Nový fullframový vlogovací fotoaparát Sony ZV-E1

Publikováno: 10. dubna 2023 | autor Redakce
cx89400-kv.jpg

Společnost Sony představila nový vlogovací fotoaparát s výměnnými objektivy ZV-E1 s vysoce výkonným 35mm plnoformátovým snímačem pro dokonalý zážitek z tvorby obsahu.

Tento fotoaparát patří ke špičce mezi produkty Sony pro tvorbu videí a může se pochlubit bajonetem Sony E-mount, pokročilou technologií, filmovým obrazem s bohatou gradací, nízkou úrovní šumu a vysokou citlivostí. Nejkompaktnější a nejlehčí tělo na světě nabízí vynikající mobilitu, zatímco propracované ovládání poskytuje vlogerům maximální tvůrčí svobodu a všestrannost.

„Model ZV-E1 byl navržen tak, aby poskytoval dokonalý zážitek z tvorby obsahu vlogerům, kteří chtějí zdokonalit svůj obsah,“ uvedl Yann Salmon Legagneur, vedoucí marketingu zobrazovacích produktů a řešení společnosti Sony Europe. „Jedná se o úžasnou kameru pro tvůrce, kteří touží po dokonalém vlogovacím fotoaparátu využívající technologii umělé inteligence, aby mohli vytvářet ten nejlepší obsah.“

cx89400-front-black-large.jpg

Obraz pro expresivní vyjádření jakéhokoliv tématu

ZV-E1 je fotoaparát speciálně navržený pro natáčení vlogů. Je vybaven 35mm fullframovým snímačem CMOS Exmor R se zadním osvitem a přibližně 12,1 efektivními megapixely. Přináší vysokou citlivost, nízkou hladinu šumu a nádherný bokeh.

Díky až osmkrát vyššímu výkonu při zpracování obrazu v porovnání s předchozími modely zvyšuje procesor BIONZ XR™ výrazně výkon v oblasti vysoké citlivosti, vykreslování gradace, reprodukce barev, nízké úrovně šumu a dalších parametrů. Vysoký objem dat generovaných obrazovým snímačem lze zpracovávat v reálném čase, a to i při natáčení záznamů v rozlišení 4K (QFHD: 3840 x 2160) při frekvenci 120p. Procesor BIONZ XR také významně přispívá ke zvýšení rychlosti a přesnosti ostření.

Vysoce kvalitní video v rozlišení 4K (QFHD) lze zaznamenávat fullframovým snímáním v 10bitovém formátu 4:2:2 bez průměrování pixelů. Tento model tak přináší výhody expresivního výrazu fullframového formátu do oblasti nahrávání videí a zároveň poskytuje záznam ve vysokém rozlišení 4K bez moiré a trhání.

Uživatelé mohou natáčet v rozlišení 4K 60p, které lze prostřednictvím služby Creators' Cloud rozšířit až na rozlišení 4K 120p s mimořádně plynulým obrazem při až 5× zpomalení (max.). Při přímém přehrávání zpomaleného nebo zrychleného videa v režimu S&Q při použití formátu XAVC S-I při 60p poskytuje maximální přenosová rychlost 600 Mb/s (4:2:2 10-bit, H.264, All-I) vynikající kvalitu obrazu. Při upgradování a použití formátu XAVC S lze použít až 10x zpomalený pohyb s rozlišením Full HD při 240 snímcích za sekundu, což poskytuje nový pohled na dynamické sporty a další typy akcí.

Expoziční šířka 15+ kroků umožňuje pořizovat přirozeně vypadající snímky v nejrůznějších světelných podmínkách bez ztráty detailů světel nebo stínů.

Standardní rozsah citlivosti je ISO 80 až 102400 pro fotografie i videa. Rozšířený rozsah citlivosti pro fotografie je 40 až 409600 a pro videa 80 až 409600.

cx89400bk-multi-large.jpg

Proměňte filmové sny ve skutečnost

Model ZV-E1 dokáže vytvářet výjimečný obsah díky funkci Cinematic Vlog Settings – intuitivnímu způsobu vytváření scén, které vypadají jako celovečerní filmy. Výběrem odpovídajícího nastavení Look and Mood, může každý vytvořit filmové vlogové záběry, které ideálně odpovídají scéně a tvůrčímu záměru. Nastavení Cinematic Vlog Setting nabízí volbu režimu „Looks“, který přináší přirozené střední tóny, měkké barvy a jemná světla.

