Ostrý Tamron 70–180 mm f/2,8 Di III VC VXD G2

Publikováno: 16. února 2024 | autor Redakce
-dsc8873.jpg

V roce 2020 byl trh s alternativními objektivy pro Sony E-mount ještě relativně v plenkách a etalonem kvality na poli teleobjektivů byl bezpochyby Sony 70–200 mm GM. Jeho obrazová kvalita a robustní konstrukce však byly vyváženy cenou, která jej činila poněkud luxusní volbou i pro některé profesionální fotografy.

Text a foto: Michal Stehlík, Instagram

Tamron tento narativ zbořil představením objektivu 70–180 f/2,8 Di III VXD, čímž na trh dodal cenově dostupnější, ale přesto obrazově špičkovou alternativu. Neměl sice stabilizaci obrazu ani další pokročilejší funkce, vyznačoval se ale ostrostí a krásnou kresbou, při téměř poloviční ceně oproti Sony 70–200 GM a Tamron si tak rychle pojistil významné místo na trhu objektivů pro bajonet Sony E.

-dsc7750.jpgSrovnání těl Tamronu 70–180 mm f/2,8 – na levé straně původní generace, napravo nová G2

Tři roky poté přichází Tamron s novou generací, modelem 70–180 mm f/2,8 Di III VC VXD G2 (interní označení A065S), který přináší řadu inovací a vylepšení, ale zároveň slibuje přívětivou cenovou hladinu. Mezi klíčové novinky patří integrovaná optická stabilizace, přidané ovládací prvky, ještě rychlejší autofokus a opravdu mimořádně dobrý optický výkon.

Nejprve si ale pojďme říct, co všechny ty zkratky znamenají:

Di III (Digitally Integrated Design) – skla specificky navržená pro bezzrcadlovky s vyměnitelnými objektivy, v tomhle případě pro full-frame Sony E-mount neboli Sony FE.

VC (Vibration Compensation) – patentovaný mechanismus optické stabilizace obrazu.

VXD (Voice-coil Extreme-torque Drive) – mechanismus ostření lineárního motoru pro extrémně rychlý a vysoce přesný pohyb (ve srovnání s konvenčním pohonným systémem výrazně snižuje hluk a vibrace pohonu). Momentálně nejlepší autofokusový systém, který Tamron nabízí.

Konstrukce a ergonomie

Kromě technologických vylepšení se Tamron zaměřil také na uživatelskou přívětivost. Ergonomie objektivu byla vylepšena pro usnadnění manipulace a objektiv tak padne perfektně do ruky. Upravena byla také povrchová úprava, která je teď lehce lesklejší a je odolnější proti poškrábání a otiskům prstů.

-dsc7763.jpgProgramovatelné tlačítko focus/hold a třípolohový přepínač

Díky inovované konstrukci, integrované optické stabilizaci a přidaným ovládacím tlačítkům nepatrně vzrostla váha na nynějších 855 g (G1 váží 810 g), i tak ale zůstává nejlehčím teleobjektivem na trhu v dané kategorii. Kromě váhy lehce narostl i v rozměrech, konkrétně o 2 mm v maximálním průměru na 83 mm a o 7 mm v délce na 156,5 mm.

Ochuzeni nezůstaneme ani o (u Tamronu již standardní) port USB-C pro aktualizaci firmwaru či přizpůsobení dostupných funkcí objektivu, např. metody ostření (nelineární/lineární), v pohodlí domácího prostředí pomocí bezplatně stažitelného softwaru Tamron Lens Utility. Mezi ostřicím a zoomovým prstencem je navíc umístěno programovatelné tlačítko focus/hold a třípolohový přepínač, který poskytuje další možnosti pro přizpůsobení objektivu konkrétním potřebám a stylu tvorby.

-dsc7758.jpgUSB-C port pro aktualizaci firmware a přizpůsobení dostupných funkcí

Tělo je utěsněno proti vniknutí prachu a vlhkosti na všech kritických místech, včetně zmíněného portu USB-C.

Velmi potěšující zprávou je, že se Tamronu znovu podařilo udržet průměr filtrů na 67 mm, což je společný rozměr pro většinu jeho objektivů, takže je sdílení filtrů mimořádně jednoduché.

