Od ultraširokoúhlého záběru až po portrét na 50 mm: nový Tamron 17–50 mm f/4 Di III VXD zvládne vše

Publikováno: 24. prosince 2023 | autor Redakce
michal-stehlik-tamron1750-landscape1.jpg

Tamron v posledních letech demonstruje svou odvahu vybočit ze zaběhnutých kolejí a přináší inovativní řešení v oblasti vývoje nových objektivů a jejich ohniskových vzdáleností. Jeho strategie jít proti proudu a dělat věci jinak než konkurence se vyplácí a posouvá ho mezi přední inovátory v oblasti vizuální tvorby.

Po úspěšných modelech jako Tamron 35–150 mm f/2–2,8 Di III VXD, Tamron 20–40 mm f/2,8 Di III VXD či Tamron 50–400 mm f/3,5–5,6 Di III VXD VC přináší na trh další unikátní objektiv.

Nový Tamron 17–50 mm f/4 Di III VXD (model A068) je prvním objektivem na světě, který pokrývá rozsah od ultraširokoúhlého záběru až po standardní ohniska (končí až na oblíbených 50 mm alias „nifty fifty“). Je navržen tak, aby vyhovoval rozmanitým potřebám fotografů a videotvůrců – od krajinářské fotografie až po běžné snímky každodenního života. Je ideální volbou pro ty, kteří hledají jeden univerzální objektiv schopný pokrýt široké spektrum fotografických situací.

michal-stehlik-tamron1750-product.jpg

Nejprve si ale pojďme říct, co všechny ty zkratky znamenají:

Di III (Digitally Integrated Design) – skla specificky navržená pro bezzrcadlovky s vyměnitelnými objektivy, v tomhle případě pro full-frame Sony E-mount neboli Sony FE.

VXD (Voice-coil Extreme-torque Drive) – mechanismus ostření lineárního motoru pro extrémně rychlý a vysoce přesný pohyb (ve srovnání s konvenčním pohonným systémem lineární motor výrazně snižuje hluk a vibrace pohonu). Momentálně nejlepší systém autofokusu, který Tamron nabízí.

Design a konstrukce

S délkou 114,4 mm, maximálním průměrem 74,8 mm a váhou 460 g je Tamron 17–50 mm f/4 Di III VXD ideálním společníkem na cesty. Navíc se zde se podařilo zachovat průměr filtru 67 mm, který je společný pro většinu objektivů Tamron, čímž je sdílení filtrů mimořádně jednoduché. Jeho robustní konstrukce dává společně s elegantním designem (v duchu nových řad Tamron G2) pocit odolnosti a spolehlivosti.

michal-stehlik-tamron1750-product1.jpg

Tamron si obecně zakládá na použití kvalitních materiálů (vysoce kvalitní plasty a pryskyřice v kombinaci s precizně tvarovanými skly) a perfektním zpracování, které garantuje pětiletou tovární zárukou (produkty je nutné registrovat do dvou měsíců od zakoupení na webových stránkách Tamronu).

Tělo je utěsněno proti vniknutí prachu a vlhkosti ve všech kritických bodech, včetně portu USB-C. Ten Tamron standardně integruje do všech nových objektivů pro aktualizace firmwaru nebo přizpůsobení dostupných funkcí, např. metody ostření (nelineární / lineární), a to v pohodlí domácího prostředí pomocí bezplatného softwaru Tamron Lens Utility. Mezi ostřicím a zoomovým prstencem je navíc umístěno programovatelné fokus / hold tlačítko, které poskytuje další možnosti pro přizpůsobení objektivu konkrétním potřebám a stylu tvorby.

michal-stehlik-tamron1750-landscape2.jpg

Během zoomování objektiv udržuje konstantní délku díky vnitřnímu zoomovacímu mechanismu, nad čímž zaplesá srdce nejednoho videotvůrce, odpadá tím totiž problém s věčným vyvažováním gimbalu.

Model 17–50 mm f/4 Di III VXD je příjemně odolný proti odleskům a vnitřním odrazům díky použité technologii BBAR-G2 (Broad Band Anti Reflection alias vícenásobné nanášení vrstev fluoridu hořečnatého). I při focení proti světlu jsem na různých clonách nezaznamenal nic dramatického. Přední člen je navíc potažen fluoridovou vrstvou pro ochranu před kontaminací a usnadnění čištění od otisků prstů a případných nečistot.