Tím pomáhá vytvořit filmový vzhled a zvýrazní pleťové tóny. Dále zahrnuje režim „Moods“, který zvýrazňuje specifické barvy, a rychlost přechodu AF, jež určuje, jak rychle bude ostření přepínat mezi objekty. Celkový filmový dojem dále umocňuje snímková frekvence 24 snímků za sekundu a širokoúhlý poměr stran Cinemascope (2,35:1) s černými pruhy nad a pod obrazem.

Model ZV-E1 disponuje profilem obrazu S-Cinetone, který vám umožní dosáhnout skutečně kinematografického podání. Technologie S-Cinetone, založená na technologii Cinema Line společnosti Sony, poskytuje přirozené střední tóny, které jsou nezbytné pro zdravě vypadající barvu pleti a zajišťují filmovou kvalitu snímku.

Výběr nových kreativních stylů (Creative Looks) umožňuje snadno vytvářet zajímavé styly fotografií a videí přímo ve fotoaparátu. 10 kreativních stylů je k dispozici ve formě předvoleb, které lze použít tak, jak jsou, nebo si je přizpůsobit. Navíc nově přidaný styl My Image Style umožňuje fotografovat v režimu Intelligent Auto nebo Scene Selection, ikony na dotykovém monitoru usnadňují přímé nastavení bokehu pozadí, jasu a barevného tónu a také výběr režimu Creative Look.

cx89400bk-sel20f18g-interchangeablelens-large.jpg

Umělá inteligence a špičková technologie přinášejí konzistentní ohromující snímky

Funkce Real-time Recognition AF využívá inovativní procesor s umělou inteligencí, který používá data o objektu k přesnému rozpoznání pohybu – technologie odhadu polohy osoby využívá naučené lidské podoby a postoje k přesnému rozpoznání nejen očí, ale i polohy těla a hlavy. To umožňuje zaměřit a sledovat objekt, který je otočený směrem od kamery. Jednotka procesoru umělé inteligence dokáže rozlišit i mezi více subjekty s různým držením těla a vylepšeno bylo také rozpoznávání jednotlivých obličejů, takže tato technologie dosahuje spolehlivého sledování i v náročných situacích, například když je obličej subjektu nakloněný, ve stínu nebo v protisvětle. Kromě lidí a zvířat nyní procesor umělé inteligence umožňuje rozpoznávat další objekty, jako jsou ptáci, hmyz, auta/vlaky a letadla, což poskytuje ještě větší flexibilitu a spolehlivost při fotografování i natáčení videa.

Fotoaparát ZV-E1 je vybaven funkcí Real-time Tracking založenou na umělé inteligenci, kterou lze aktivovat označením objektu a polovičním namáčknutím tlačítka spouště. Fotoaparát pak automaticky sleduje objekt a uživatel se může soustředit na záběr a kompozici. Nový model je vybaven rychlým ostřením Hybrid AF pro rychlé snímání a kontinuální sledování a také podrobným nastavením ostření pro maximální přesnost a kontrolu.

Kompaktní, přesná stabilizační jednotka a gyroskopické senzory s optimalizovanými algoritmy dosahují stabilizace s účinností až 5,0 kroků, která pomáhá plně využít potenciál kvality obrazu fotoaparátu ZV-E1. Chvění fotoaparátu je detekováno a účinně korigováno v 5 osách a stabilizace obrazu v těle vlogovacího fotoaparátu dokáže zajistit účinnou stabilizaci v kombinaci se širokou škálou objektivů, včetně objektivů s bajonetem typu E, které vlastní stabilizaci nemají.

Funkce Dynamic active Mode stabilisation je přibližně o 30 % účinnější než Active Mode u předchozích modelů. Díky tomu je natáčení plynulých a stabilních záběrů vlogů v pohybu a s odvážným dynamickým výrazem snazší než kdykoli předtím.

Další úžasnou funkcí fotoaparátu ZV-E1 je funkce Auto Framing využívající umělou inteligenci pro video, která je ideální pro nahrávání rozhovorů, hudebních vystoupení, vaření a mnoho dalšího. Pomocí technologie rozpoznávání objektů založené na umělé inteligenci funkce Auto Framing automaticky ořízne záběr tak, aby objekt při natáčení videa vyniknul. I bez pohybu fotoaparátu se kompozice průběžně upravuje tak, aby plynule sledovala objekt. To oceníte hlavně při natáčení jedním kameramanem. Sledovaný objekt lze snadno vybrat prostřednictvím dotykového monitoru fotoaparátu nebo aplikace Creator v chytrém telefonu.