Pár základních parametrů:

  • Modelové označení: A065S
  • Ohnisková vzdálenost: 70–180 mm
  • Světelnost objektivu: f/2,8
  • Optická konstrukce: 20 členů v 15 skupinách
  • Počet lamel clony: 9
  • Minimální zaostřovací vzdálenost: 0,3 m (wide) / 0,85 m (tele)
  • Průměr filtrů: 67 mm
  • Stabilizace: ano
  • Váha: 855 g
  • Délka: 156,5 mm
  • Utěsnění proti vlhkosti a prachu
  • Kompatibilní se softwarem Tamron Lens Utility – aktualizace firmwaru a optimalizace funkcí objektivu

Pro potlačení vnitřních odrazů způsobujících duchy (sekundární obrázky) a odlesky (způsobují nízký kontrast a vyblednutí) Tamron použil technologii BBAR-G2 (Broad Band Anti Reflection), tj. vícenásobné nanášení vrstev fluoridu hořečnatého.

-dsc8005.jpg

Na široce otevřené cloně jsou odlesky téměř zanedbatelné ani na vyšších clonových číslech při focení v protisvětle nedochází k ničemu dramatickému. Přední člen je navíc ošetřen fluorovým povlakem odpuzujícím vodu, mastnotu a další nečistoty.

Kvalita obrazu a výkon

V optické konstrukci byl doplněn jeden člen a jedna nová skupina, čímž Tamron u 70–180 mm G2 dosáhl excelentní obrazové kvality v celém jejím rozsahu. Fotografie jsou krásně kontrastní a barevně věrné. Objektiv kreslí nádherné detaily a poskytuje špičkovou ostrost od středu až po rohy.

-dsc8217.jpg

Jediné místo, kdy dochází k nepatrnému změknutí rohů, je zhruba v okolí 135 mm, ale jinak je opravdu naprosto perfektní. Skvěle také potlačuje chromatickou aberaci. Velká clona f/2,8 v kombinaci s devíti lamelami poskytuje krásný bokeh.

-dsc9324.jpg

O rychlé ostření se starají lineární motory VXD (Voice-coil eXtreme-torque Drive). Nabízejí větší kroutivý moment oproti klasickým motorům RXD, což v praxi znamená, že autofokus přeostřuje téměř okamžitě. Defacto je úplně jedno, jestli fotíte portrét, sport nebo zvířata, autofokus je v každé situaci stoprocentně přesný. Motory VXD jsou navíc velmi tiché.

Plusy:

  • excelentní obrazová kvalita v celém rozsahu
  • perfektní podání barev a skvělý kontrast
  • optická stabilizace
  • skvělá minimální zaostřovací vzdálenost
  • dobrá kontrola chromatické aberace
  • utěsnění proti vlhkosti a prachu
  • silné motory VXD a velmi přesný autofokus
  • port USB-C pro aktualizace firmwaru a uživatelská nastavení
  • krásný bokeh
  • ergonomicky tvarované tělo a váha
  • 67mm filtry
  • cena

Minusy:

  • Nelze použít telekonvertor.
  • Má o 20 mm menší rozsah než jeho rival Sony 70–200 GM.
  • Na tělech A1/A9 je limitován 15 snímky za vteřinu.

Závěr

Nový Tamron 70–180 mm f/2,8 Di III VC VXD G2 je naprosto špičkový profesionální objektiv, který vám umožní fotit a natáčet širokou škálu motivů od portrétů až po sportovní akce v nejnáročnějších světelných podmínkách. Nová generace dostala do vínku optickou stabilizaci a celkově novou optickou konstrukci pro excelentní optický výkon.

-dsc9523.jpg

Oproti největšímu rivalovi, tedy Sony 70–200 GM II mu sice chybí 20 mm na konci, ale za celou dobu testování jsem to reálně jako možný limit pocítil jen při „šmírování“ zvěře v oboře. Nicméně při vysokém rozlišení dnešních těl Sony tenhle možný hendikep jednoduše vyřešíte přepnutím do módu APS-C či případným ořezem v postprocesu.

Tak či tak za 35 990 Kč (doporučená MOC distributorem pro ČR a SR – www.penta.cz, leden 2024), tedy poloviční cenu oproti Sony 70–200 GM II, dostanete extrémně ostré sklo, které téměř dokonale plní veškeré požadavky profesionálních fotografů, a díky kombinaci ceny, váhy a kvalitní odolné konstrukce vám bude dělat skvělého parťáka i na cestách, ať už fotíte své ratolesti na špatně osvětlených besídkách nebo motivované kamarády při sportovních radovánkách.

Tak dobré světlo a zase příště,

MS


Celý článek najdete v únorovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.