Objektivy ExoLens od ZEISS

Publikováno: 28. září 2016 | autor Rudolf Stáhlich
exolens-2.jpg

Začátkem tohoto roku pustily společnosti ZEISS a Fellowes Brands do světa nové příslušenství pro smartphony a bez nadsázky tak zahájily další éru kvalitního fotografování. Jak se tato novinka prosadí na našem trhu?

Who is who?

Společnost ZEISS je předním světovým výrobcem v oblasti optiky a optoelektroniky a značka Exo-Lens and Fellowes je americký inovátor v oblasti příslušenství mobilních telefonů. Tyto dvě firmy se daly víceúčelově dohromady a oznámily spolupráci při vývoji externích objektivů pro mobilní telefony, konkrétně na stánku Fellowes (č. 31016) během veletrhu Consumer Electronics Show v LasVegas ve dnech 6. až 9. ledna 2016.

Jaké jsou?

Konkrétně tři první objektivy (širokoúhlý, teleobjektiv a makro) přicházejí na trh právě v těchto dnech. Širokáč a teleobjektiv nabízejí vynikající obrazový výkon se skvělým kontrastem opravdu po celé ploše obrazu. Makroobjektiv je vybaven funkcí zoom a stal se tak naprosto jedinečným příslušenstvím tohoto typu − a to nejen pro svou flexibilitu při kompozici snímku. Tyto objektivy se mohou používat na Apple iPhone po upevnění pomocí zvláštních úchytů. Nové objektivy ExoLens jsou charakterizovány opravdu špičkovým designem prezentovaným hladkými povrchy, jsou vyrobené z černého eloxovaného hliníku s bílým označením. Jejich design tak systematicky navazuje na výrazný a charakteristický design současné rodiny objektivů značky ZEISS. Moderní stavba objektivů nabízí vynikající optické vlastnosti, takže tyto výrobky splňují i ty nejnáročnější estetické normy. Objektivy ExoLens s optikou ZEISS jsou v současnosti tím nejlepším, co je v této oblasti na trhu k dispozici. Dá se říci, že u těchto objektivů došlo k optimalizaci rovnováhy mezi technicky mimořádně malými rozměry, nízkou hmotností a vysokou kvalitu obrazu.

Všechny tři objektivy jsou opatřeny antireflexní vrstvou společnosti ZEISS, která minimalizuje atmosférické odrazy na povrchu skla a zlepšuje tak přenos světla.

Jak už jsem se výše zmínil, objektivy jsou na těle smartphonu připevněny speciálně vyrobeným − a do budoucna i univerzálním − hliníkovým držákem. Držák je vybaven standardním stativovým závitem (1/4"-20) a samozřejmě i závěsem pro upevnění příslušenství. ExoLens jsou k dispozici pro iPhone 6/6s a iPhone 6 plus/6sPlus s tím, že se v budoucnu počítá s možností nasazení na další předpokládané typy.

K jednotlivým typům

Širokoúhlý objektiv a teleobjektiv ExoLens s optikou ZEISS

Oba nabízejí dramatické pohledy a výjimečné úhly pro portréty, při kterých je fotografovaný objekt jasně izolován od pozadí. Tyto dva společně vyvinuté objektivy představují integrovaný objektiv telefonu buď do širokáče, nebo do teleobjektivu. Optická konstrukce obou se nazývá Mutar, což je název afokálního systému − tím se liší od tradičních objektivů pro fotoaparáty. Nemají ohniskovou vzdálenost, což znamená, že zaostření je nastaveno na nekonečno. To umožňuje fotografování objektů od nekonečna až po velmi blízké vzdálenosti. Limity jsou tudíž stanoveny pouze technickými vlastnostmi fotoaparátu v mobilním telefonu. Tím jsou vhodné jak pro fotografování krajiny, tak i detailů. Vznikající případné zkreslení je vyrovnáno použitím asférických čoček v optické konstrukci. Oba objektivy tak nabízejí vynikající kvalitu obrazu a kontrast až k okrajům. Chromatické aberace jsou také kompenzovány. Ostré a tmavé přechody v obraze jsou do značné míry bez barevných artefaktů. Oba objektivy jsou izolovány proti prachu a stříkající vodě.

Makroobjektiv ExoLens s optikou ZEISS

V současné době je jediným doplňkovým objektivem pro mobilní telefony, který nabízí funkci zoom, umožňující zachycení jednotlivých snímků s průměrem od tří do dvanácti centimetrů. Volitelně připojitelný a semitransparentní difuzor slouží jako distanční a umožňuje rovnoměrné přisvícení fotografovaného objektu a pohodlné zaostřování při krátké vzdálenosti od objektu s malou hloubkou ostrosti. Optická konstrukce makroobjektivu nese název Vario-Proxar. Vario je zkratkou pro variabilitu ohniskové vzdálenosti (zoom) a Proxar pro blízkost. Stejně jako oba jeho sourozenci nabízí dokonalý obraz od okraje k okraji bez zřetelných deformací nebo chromatické aberace.

Více informací najdete zde.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.