michal-stehlik-tamron1750-landscape3.jpg

Pár základních parametrů Tamronu 17–50 mm f/4 Di III VXD

  • Modelové označení: A068
  • Ohnisková vzdálenost: 17–50 mm
  • Světelnost objektivu: f/4
  • Optická konstrukce: 15 členů ve 13 skupinách
  • Počet lamel clony: 9
  • Minimální zaostřovací vzdálenost: 0,19 m (wide) / 0,3 m (tele)
  • Průměr filtrů: 67 mm
  • Váha: 460 g
  • Délka: 114,4 mm
  • Utěsněný proti vlhkosti a prachu

Kompatibilní se softwarem Tamron Lens Utility – aktualizace firmwaru a optimalizace funkcí objektivu

Kvalita obrazu a výkon

Jedním z hlavních lákadel je u 17–50 mm f/4 jeho schopnost pokrýt širokou škálu důležitých ohniskových vzdáleností a zároveň poskytnout ostrý obraz i na snímačích s vysokým rozlišením, jako je třeba nová Sony Alpha A7R V. Ačkoliv maximální světelnost f/4 nemusí na první pohled působit příliš atraktivně, ve skutečnosti to pro vás nebude představovat problém, obzvláště díky vysokým schopnostem ISO moderních fotoaparátů. Je to malá daň za kompaktní rozměry a příznivou cenu objektivu.

Optická konstrukce 17–50 mm f/4 se skládá z 15 členů uspořádaných ve 13 skupinách, včetně tří čoček s nízkou disperzí (LD, Low Dispersion), jedné asférické čočky (GM, Glass Molded Aspherical) a dvou hybridních asférických prvků pro efektivní potlačení chromatické aberace. Optický výkon je na velmi vysoké úrovni a poskytuje vysokou ostrost a kontrast napříč téměř celým rozsahem zoomu. Fotografie jsou plné detailů a barevně věrné. Střed snímku je extrémně ostrý a na 17 mm se ostrost udržuje až do okrajů snímků. Na 50 mm je na tom objektiv velmi podobně, ačkoliv rohy snímku jsou v porovnání se 17 mm měkčí.

michal-stehlik-tamron1750-landscape4.jpg

Je nutné zmínit výraznou soudkovitou distorzi na 17 mm, kde objektiv také výrazně vinětuje. Oboje se dá ale korigovat během postprocesu pomocí softwarových nástrojů.

O rychlé ostření se starají lineární motory VXD (Voice-coil eXtreme-torque Drive), jež nabízejí větší kroutivý moment oproti klasickým motorům RXD, což v praxi znamená, že autofokus přeostřuje téměř okamžitě. Navíc je systém ostření velmi tichý.

Automatické ostření na oko funguje naprosto perfektně jak u lidí, tak u zvířat a drží i během vlogování před velmi rušivým pozadím. Clona f/4 při 50 mm stále umožňuje dosáhnout příjemného oddělení od pozadí, a to jak pro foto, tak pro video.

Plusy

  • rozsah ohniskových vzdáleností
  • vnitřní zoomovací mechanismus pro bezproblémové vyvážení na gimbalu
  • obrazová kvalita téměř v celém rozsahu
  • skvělá minimální zaostřovací vzdálenost
  • utěsnění proti vlhkosti a prachu
  • silné motory VXD a velmi přesný autofokus
  • port USB-C pro aktualizace firmwaru a uživatelská nastavení
  • perfektní podání barev a skvělý kontrast
  • ergonomicky tvarované tělo
  • filtry 67 mm
  • cena

Minusy

  • u 17 mm je patrná soudkovitá distorze a výraznější vinětace (nicméně odstranitelná v postprocesu)

Závěr

Tamron 17–50 mm f/4 Di III VXD nabízí jedinečnou kombinaci ultraširokoúhlého a standardního zoomu za velmi příjemnou cenu, doporučená MOC distributorem www.penta.cz pro ČR je 19 990 Kč (prosinec 2023).

michal-stehlik-tamron1750-landscape5.jpg

Díky širokému rozsahu ohniskových vzdáleností a dobrému optickému výkonu je ideální pro široké spektrum žánrů – od krajinářské fotografie až po portréty. Je tedy skvělou volbou pro fotografy hledající kvalitní zoomový objektiv, který zvládne většinu každodenních situací. Precizní konstrukce a odolnost proti nepříznivým povětrnostním podmínkám zaručuje, že vám 17–50 mm f/4 Di III VXD bude sloužit po mnoho let.

Pokud budete chtít své možnosti rozšířit ještě více, skvělou volbou je kombinace s objektivem Tamron 50–400 mm f/4,5–6,3 Di III VC VXD. Získáte extrémně flexibilní duo, které vám umožní zachytit prakticky jakýkoliv objekt od krajin a architektury až po divokou přírodu a sport.


Celý článek najdete v prosincovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.