Olympus OM-D E-M10 Mark IV

Publikováno: 9. srpna 2020 | autor Redakce
Olympus OM-D E-M10 Mark IV

Nový Olympus OM-D E-M10 Mark IV je dokonalý fotoaparát pro kreativní fotografy na cestách. Kompaktní a lehké tělo s vylepšeným gripem, všestranné fotografické funkce pro profesionální snímky na jedno stisknutí spouště a výkonná pětiosá stabilizace obrazu z něj dělají perfektní nástroj pro zachycení každého okamžiku v excelentní kvalitě.

Výklopná LCD obrazovka vhodná pro selfie snímky, a elektronický hledáček s vysokým rozlišením přinášejí uživatelům svobodu při rozvíjení vlastního unikátního stylu. Sdílení snímků je nyní díky speciální aplikaci pro chytré telefony snazší než kdy dřív. OM-D E-M10 Mark IV přináší radost z focení mladým rodinám s dětmi, cestovatelům, fotografickým nadšencům, blogerům, Instagramerům, prostě všem, kdo se nespokojí s focením na mobil, a přitom nechce tahat veliké a těžké fotoaparáty.

OM-D E-M10 Mark IV je:

  • Malý, lehký, snadno ovladatelný
  • Rychlý, přesný a výkonný
  • Dokonale stabilizovaný a spolehlivý
  • Plně automatický i profesionální
  • Mistr selfíček
  • Přeborníkem v konektivitě a sdílení
  • Kompaktní stabilizovaná 4K videokamera

Olympus OM-D E-M10 Mark IV

Malý, lehký a snadno ovladatelný

Se svými 383 gramy nezatíží ani vaši kapsu, ani batoh. V tom navíc zůstane spousta místa na svačinu, pláštěnku, láhev s pitím a další turistické propriety. Svými rozměry 121x84x49mm se blíží spíše kompaktnímu fotoaparátu. I přesto je „nabušený“ funkcemi, jako kdyby se jednalo o profesionální přístroj, hodný zkušeného a náročného fotografa. Díky vestavěnému hledáčku, dvěma hlavním otočným rolerům a řadě nastavitelných tlačítek, zvládne ovládání fotoaparátu úplně každý.

Aby se tak malý fotoaparát pohodlně držel, nabízí zcela nově přepracovaný design gripu, který je ergonomicky vytvarovaný přesně na tvar lidské ruky. Zatímco tři prsty spolu s palcem tvoří pevné sevření, ukazováček spočívá pohodlně na spoušti. Tento na první pohled drobný designový prvek zaslouží velikou pozornost, až si budete fotoaparát na prodejnách zkoušet. Vezměte fotoaparát do ruky, zavřete oči a jen prsty vnímejte, jak vám padne do ruky jako ulitý.Olympus OM-D E-M10 Mark IV

Rychlý, přesný, výkonný

Nová desítka nabízí rozlišení 20mpx na snímači s kontrastní detekcí, tedy zaostřovacím systému, který porovnává kontrast sousedících pixelů a na základě toho vyhodnocuje zaostření subjektu. Zní to složitě, ale v praxi to znamená, že čím více kontrastu v záběru, tím lépe a rychleji fotoaparát zaostří. Snímače s fázovou detekcí, přítomné na fotoaparátech řady OM-D 1 a také na nové pětce OM-D E-M5 Mark III, nabízí kombinaci fázové a kontrastní detekce, což za špatných světelných podmínek, či při rychlém pohybu subjektu, zaostření urychluje a zpřesňuje. Mohlo by se tak zdát, že nová desítka je za svými vyspělejšími sourozenci pozadu, ale!Olympus OM-D E-M10 Mark IV

Nová desítka čtvrté generace nabízí kompletně přepracovaný zaostřovací algoritmus, který si i s kontrastním snímačem poradí v režimech C-AF a C-AF+Tr mnohem lépe než její předchůdci. Kromě kontinuálního zaostřování na pohybující se věci, dokáže extrémně přesně a rychle zaostřovat na tváře a oči v režimu detekce tváří, podobně, jako je tomu u vlajkové lodi E-M1 Mark III.

Kromě zrychleného kontinuálního zaostřování a zaostřování na obličeje se významně zrychlilo i sekvenční snímání. To teď nabízí frekvenci až 15 snímků za sekundu (s elektronickou závěrkou), nebo 8,7 sn./s. při použití závěrky mechanické. Fotografování akčních scén, jako jsou například skoky do vody, přeskakování horského potoka, jízda na kole a mnoho dalších, jsou s novou desítkou mnohem snáze zachytitelné. Samotné sekvence nejsou dokonce ve formátu jpeg nikterak omezeny a lze s nimi fotit kontinuálně tak dlouho, dokud se nezaplní paměťová karta. Ve formátu RAW lze v sekvenci zachytit až 42 po sobě jdoucích snímků.Olympus OM-D E-M10 Mark IV

Lepší stabilizace & vyšší spolehlivost

Proto, abyste se na svůj fotoaparát mohli spolehnout, potřebujete mít jistotu, že všechny fotky budou dokonale čisté a po návratu z dovolené nestrávíte hodiny u počítače softwarovým odstraňováním prachových částeček ze všech záběrů. Proto je nová desítka, stejně jako profesionální jedničky, vybavena unikátním antiprachovým filtrem SSWF, který udržuje snímač neustále čistý, bez jediného smítka prachu. Stačí jen zapnout fotoaparát a očista je hotová.

