OM SYSTEM OM-5 – novinka mezi micro 4/3 bezzrcátky

Publikováno: 27. října 2022 | autor Redakce
om-5-1220-patrickscholz.jpg

Společnost OM Digital Solutions Corporation s potěšením představuje nového outdoorového společníka pro malá i velká dobrodružství, extrémně malý a lehký fotoaparát OM SYSTEM OM-5.

Tento plně vybavený fotoaparát s výměnnými objektivy standardu Micro Four Thirds se vyznačuje odolností proti prachu a stříkající vodě a mrazuvzdorností do −10 °C. Díky tomu je ideální pro akční životní styl a umožňuje bezstarostné fotografování v náročných podmínkách, které mnoho jiných fotoaparátů nevydrží.

om-5-1245-f4-pro-patrick-scholz-2.jpg

Tento výkonný a zároveň kompaktní fotoaparát je vybaven specifickými funkcemi, které dále inspirují ke kreativnímu fotografování, včetně výpočetních fotografických funkcí, jako je focení s vysokým rozlišením 50MP, Live ND filtr, vertikální natáčení a přehrávání video záběrů na chytrých telefonech.

Výkonná pětiosá stabilizace obrazu v těle ve spojení s kompaktními a lehkými objektivy M.Zuiko Digital poskytují vynikající kvalitu obrazu ve vysoce mobilním fotoaparátu s výměnnými objektivy, což z něj činí dokonalý fotoaparát pro outdoorová dobrodružství. OM-5 je připraven vytvářet úžasné snímky kdykoli, kdekoli a v jakémkoli prostředí.

Kompaktní, lehké tělo s pětiosou stabilizací obrazu

OM SYSTEM OM-5 obsahuje pětiosou stabilizaci obrazu v kompaktním těle o rozměrech 125,3 × 85,2 × 49,7 mm (šířka × výška × hloubka) a hmotnosti 366 g (tělo fotoaparátu). Poskytuje stabilizaci obrazu až 6,5EV, která se v kombinaci s kompatibilním stabilizovaným objektivem rozšíří na 7,5EV díky 5osému synchronizovanému stabilizátoru (Sync IS).

om-5-4015-4-pro-patrick-scholz.jpg

Výkonná stabilizace obrazu umožňuje fotografování s delšími expozicemi v místech, kde nelze použít stativ, a je tak ideálním společníkem pro fotografování na cestách. Díky použití renomovaného snímače Live MOS s 20,37 miliony efektivních pixelů a vysoce výkonného procesoru TruePic IX poskytuje tento model přirozené gradace snímků s minimálním šumem a vysokou kvalitu obrazu i při nastavení vysoké citlivosti.

OM-5 je vybaven snímačem se 121 AF body s křížovou fázovou detekcí. Dokáže tak zaostřovat prakticky po celé ploše záběru a poskytuje tak větší volnost a vysokou přesnost zaostření při tvorbě snímku. Funkce Starry Sky AF poskytuje vysoce přesné automatické zaostřování na hvězdy při astrofotografii, které bylo dříve považováno za obtížné.

Odolnost proti povětrnostním vlivům třídy IP53

OM SYSTEM OM-5 je opatřen dokonalým utěsněním, které zajišťuje prachotěsnost a odolnost proti stříkající vodě s krytím IP53 a mrazuvzdornost do −10 °C, což je stejně vysoká úroveň odolnosti proti povětrnostním vlivům jako u vlajkového modelu OM SYSTEM OM-1.

om-5-group-selfie-patrick-scholz.jpg

Díky této konstrukci se mohou uživatelé soustředit na fotografování i v náročných podmínkách, aniž by se museli obávat zničení svého vybavení kvůli náhlým dešťovým přeháňkám, sněhu nebo kapkám vody. Fotoaparát je také vybaven filtrem SSWF (Supersonic Wave Filter), který výrazně omezuje problémy s prachem a nečistotami na obrazovém snímači při výměně objektivů.

To z něj činí vynikající model pro aktivní fotografování a dává klid těm, kteří potřebují měnit objektivy venku.V tomto modelu je použita kompaktní baterie BLS-50 a k nabíjení baterie ve fotoaparátu lze použít přiložený adaptér USB-AC.

om-5-1245-f4-pro-patrick-scholz.jpg

Všestranná výpočetní fotografie

Funkce výpočetní fotografie umožňují uživatelům snadno pořizovat fotografie, které obvykle vyžadují speciální vybavení nebo software pro úpravu snímků. OM SYSTEM OM-5 je vybaven praktickými a všestrannými výpočetními fotografickými funkcemi, které poskytují další inspiraci pro kreativní fotografování, jako je například funkce snímání s vysokým rozlišením nebo Live ND filtr.

c09-om-5-blk-right2-1245-om-w.jpg

  • Snímání s vysokým rozlišením (High Res Shot)

Tento model podporuje funkci High Res Shot z ruky s vysokým rozlišením, která sloučí několik snímků a vytvoří přibližně 50megapixelové snímky s vysokým rozlišením. Díky této funkci mohou uživatelé využívat fotografování z ruky z téměř libovolného úhlu a pořizovat snímky ve vysokém rozlišení. Sloučení více snímků nejen zlepšuje rozlišení, ale také minimalizuje šum. Součástí tohoto modelu je také funkce High Res Shot ze stativu, která produkuje fotky s rozlišením až 80 megapixelů.