Funkce Breathing Compensation potlačuje posuny obrazu při ostření. Pomáhá tak zachovat konzistentní zorný úhel a docílit plynulých a dramatických efektů ostření. Fotoaparát je také vybaven funkcí Multiple Face Recognition, která automaticky upravuje bokeh a zaostření na více rozpoznaných tváří při pořizování skupinových selfie nebo skupinových portrétů – zabraňuje tak problémům, jako je zaostření pouze na tváře vpředu, zatímco tváře dále vzadu jsou rozostřené.

Model ZV-E1 se může pochlubit také systémem Framing Stabiliser, který automaticky udržuje konstantní polohu objektu v záběru. Pokročilá technologie rozpoznávání objektu založená na umělé inteligenci spolupracuje s funkcí obrazové stabilizace fotoaparátu Dynamic active Mode a udržuje objekt plynule a stabilně v záběru přesně tak, jak chcete, když natáčíte volně z ruky – To umožňuje vytvářet plynulé záběry, například při pořizování follow-up záběrů nebo při snímání kolem objektu.

U fotoaparátu ZV-E1 jsou odstíny pleti nezávisle optimalizovány pro fotografie a video, takže pleť je přirozeně a krásně vykreslená, ať už pořizujete selfie nebo vlogy. Fotoaparát je také vybaven přepínačem Bokeh Switch pro vylepšení bokehu pozadí jediným dotykem a efektem jemné pleti při natáčení videa.

Model ZV-E1 samozřejmě nabízí také nastavení Product Showcase pro videa s recenzemi produktů, takže uživatelé mohou plynule přepínat zaostření z tváře prezentujícího na produkt, který drží před objektivem, a zpět.

cx89400-kv.jpg

Plynulý, jednoduchý, všestranný zoom

Uživatelé se u modelu ZV-E1 mohou těšit na kreativní ovládání zoomu. Páčka zoomu umístěná na horní straně gripu umožňuje nejen ovládat kompatibilní zoomové objektivy s motorem, ale také používat Clear Image Zoom s objektivy bez motoru a pevnými objektivy s menším zhoršením kvality obrazu. To může výrazně snížit počet objektivů potřebných pro celou řadu projektů.

Funkce Real-time Recognition AF, Real-time Tracking a nastavení oblasti ostření zůstávají aktivní i při digitálním zoomování nebo při použití funkce Clear Image Zoom. To zajišťuje dokonalou přesnost a rychlost systému ostření s detekcí fáze, a to i při použití digitálního zoomu.

Ovládejte čas a zachyťte nezapomenutelné okamžiky a situace

Tvorba časosběrných (Time-lapse) snímků přímo ve fotoaparátu je skvělou funkcí pro uživatele, kteří chtějí zaznamenávat například pohyb mraků, lidí, měst a dalších pomalu se měnících objektů, jedinečným expresivním způsobem. Interval expozice lze nastavit od 1 sekundy do 60 sekund, což usnadňuje proměnu pomalých dějů do příjemných časosběrných sekvencí.

Pokročilý zvuk pro obsah vlogů, který vítězí

Fotoaparát ZV-E1 je vybaven vysoce výkonným mikrofonem se třemi vložkami a proměnlivou směrovou charakteristikou, který dokáže zachytit čistý zvuk ve venkovních podmínkách, kde může být problémem vítr a okolní hluk. Dodává se s větrnou clonou, která dokáže výrazně snížit hluk větru při snímání ve větrném venkovním prostředí. K dispozici jsou nastavení směrovosti Auto, Front, All Directions a Rear, která odpovídají různým prostředím a automaticky se přepínají směrem, kde kamera rozpozná obličeje, takže uživatelé mohou snadno pořizovat optimální záznamy.

Kamera je také vybavena paticí Multi Interface (MI) s digitálním zvukovým rozhraním a konektory pro mikrofon a sluchátka nabízejí rozšířené zvukové možnosti.

Rozšířená podpora editace umožňuje vyjádřit záměr tvůrce

Model ZV-E1 podporuje pokročilé režimy záznamu videa – rychlé čtení a velkoobjemové zpracování dat fullframového obrazového snímače umožňují čtení v rozlišení 4K bez slučování pixelů a navíc řadu formátů záznamu, které přinášejí výrazně lepší kvalitu obrazu a flexibilnější a efektivnější úpravy při postprodukci.