Stejně tak potřebujete mít jistotu, že budete mít vždy ostré snímky, a to i za špatného světla, kdy se délka expozice značně prodlužuje a udržet v ruce fotoaparát bez sebemenšího otřesu je prakticky nemožné. S E-M10 Mark IV se obávat nemusíte. Její vestavěný stabilizátor obrazu vám umožní udržet časy až o 4,5EV delší, než za normální situace. Udržet z ruky i vteřinovou expozici vám tak nebude činit žádné potíže.

Velikou výhodou a zároveň dalším důvodem, proč se na desítku Mark IV můžete vždy spolehnout, je možnost nabíjení baterie přímo ve fotoaparátu, například z externí powerbanky. Při několikadenním putování po horách, kde nemáte přístup k elektrické síti, vám postačí powerbanka, ze které nabijete nejen svůj mobil, ale i fotoaparát.

Nelze opomenout tiché focení. E-M10 Mark IV dokáže využít elektronickou závěrku, a tedy absolutně bezhlučné snímání, ve všech expozičních režimech. Nejen v automatické AP režimu, jako tomu bylo u předchůdce, ale i v režimech P, A, S a M.

Pokud si myslíte, že už by to mohlo stačit a je už těch funkcí na základní modelovou řadu až dost, nenechte se mýlit. E-M10 Mark IV se dá použít naprosto skvěle i jako špičkový studiový fotoaparát. Nejenže dokáže vlastním vestavěným bleskem na dálku řídit a odpalovat jiné externí blesky, rozestavěné po scéně, ale pomocí nasazeného rádiového odpalovače umí komunikovat i s rádiovým bleskem Olympus FL-700WR. V případě rádiového systému lze pracovat s blesky na mnohem větší vzdálenost a navíc není potřeba zachovat vzájemnou viditelnost mezi jednotlivými přístroji. Blesk tak může být schovaný například za kmenem stromu a pouze být na dálku odpálen.Olympus OM-D E-M10 Mark IV

Profesionál i plný automat

Začínající fotografové jistě ocení řadu přednastavených funkcí a režimů, se kterými není potřeba mít přílišné fotografické znalosti a zkušenosti. Kupříkladu v rámci scénických režimů si stačí zvolit režim portrét a fotoaparát za vás zcela automaticky nastaví správnou clonu tak, aby portrétovaná osoba byla perfektně zaostřená, zatímco pozadí za ní se měkce rozostří. Podobně nastavením režimu sport za vás fotoaparát sám nastaví co nejkratší možný čas, aby došlo k zamrznutí pohybujících se hráčů na hřišti a nebyli pohybově rozmazaní.

Mezi automatické režimy můžeme zařadit i tzv. umělecké filtry, ke kterým nově přibyl režim Polarodiových, neboli Insta fotografií. Typický barevný posun dělá z hotových záběrů klasické fotografie podobné těm, které jsme byli zvyklí vídat právě u instantních fotoaparátů s okamžitým vyvoláním fotografie. K dalším vylepšením patří i možnost jemného ladění každého uměleckého filtru pomocí posuvník na dotykové obrazovce.

Vedle automatických expozičních režimů najdete na přepínacím kolečku i ty profesionální, tedy ty, které vám umožní nastavit si expozici sami, dle vlastního uvážení. Režimy A, S, M, tedy prorita clony, času a plně manuální nastavení, najdete na každém profesionálním fotoaparátu. V tomto případě vám je nabízí už fotoaparát v základní modelové řadě.

Pokud tedy s focením začínáte a z počátku si nejste jisti, k čemu vám je nastavení clony a jakou vůbec zvolit, držte se pro začátek automatických a přednastavených režimů. Jakmile se však fotograficky a vědomostně posunete dál, nemusíte hned kupovat nový fotoaparát, začnete jen využívat jeho pokročilé funkce, které vám všechny nabízí.Olympus OM-D E-M10 Mark IV

Mistr selfíček

E-M10 Mark IV je typický blogerský a instagramerský fotoaparát. Je malý, je lehký, je elegantní, je na cesty, má výměnné objektivy a to nejdůležitější, má selfie displej, tedy obrazovku otočnou o 180°, aby se v ní uživatel při natáčení nebo focení správně viděl. Právě proto je přepracovaný i software pro pořizování selfie a nově nabízí na přetočené obrazovce i několik funkcí navíc. Vše se tak ovládá pouhým dotykem jednotlivých ikon na displeji a stejně tak je upravena i zadní část fotoaparátu, kde vznikl jakýsi úzký protáhlý grip, pro pohodlné usazení prstů a tedy pevný úchop fotoaparátu v režimu selfie.

