN prostřednictvím volitelného ethernetového adaptéru USB (prodává se samostatně).

Živé vysílání v rozlišení FHD využívá oblíbené protokoly RTSP/RTP/RTMP/RTMPS a umožňuje přímé vysílání koncertů, sportovních událostí, tiskových konferencí a dalších přenosů na platformy, jako jsou Facebook a YouTube. Uživatelé mohou také nahrávat a streamovat současně. Navíc funkce USB tethering v HC-X2 umožňuje uživatelům živě vysílat prostřednictvím chytrých telefonů 5G.

Možnosti displeje zvyšující účinnost

3,5 palcový monitor LCD s rozlišením 2 760 000 bodů více než zdvojnásobuje rozlišení a jas předchozího modelu a poskytuje vynikající jas a viditelnost i při jasném slunečním světle. Nabízí elektrostatické dotykové funkce, které uživatelům umožňují vybírat položky menu klepnutím prstu.

Součástí videokamer je také výklopný OLED hledáček s rozlišením 2 360 000 bodů, který lze používat současně s monitorem LCD a zvýšit tak efektivitu práce.

K podpoře rychlého a přesného manuálního ostření nabízejí displeje funkce asistenta ostření včetně režimů Expand (rozšíření), Peaking (zvýraznění zaostřených částí) a Area (plošné ostření).

Konstrukční prvky pro podporu profesionálů

Ovládání a funkce videokamer byly navrženy s ohledem na potřeby profesionálů v oblasti videa. Tubus objektivu je vybaven trojicí manuálních prstenců k rychlému, jednoduchému a přesnému ovládání zoomu, ostření a clony a k dispozici je 14 přizpůsobitelných uživatelských tlačítek (devět na těle a pět na dotykovém panelu LCD).

Integrovaný ND filtr má čtyři nastavení (Clear, 1/4, 1/16 a 1/64) a k dispozici jsou speciální ovládací prvky k zesílení signálu (gain) a automatickému nastavení vyvážení bílé.

Dodávaná baterie byla navržena tak, aby se vešla do těla kamery a nevyčnívala z něj, a poskytuje dlouhou dobu nepřetržitého snímání: přibližně 3 hodiny a 50 minut u modelu HC-X2 a 4 hodiny a 25 minut u modelu HC-X20.

Dva sloty pro SD karty a nahrávání se dvěma kodeky

Dva sloty pro SD karty umožňují dlouhé nepřetržité snímání: záznamové médium se automaticky a plynule přepíná ze slotu 1 do slotu 2 a uživatelé mohou během snímání vyměňovat plné karty za nové (tzv. neomezené štafetové nahrávání).

Mezi další funkce patří simultánní záznam (na obě karty se zaznamenávají stejná data), záznam na pozadí (jedna karta nahrává nepřetržitě, druhá po zapnutí tlačítka Rec nahrává potřebné scény) a záznam s duálním kodekem (současný záznam ve dvou různých formátech, tj. UHD a FHD).

Lineární záznam zvuku PCM s vysokým rozlišením 48 kHz/24 bit

Dva přepínatelné vstupy XLR podporují fantomové napájení +48 V/MIC/LINE. Zvuk lze také nahrávat v 24bitovém lineárním PCM (MOV), 16bitovém AAC (MP4) nebo Dolby Audio (AVCHD).

Úprava obrazu připraveného k vysílání

Kamery HC-X2/X20 nabízejí řadu funkcí k úpravě obrazu na úrovni vysílání, včetně funkce Soft Skin (automaticky upravuje a vyhlazuje pleťové tóny), 16osé nezávislé korekce barev (umožňuje sladění barev pro více kamer) a 8režimové gamma (nabízí sedm předvoleb gamma včetně dvou typů CINE-LIKE).

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.