OPPO Reno10 5G poprvé v redakčních rukou

Publikováno: 12. listopadu 2023 | autor Redakce
oppo-reno10-pro-ultra-clear-portrait-camera-system.jpg

Říká se, že smartphony už nemají co nabídnout, lidé si je nechávají trochu déle než dříve a i proto (ale to je jen jeden z důvodů…) jejich prodeje tak trochu stagnují. Na trhu vyhrávají ty, které umí dobře fotit a natáčet pěkná, a dokonce i kvalitní videa. OPPO Reno10 by měl být jedním z těch, který fotit a točit umí. Je tomu opravdu tak?

OPPO je už u nás dobře známá světová značka nabízející převážně chytré telefony a související zařízení. Svůj první mobilní telefon společnost uvedla na trh již v roce 2008 a od samého začátku umí dobře kombinovat vlastní technologie s těmi osvědčenými ostatních světových výrobců. Je to značka u nás známá řadami Find a Reno.

Krátce charakterizujeme

OPPO Reno10 5G jsme si zařadili už do vyšší třídy smartphonů hlavně díky jeho kvalitnímu fotoaparátu Sony, výbornému displeji a dalším špičkovým vlastnostem, přestože se jeho současná cena pohybuje kolem 15 tisíc korun. Dalo by se říci jinými slovy: výhodná koupě. Testovali jsme hlavně a jenom jeho focení a to nás o dobrém poměru ceny a výkonu téměř dokonale přesvědčilo.

oppo-reno10-5g-01.jpg

Přímá orientace na focení portrétu

OPPO si dovolilo v případě tohoto typu jednu docela zásadní věc. Na rozdíl od jiných výrobců, kteří neustále mluví a píšou o lepším a lepším focení za horších světelných podmínek a o neustálém vylepšování zoomování, se OPPO v tomto případě věnuje hlavně jednomu důležitému fotografickému žánru, kterým není nic jiného než portrét. Ověřená technika Sony je výborně nápomocna.

oppo-reno10-pro-5g-01.jpg

OPPO provedlo u nové řady Reno10 komplexní vylepšení napříč celým zpracováním obrazu – od fotografování přes zpracování až po jeho zobrazení. Kvalita objektivu fotoaparátu – jako první součásti v řetězci snímání obrazu a mostu mezi snímačem a světlem vnějšího světa – v konečném důsledku určuje výslednou kvalitu obrazu.

oppo-reno10-5g-02.jpg

Ve smartphonech Reno10 5G a Reno10 Pro 5G proto OPPO poprvé v historii řady představilo nezávislý portrétní teleobjektiv s dvojnásobným zoomem, který od samého počátku zlepšuje čistotu a kvalitu snímků. Tuto skutečnost jsme si při focení ověřili.

Je to tak

Za objektivem se skrývá velký 32Mpx snímač s úhlopříčkou 1/2,74″. Fotoaparát je vybaven dvounásobným optickým zoomem se světelností f/2 a minimální zaostřovací vzdáleností pouhých 25 cm. Při použití optického zoomu s ekvivalentní ohniskovou vzdáleností 47 mm to znamená větší volnost kompozice. Pokud potřebujete další zvětšení, nabízí Reno10 Pro 5G také kvalitní pětinásobný zoom postavený na technologii OPPO in sensor zoom.

oppo-reno10-pro-ultra-clear-portrait-camera-system.jpg

Kromě toho je objektiv potažen technologií BG spin coating, která snižuje barevné odlesky a odlesky objektivu. Portrétní režim využívá možnosti zpracování obrazu telefonu, přináší aktualizovaný efekt bokehu s odlesky a vytváří jeho realistickou úroveň, vrstvení a vzorů odlesků. Vylepšené zpracování portrétů zahrnuje také pokročilé klíčovací algoritmy, které přesněji oddělují obraz objektu od vrstvy pozadí. Součástí je i vylepšení přesnosti algoritmů umělé inteligence díky speciálnímu tréninku pro fotografování portrétů, který jim umožňuje lépe rozpoznat například objekty v rukou, gesta a další.

Navíc fakt dobrý displej

Do tohoto přístroje byla implementována multisémantická segmentace, která zlepšuje přesnost detekce opakujících se textur a dalších scén, a algoritmy pro zjemňování hran, optimalizující vzhled hran v obrazech na základě údajů o hloubce. Během poslední fáze fotografování a prohlížení snímků je displej stejně důležitý jako všechny předcházející kroky. Výrobce tvrdí, že tento displej zvládá až miliardu barev.

Co říci závěrem?

Možná má OPPO trochu smůlu, že vstupuje do stabilního a dost nabitého trhu se známými konkurenčními značkami. Pokud ale chcete mít spolehlivý mobil s výborným foťákem, neváhejte. Poznali jsme, proč je v Číně na špici a poměr cena/výkon je opravdu výborný stejně jako naše hodnocení.

Hlavní vlastnosti

  • Klasický odolný a tenký smartphone (162,4 × 74,2 × 8 mm) s výrazným zadním fotoaparátem
  • Operační systém: Android 13
  • Paměti: vnitřní 256 GB, paměťové karty microSD
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 778G
  • Fotoaparát: 50 Mpx, LED dioda, video: 3840 × 2160 px, 30 obr./s
  • Displej: AMOLED, 6,7" (2412 × 1080 px)

Cena a dostupnost

Na našem trhu od konce srpna za ceny kolem 15 tisíc korun

1x-img20230906103219.jpg 2x-img20230906103225.jpg 6x-img20230906103232.jpg

Všimněte si, že obraz při jednorázovém, dvojnásobném i šestinásobném zvětšení zůstává stále perfektně ostrý – samozřejmě nijak neupravováno a foceno v režimu Fotografie.

portret-img20230906103243.jpg

Režim Portrét vlastně automaticky nahodí dvojnásobné zvětšení a k tomu docela hezky rozmaže pozadí a příjemný bokeh je tady, viz naše předchozí řádky v hlavním textu.

rezim-fotografie-normal-img20230906103444.jpg extra-hd-img20230906103457.jpg

Porovnání režimu Fotografie s režimem Extra HD při focení východovky v protisvětle – režim HD to složí z více fotek a vznikne cca trojnásobně větší soubor, sluneční korona je výraznější a potlačí částečně i krásně modrou oblohu, ale detaily zůstávají prakticky stejné. Který režim tedy volit v tomto případě? Můžete totéž zkusit s podobným výsledkem v režimu Pro, tedy manuálně.


Celý článek najdete v listopadovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv11-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.