O čem je Nvidia Studio?

Publikováno: 14. prosince 2021 | autor Redakce
NVIDIA Studio a FotoVideo

Nedávno, v časném dopoledni dorazil náš kolega Jiří do redakci se slovy, mám novou věc… a zase zmizel. Páčit z tohoto našeho testera, fotografického výtvarníka, náročného videotvůrce a přítele počítačových her na to, co má právě za nové nápady či brouky v hlavě přímými otázkami je vždycky strašně složité. Odpovídal nadšenými výkřiky a velmi útržkovitě. Takže jsme se dozvídali pomalu a postupně „o co go“. Jednoduše a prostě zjistil, že může být ještě lepší a hlavně rychlejší.

Takové tedy bylo naše první seznámení s komplexní platformou NVIDIA Studio, která aktuálně slouží umělcům i profesionálům v různých odvětvích, urychluje jejich kreativní práci. Její nové grafické karty a zajímavá technologie jejich ovladačů nabízejí vylepšení různých kreativních aplikací vyšším výkonem a možnostmi. NVIDIA Studio, stručně a jasně řečeno, zefektivňuje práci kreativců tak, že se mohou bez probdělých nocí a v poměrně krátkých časech dostat k vysoce kvalitním výsledkům.

NVIDIA Studio a FotoVideo 2

Jaké je to zrychlení?

Dle některých testů a ze zkušeností těch, kteří mají NVIDIA Studio nainstalováno ve svém počítači jsou například časy jednotlivých exportů u videí o polovinu až dvě třetiny kratší a při práci s barevnými korekcemi a u úprav je zrychlení až šestinásobné!

Ovladače

Ovladače Studio

Za každou grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX a za každým autorem stojí ovladače NVIDIA Studio. Týmy testerů a techniků spolu s vývojáři kreativních aplikací neustále optimalizují fungování hardwaru NVIDIA s oblíbenými kreativními aplikacemi – vylepšují funkce, omezují opakování a zrychlují pracovní postupy. Ovladače Studio procházejí rozsáhlým testováním a přináší výkon a spolehlivost, které jsou potřeba při tvorbě rychlostí své představivosti.

Když už jsme u toho videa!

Všichni, kteří videa upravují a případně vytváří animovanou grafiku vědí, že je důležitá nejen rychlost, ale i možnosti úprav v reálném čase a rychlé úpravy barev.

K výraznému zrychlení při práci v NVIDIA Studiu přispívá AI Auto Reframe akcelerovaný grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX, kdy lze v Adobe Premiere Pro chytře sledovat objekty a ořezávat videa natočená na šířku na poměr stran vhodný pro sociální média a exportovat videa až 5x rychleji právě díky hardwarovému kódování NVIDIA.

NVIDIA Studio a FotoVideo graf 1

Další velkou bolestí a strastí bývá u řady z nás plynulé přehrávání a úprava videí v ultra vysokém rozlišení. NVIDIA Studio to umožňuje bez nahrávání do mezipaměti na pozadí nebo vytváření zástupných souborů v nižší kvalitě v Adobe Premiere Pro, Blackmagic Resolve, REDCINE-X PRO a dalších. Takže pokud jste si právě pořídili některou z bezzrcadlovkových novinek či speciálních kamer, které běžně 4K a některé až 8K umí, víte jak na to!

Video akcelerované aplikace 1

O výrazném zvýšení rychlosti korigování barev jsme se zmínili již výše. NVIDIA Studio to umí rychle a pomocí funkcí Automatická barva, Sjednocení záběrů a barevných korekcí akcelerovaných grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX získáte v aplikaci Blackmagic Resolve barvy v opravdu vysoké kvalitě.

Video akcelerované aplikace 2

Ale podívejme se na fotky!

Ty nás asi stále zajímají nejvíce, že? Jejich úpravy v tomto prostředí jdou opravdu velmi rychle. Nafotíte a? Nabízí se úprava fotografií ve vysokém rozlišení pomocí více než 30 efektů akcelerovaných grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX, včetně funkcí umělé inteligence, které si dělají ambice vaše díla ještě více vylepšit (pokud jí to samozřejmě dovolíte…). Mimochodem: úprava snímků probíhá v NVIDIA Studiu nainstalovaném ve vašem notebooku až 4x rychleji!

Foto akcelerované aplikace

Při úpravách fotografií oceníte u NVIDIA Studia nejvíce tři následující oblasti:

Urychluje renderování obrázků ve vysokém rozlišení v panelu knihovny aplikace Adobe Photoshop Lightroom Classic tak, že máte téměř nulové prodlevy ve vývojářském modulu pro úpravy obrázků na monitorech s rozlišením 4K a 5K.