  • Live ND filtr

Dosahujte efektů s dlouhými časy jako při použití ND filtru až do ND16 (4 EV kroky). Tato funkce poskytuje efekty s nízkou rychlostí závěrky i u ultraširokoúhlých objektivů, na které nelze nasadit ND filtr, a tyto efekty lze zobrazit před pořízením snímku pomocí hledáčku nebo na LCD displeji, pokud je aktivována simulace živého náhledu. Pro dosažení efektu tak není zapotřebí ani skleněný ND filtr, ani stativ.

c39-om-5-slv-right2-1245-om-w.jpg

  • Pro Capture – fotí minulost

Funkce Pro Capture začíná nahrávat po namáčknutí tlačítka spouště a zaznamenává předchozí snímky počínaje okamžikem úplného stisknutí tlačítka spouště. Uživatelé tak nikdy nepřijdou o okamžiky běžně promeškané pomalou lidskou reakcí a zpožděním při ovládání fotoaparátu. Při vysokorychlostním sekvenčním snímání až 30 snímků za sekundu (s uzamčeným AF/AE) lze zachytit až 14 snímků před úplným stisknutím spouště.

  • Skládané makro

Funkce Skládané makro zachytí osm snímků s proměnnou rovinou zaostření a automaticky vytvoří jeden složený snímek, takže uživatelé mohou příjemně rozostřit pozadí, aniž by museli nadměrně snižovat clonu pro kontrolu hloubky ostrosti. Tato funkce je užitečná nejen při makro fotografování.

c64-om-5-slv-left-1245-om-w-ecg-5.jpg

  • Live composite – pro dlouhočasové expozice

Díky této funkci mohou uživatelé pořizovat rozmanité snímky s dlouhými expozičními časy a zároveň sledovat tvorbu obrazu na obrazovce živého náhledu, a to i v situacích, kdy je kontrola expozice obtížná, například při fotografování nočního nasvíceného města proti hvězdné obloze.

  • Korekce lichoběžníku

Stejně jako při fotografování s tilt shift objektivem mohou uživatelé zobrazovat efekty na obrazovce živého náhledu a současně využívat vertikální/horizontální kompenzaci a vylepšení perspektivy.

Mezi další funkce patří Live BULB, intervalové snímání / časosběrné video, Focus Bracketing, HDR, úpravy barev, Art filtry a kompenzace rybího oka.

c54-om-5-slv-top-1245-om-w.jpg

Vysoce kvalitní záznam videa v rozlišení 4K z ruky a vertikální video

Výkonná pětiosá stabilizace obrazu v těle fotoaparátu OM SYSTEM OM-5 funguje skvěle i při natáčení videa. V kombinaci se speciální elektronickou stabilizací videa umožňuje stabilní záznam 4K z ruky bez časového omezení.

Fotoaparát využívá informace ze snímače s fázovou detekcí a zajišťuje tak plynulé zaostřování, které odpovídá potřebám natáčení videí. Podpora OM-Log poskytuje větší svobodu při úpravách díky barevné gradaci, která uživatelům umožňuje zachytit světla a stíny bez přeexponování nebo podexponování záběrů.

Tento model podporuje také vertikální video. Videa nahraná na fotoaparátu na výšku se ukládají jako vertikální soubory, takže je lze snadno publikovat na sociálních sítích bez nutnosti používat speciální editační software. Uživatelé mohou k fotoaparátu připojit také profesionální audio záznamník OM SYSTEM LS-P5, který zachytí zvuky v High-Res kvalitě a pro snadnou synchronizaci zvukových dat při editaci videa je k dispozici i funkce Slate tón.

Další vlastnosti

Webkamera - Podporuje UVC (USB Video Class)/UAC (USB Audio Class) pro použití jako vysoce kvalitní webová kamera jednoduchým připojením k počítači přes USB.

Vlastní AF matrice i vlastní AF zóny - Je vybaven režimem cíle AF, který nabízí volnost v nastavení zón AF v závislosti na pohybu a poloze objektu s možností výběru libovolného lichého počtu bodů z 11 vertikálních a 11 horizontálních bodů. Vybírejte ze tří úrovní vertikálních a horizontálních kroků pohybu zóny AF.

Je vybaven funkcí vyrovnávání expozice pro zvládání náhlých změn expozice mezi snímky při intervalovém snímání.

Samostatně dostupné příslušenství

Externí grip ECG-5 (již v prodeji) je vybaven spouští závěrky a ovládacím kolečkem. Nabízí lepší držení a ovládání po nasazení na fotoaparát.

Bezdrátový dálkový ovladač RM-WR1 (již v prodeji) umožňuje dálkové snímání a je odolný proti prachu a stříkající vodě s krytím IP577. Je také vybaven energeticky úsporným designem, který pro komunikaci využívá technologii Bluetooth Low Energy, kterou lze použít ke spuštění a zastavení nahrávání videa. Toto příslušenství lze po připojení pomocí přiloženého kabelu použít také jako kabelové dálkové ovládání.

Podpora při fotografování a úpravách

Aplikace OM Image Share (OI.Share) pro chytré telefony slouží k připojení fotoaparátu prostřednictvím Wi-Fi, přenosu dat a vzdálenému ovládání. Informace o poloze se získávají z chytrého telefonu a poté se vkládají do zaznamenaných snímků prostřednictvím spojení Bluetooth Low Energy s chytrým telefonem. V bezdrátové verzi jsou nyní kromě ovládání klepnutím k dispozici i hlasové operace.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.