Objektiv LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25 mm / F1,7 ASPH

Publikováno: 5. června 2019 | autor Redakce
h-x1025-k-frontslant.jpg

První zoomový objektiv na světě s konstantní světelností f1,7 LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25 mm / F1,7 ASPH. (H-X1025)

Společnost Panasonic představila nový širokoúhlý zoomový výměnný objektiv LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25 mm / F1,7 ASPH. (H-X1025) s konstantní světelností f1,7 v celém rozsahu ohniskové vzdálenosti, která při přepočtu na klasický fotoaparát činí 20-50 mm. Díky vynikajícím optickým vlastnostem splňuje objektiv přísné požadavky značky Leica na obrazovou kvalitu. LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25 mm / F1,7 ASPH. se hodí nejen na fotografování, ale také na natáčení videozáznamů, a v obou disciplínách uspokojí i náročné profesionály. Objektiv je konstruován pro standard Micro 4/3 (Lumix G)

Konstantní světelnost f1,7 znamená velmi příjemnou kresbu v bokehu (rozostřené oblasti mimo hloubku ostrosti) a kvalitní zobrazení detailů. Rozsah ohniskové vzdálenosti se pohybuje od širokého úhlu 20mm po standardní 50mm. Objektiv s konstantní světelností tak nahradí hned několik oblíbených pevných skel a přitom nabízí stejně kvalitní snímky, někdy dokonce i kvalitnější. Nový objektiv Leica se hodí do nejrůznějších situací, s nimiž se denně setkáváme, od dynamických krajinářských záběrů, filmové scenérie až po portréty, klidně i při nedostatku světla.

image-g9-k-h-x1025-splashproof2.jpg

Optickou soustavu tvoří 17 členů ve 12 skupinách, mezi nimiž jsou tři asférické členy a čtyři ED členy s mimořádně nízkou disperzí. Ty účinné brání osové chromatické aberaci a aberaci způsobené zvětšením obrazu. Asférické členy potlačují i sférickou aberaci a zkreslení. Díky využití asférických členů a optimalizovanému provedení je objektiv navzdory výtečným optickým vlastnostem relativně malý a lehký.

Objektiv je kompatibilní s vysokorychlostním senzorem s frekvencí 240 sn/s, což znamená rychlé a přesné automatické ostření. Výtečně si vede i při natáčení videozáznamů. Při něm uživatelé ocení tiché ostření díky internímu ostřícímu mechanismu, plynulý pohyb clonového prstence a mikrokrokový systém clony, díky němuž se objektiv snadno přizpůsobí rychlým změnám jasu při zoomování nebo panningu. Zvolené optické řešení je kromě toho zárukou výjimečné barycentrické stability, takže při zoomování nedochází k posunu obrazu. Samozřejmostí je přepínač mezi automatickým a manuálním ostřením, které je rovněž velmi přesné. Speciální mechanismus zabraňuje nežádoucímu jevu zvanému focus breathing, kdy se při ostření mírně mění i ohnisková vzdálenost, což je nežádoucí zejména při natáčení videa. U výměnných objektivů určených primárně pro fotografování je to přitom běžný problém.

h-x1025-k-slant.jpg

Odolné provedení s ochranou proti prachu a vlhkosti[1] umožňuje použití v drsných podmínkách až do 10 stupňů pod bodem mrazu. Clona s devíti lamelami má kruhový tvar, což znamená příjemnou a atraktivní kresbu v bokehu neboli rozostřené oblasti mimo hloubku ostrosti, zejména při nižších clonových číslech. Průměr závitu pro filtry měří 77 mm. Kovový bajonet je zárukou dlouhé životnosti.[2]

Řada objektivů Panasonic pro fotoaparáty LUMIX G se snímačem Micro 4/3 se bude i v budoucnu nadále rozšiřovat.



[1] Odolné provedení není zárukou, že fotoaparát nepřijde k úhoně, pokud se skutečně dostane do přímého kontaktu s prachem a vodou.

[2] Provedení a specifikace se mohou bez ohlášení měnit.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.