NVIDIA Studio a FotoVideo graf 2

Nabízí vylepšení a stylizaci fotografií pomocí více než třiceti funkcí a efektů akcelerovaných grafickou kartou, např. Vybrat a maskovat, Camera RAW, Galerie nástroje Rozostření a Chytré zostření v aplikaci Adobe Photoshop.

Můžete automaticky dodat svým snímkům ve formátu RAW v aplikaci Adobe Photoshop Lightroom Classic ostré detaily, lepší renderování barev a méně artefaktů pomocí funkce umělé inteligence „Vylepšení detailů“ akcelerované grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX.

Tak to už stojí za to se na to více podívat, co říkáte?

Chceme ještě více tvořit a objevovat nové světy?

Kolega Jiří se nám u videí a fotek zasekl a my až časem při dalším studiu jeho objevu zjistili, že toto prostředí je využíváno profesionály a umělci v řadě dalších akcí a aktivit, které nám nejsou až tak neznámé.

Muzeum Dinosauři 3

Svět 3D a renderování

Pomocí NVIDIA Studia je možné mnohem a mnohem rychleji modelovat a renderovat bohaté virtuální světy a využívat jeho velký výkon v rámci špičkových kreativních aplikací. To je možné v reálném čase! Nabízí se zde bezproblémové vytváření komplexních animací pomocí aplikací akcelerovaných grafickou kartou, např. Autodesk 3ds Max, Maya, Maxon Cinema 4D či Blender. Dále díky grafickým kartám NVIDIA GeForce RTX je umožněn akcelerovaný ray tracing k zobrazení fotorealistických materiálů hned během jejich tvorby v aplikacích Autodesk Arnold, Chaos Group V-Ray, OTOY OctaneRender, Redshift by Maxon či Blender Cycles. A další a další!

Grafický design

Pro mnohé z nás pole vytoužené a třeba ještě příliš neorané? S NVIDIA Studiem můžete být velmi rychlí, a ještě více designoví! Služba Adobe Creative Cloud je díky technologii NVIDIA Studio bleskově rychlá a umožňuje tvořit a vylepšovat rychleji než kdykoli dříve.

Streamování

Pro mnohé, a nejen ty mladší z nás už téměř nezbytnost. Sledujete například živé streamy ze Studia Centra FotoŠkoda? Jak jsou asi vyráběny?

NVIDIA Studio nabízí opravdový a bez přehánění velký krok vpřed! S tímto nástrojem (pokud si ho nainstalujete) můžete mít okamžitě profesionální kvalitu a výkon ve svých oblíbených streamovacích aplikacích díky exkluzivnímu encoderu grafických karet společnosti NVIDIA, NVENC. A díky aplikaci NVIDIA Broadcast si velmi jednoduše jakoukoliv místnost v domácí studio. Doporučujeme! Kolega Jirka už na tom pracuje! NVIDIA Studio má totiž jednu významnou vychytávku: NVENC je vyhrazená součástí grafické karty NVIDIA GeForce RTX, která slouží ke kódování videa, čímž snižuje zátěž kladenou na procesor. Díky ní lze vytvářet nádherné streamy.

Stream akcelerované aplikace

Ale dost už teorie!

Co takhle některé příklady z praxe?

Ty vždycky táhnou a bývají důležité pro hlubší pochopení využití určitého prostředku, který by nám měl vylepšit a urychlit práci s našimi výtvory. Vybrali jsme si dav špičkové odborníky, jejichž výsledky jsou nepopíratelné, a které (resp. Jejich tvorbu) určitě řada z vás zná ze sociálních sítí.

Jakub Pešek

Všimli jste si určitě (i na našem webu) akce, která se jmenuje Lunchmeat festival. Jedná se o mezinárodní audiovizuální festival, který se koná (celkem pravidelně, když ho zrovna nezruší nějaká pandemie…) v Praze. Největší důraz klade tento festival na propojování obrazů a hudby. Pořádá ho studio Lunchmeat, které před řadou let založil Jakub Pešek. Festival vozí do Česka nejprogresivnější hudebníky z celého světa. A k tomu, aby všechny ty datově a výrobně náročné projekce zdárně probíhaly, je využívána platforma Nvidia Studio. Kubovi jsme proto položili dvě otázky:

Jakub Pešek

K jaké vaší práci hlavně tuto platformu používáte

Lunchmeat Studio je kolektiv převážně digitálních výtvarníků, umělců nebo obecně kreativních hlav s touhou posouvat hranice digitální tvorby dál. Pro nás je platforma Nvidia Studio zásadní v celé kaskádě naší práce, od tvorby prvotních statických podkladů, přes složitější 3D modely, pohyblivý obraz, až k nejnovějším technologiím jako jsou virtuální realita, nebo interaktivita.

Ptát se na spokojenost s tímto asi výraznějším usnadněním práce je asi dost naivní, ale přesto: Které vlastnosti byste namátkou vypíchl jako dobré či doporučitelné?