Konektivita a sdílení

Možnost sdílení fotografií přímo z místa pořízení je dnes, v době chytrých telefonů a hlavně díky vynikajícímu pokrytí turisticky dostupných lokalit mobilními operátory, naprostou samozřejmostí. Fotoaparáty Olympus a nejnověji i E-M10 Mark IV nabízí WiFi i Bluetooth konektivitu. Pomocí WiFi propojení fotoaparátu s chytrým telefonem lze fotoaparát na dálku ovládat, nastavovat, řídit a odpalovat. Displej chytrého telefonu se tak stává prodlouženým displejem fotoaparátu, a zatímco ten spočívá někde v křoví na stativu a míří do hnízda čerstvě narozených ptáčat, vy vše sledujete o pár metrů dál na svém telefonu a v tichém režimu vše fotografujete a natáčíte. Díky tichému režimu a dálkovému ovládání se tak z tandemu fotoaparát + mobil stává velmi kvalitní „špionážní“ zařízení.Olympus OM-D E-M10 Mark IV

V některých situacích však nepotřebujete sledovat záběr na mobilu a stačí vám jen fotoaparát dálkově odpálit, tedy použít chytrý telefon jen jako dálkovou spoušť. V takovém případě postačí připojení Bluetooth, které se o vše potřebné postará.

Mezi asi nejčastější využití WiFi propojení s chytrým telefonem patří schopnost nahlížení na paměťovou kartu na dálku z mobilu a stahování vybraných fotografií. Když se tak po celodenním výletu po horách dostanete večer na hotel, pohodlně se usadíte, zapnete mobil, prolistujete na dálku fotografie, které jste během dne pořídili na své OM-D, a ty nejlepší jedním kliknutím stáhnete a nasdílíte na sociálních sítích.

Nová verze aplikace O.I.Share přináší i noční režim vzdálené spouště, který tak nevyzařuje a podobně jako kdysi červené světlo v temné komoře, i nyní červené podsvícení ikon na dispeji noční záběr nikterak neruší.

4K video kamera

Nová desítka není jen velice pokročilým fotoaparátem, ale i kapesní verzí 4K video kamery. Díky již zmíněnému vestavěnému stabilizátoru obrazu, který funguje stejně dobře při focení, jako při natáčení video scén, se jedná o jednu z nejmenších stabilizovaných kamer s výměnnými objektivy na trhu.

Kromě 4K nabízí také Full HDHD rozlišení, přičemž v rozlišení HD dokáže natáčet i vysokorychlostní videa při frekvenci 120 sn./s. Samozřejmostí je i vestavěný mikrofon natáčející zvuk při 48kHz a 16bitech. Pro případ ještě kvalitnějšího zvukového záznamu lze využít profesionální, přesto vysoce kompaktní zvukové záznamníky Olympus řady LS.

Stejně jako při focení, i při natáčení videa se pozitivně projevuje významné vylepšení kontinuálního zaostřování a naprosto bezchybně funguje i nový systém detekce tváře.

Nová desítka je určená na cesty, na dovolenou, rodinné focení, portrétování, focení na sociální sítě, natáčení vlogů apod.

Nové OM-D přijde na trh v polovině srpna za doporučenou cenu 18.999 Kč.

 

Už máte SRPNOVÉ číslo časopisu FOTOVIDEO?

Najdete v něm například:

INSPIRACE: S FRANTIŠKEM ORTMANNEM

Povídání nejen o Vladimíru Mišíkovi a Andělech z karantény

INSPIRACE: VYŠEHRAD A NATIONAL GEOGRAPHIC

Petr Jan Juračka a jeho naprosto originální pohledy na Prahu z výšky i v podzemí.

RADOMÍR PEKARÍK A JIŘÍ CETKOVSKÝ

Dva výborní specialisté soutěžního tématu tohoto měsíce.

JAN PELIKÁN – VYNIKAJÍCÍ FOTOGRAF SPORTU

Rozhovor nejen o jeho úspěchu v soutěži Red Bull Illume…

LAOWA PŘEDSTAVUJE: 15 mm f/4 Wide Macro Shift

Ondřej Prosický: Divoká příroda na široko – mistrovské snímky, které musíte vidět!

TECHNIKA: ČERSTVÝ VÍTR MEZI DRONY

Autel Robotics EVO II Pro v testu.

TECHNIKA: NOVÝ CANON EOS R5

První dojmy Tomáše Třeštíka a Michala Baroka

FOTOGRAF ROKU: TÉMA: LIST, LISTY A LISTÍ

Ti nejlepší dokazují, že v Čechách i na Slovensku se fotit prostě umí! Prohlédněte si snímky dvaceti nejlepších seniorů a sedmi výborných juniorů v tomto tématu...

S naším předplatným opravdu ušetříte, a ještě k němu dostanete dárek dle vašeho výběru zdarma!

Předplaťte si nás, jde to velmi rychle a můžete si vybrat, zda po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích, či… jak se vám to bude líbit

Vybírejte si například na:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

https://www.send.cz/casopis/779/foto-video

https://foto-video.magaziny.cz/

https://predplatit.cz/detail/foto-video/200/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte s námi!

 

Časopis FOTOVIDEO 2020 08 – obálka

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.