Pro nás je samozřejmě zásadní akcelerace naší práce. Procesy, které byly nedávno nepředstavitelné, nebo obnášely dlouhé čekání na náhledy, dokážeme realizovat prakticky v reálném čase. Druhý obrovský přínos jsou inovace spojené s novými možnostmi, které platforma přináší. Donedávna se 3D animace musely dlouze renderovat, abychom dosáhli realisticky vypadajících výsledků. Současné nástroje, jako je například Unreal Engine, s podporou obrovského výkonu nejnovějších grafických karet NVIDIA GeForce RTX dovoluje počítat obraz v reálném čase, a navíc umožňuje zapojit do takto kvalitního obrazu interaktivitu. A to je něco, co donedávna byla prakticky utopie.

Mnohem více o Kubovi a jeho práci najdete určitě na jejich webu www.lunchmeatstudio.com nebo instagramovém profilu www.instagram.com/lunchmeatstudio.

Muzeum Dinosauři 2

Jak dinosauři ožívají díky NVIDIA Studio?

Zajímavé využití? Dinosauři nás fascinují už od dětství! Kuba Pešek, Petr Fašianok a Robin Beneš vypráví o tom, jak tvořili ty nejživější dinosaury pro muzeum Dinosauria. Komiksový autor Petr Kopl a ilustrátor Vojtěch Troják pak zase hledají, co nás na dinosaurech tak (ne)vzrušuje. Všichni ale dávají nahlédnout do toho, jak tvoří rychleji, efektivněji a ve větším měřítku díky platformě NVIDIA Budete-li mít chvilku času, podívejte se na velký projekt vytvořený studiem Lunchmeat pro toto muzeum.

Obrovská práce a dokonalé efekty, které určitě ocení nejen malí návštěvníci.

Muzeum Dinosauři 1

Filip Hodas

Filip je samostatným 3D umělcem jehož zabývajícím se náročnými 3D projekty. V roce 2015 začal dělat každodenní rendery, aby pravidelně zdokonaloval své 3D workflow a zkoumal možnosti Cinema 4D. Sledovanost jeho práce je i z celosvětového hlediska obrovská. Pracuje – vytváří 3D obrazy a animace pro největší světové firmy a je trvale zavalen novými a novými projekty. Je nositelem řady ocenění a medailí ze světových soutěží.

Autor_Filip Hodas

Nechtěli jsme moc zdržovat, ale i tak jsme Filipovi položili stejné otázky jako Kubovi Peškovi:

K jaké vaší práci hlavně tuto platformu používáte?

Pracuji primárně ve 3D, konkrétně s Cinema 4D, Octane Render, Substance Painter a Designer a pak také s Adobe CC. Produkty Nvidia jsou v tomto oboru naprosto klíčové, obzvlášť na poli GPU renderingu a akcelerace různých procesů.

Ptát se na spokojenost s tímto asi výraznějším usnadněním práce je asi dost naivní, ale přesto: Které vlastnosti byste namátkou vypíchl jako dobré či doporučitelné?

Na Nvidia studiu mě zaujala určitě rychlost a spolehlivost! Studio drivery jsou za mě rozhodně stabilnější. Oproti gaming verzi se nesetkávám s problémy při updatech, což je pro profesionální tvorbu nesmírně důležité.

Pokud máte zájem vědět víc o tom, co Filip dělá, podívejte se na jeho web: www.behance.net/filiphds, nebo Instagramový profil: www.instagram.com/hoodass/

A tak bychom mohli v praktických příkladech pokračovat.

Dalším z nich je třeba Jaro Atry (Instagram), který vytvářel klipy pro Lucku Bilou, Lucku Vondráčkovou, Majka Spirita a další. Podívejte se na ně.

Více na: www.instagram.com/jaroatry

Závěrem

NVIDIA Studio nás zaujalo tak, že se těšíme na další a další práci s ním a samozřejmě budeme sbírat nové poznatky a praktické příklady jeho využití. Kolega Jiří už má před námi náskok. On byl vždy vpředu, a to je vlastně fajn. Pokud budete chtít vědět více, napište nám na redakční mail a my, když budeme vědět, podrobně odpovíme.

NVIDIA Omniverse

Další nabídka závěrem?

NVIDIA Omniverse

S NVIDIA Omniverse běžícím na noteboocích Studio propojíte své oblíbené 3D aplikace, využíjete spolupráce mezi nimi a objevíte nové umělecké pracovní postupy pomocí pokročilé fyziky, materiálů a nástrojů využívajících umělou inteligenci. RTX Renderer navíc umožňuje zažít ray tracing v reálném čase a path tracing ve filmové kvalitě.

Notebooky a stolní PC podporující NVIDIA Studio jsou v nabídce na CZC.cz

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.