Fotoaparát ZV-E1 dokáže interně nahrávat 10bitové video 4:2:2 při použití funkce Long GOP nebo All Intra compression, podporuje interní záznam v rámci snímku (All-I) a záznam ve formátu XAVC HS s využitím kodeku MPEG-H HEVC/H.265 poskytuje přibližně dvojnásobnou účinnost.

Vlogovací fotoaparát má také flexibilní citlivost ISO, kterou lze nastavit na hodnotu AUTO nebo ručně v rozmezí 640 až 102400 (160 až 409600 v režimu rozšířené citlivosti ISO) a funkci Picture profile s přiřaditelnými tabulkami LUT, takže uživatelé mohou vytvářet specifický vzhled při natáčení v jiných režimech, než je jeden z přednastavených režimů záznamu.

Navrženo pro plynulé a snadné vlogování

Fotoaparát ZV-E1 byl navržen tak, aby se snadno používala. Je vybaven LCD displejem, který se vyklápí do strany s variabilním úhlem pro snadné sledování a dotykové funkce během nahrávání a rozložení ovládacích prvků a rukojeť optimalizovanou pro natáčení vlogů.

Funkce pro pohodlné a jisté natáčení

Nový vlogovací fotoaparát disponuje nepřerušovaným napájením pro delší nahrávání díky vysokokapacitní baterii Z od společnosti Sony a rozhraní USB PD (Power Delivery), které podporuje rychlé nabíjení. Pro ještě lepší energetický výkon byl procesor zpracování obrazu, obrazový snímač a související obvody navrženy tak, aby optimalizovaly úsporu energie za všech podmínek natáčení.

Kompaktní a lehký pro vynikající mobilitu

ZV-E1 je nejkompaktnější a nejlehčí vlogovací fotoaparát na světě s fullframovým snímačem CMOS a možností výměny objektivů. Její mimořádná mobilita poskytuje vlogerům nové možnosti kreativního vyjádření.

Má konstrukci odolnou vůči prachu a vlhkosti. Model ZV-E1 lze ovládat i jednou rukou, pokud použijete příslušenství Shooting Grip s bezdrátovým dálkovým ovladačem (GP-VPT2BT).

Creators' Cloud a snadné připojení ke smartphonu

Tvůrci se mohou snadno připojit a sdílet obsah díky čerstvě představené platformě Creator’s Cloud společnosti Sony a snadnému připojení ke smartphonu. Uživatelé mohou rychle nahrávat klipy do smartphonu pomocí funkce Shot Marks pro identifikaci úseků nahraného záznamu s 15, 30 a 60sekundovými klipy přenesenými pro použití v aplikacích sociálních sítí.

Pomocí softwaru Creator App lze fotoaparát ZV-E1 ovládat ze smartphonu a přenášet do něj snímky a videa pořízená fotoaparátem. Ze smartphonu lze sledovat stav baterie fotoaparátu a médií a podle potřeby upravovat data a názvy fotoaparátů. Aplikace Creator's App také poskytuje pohodlný způsob aktualizace softwaru fotoaparátu.

Hloubková editace

ZV-E1 zaznamenává metadata o stabilizaci obrazu a natočení kamery, která mohou být užitečná při úpravách v bezplatné desktopové aplikaci Catalyst Browse, placené desktopové aplikaci Catalyst Prepare nebo pluginu, protože uživatelé mohou během úprav rychle a přesně stabilizovat záběry. Při úpravách lze použít funkci Lens breathing compensation.

Živé streamování ve vysoké kvalitě

Přenášejte obsah živě ve špičkové kvalitě, protože po připojení k osobnímu počítači nebo ke smartphonu přes USB může ZV-E1 fungovat jako webová kamera s rozlišením 4K (2160p) a povznést online schůzky, živé události, a dokonce i obyčejné rozhovory s rodinou a přáteli na novou tvůrčí úroveň.

Navrženo s ohledem na trvalou udržitelnost

Kromě závazku společnosti Sony k udržitelné budoucnosti v rámci globálních iniciativ, jako je Road to Zero a cíl obnovitelné energie do roku 2030, byl model ZV-E1 speciálně vyvinut s ohledem na udržitelnost.

Fotoaparát má ochranu proti větru z vláken vyrobených z recyklovaných PET lahví, čímž společnost Sony snižuje dopad na životní prostředí, aniž by to bylo na úkor funkčnosti.

Vnější obal modelu ZV-E1 je šetrný k životnímu prostředí a recyklovatelný, neobsahuje žádný plast a používá „originální směs materiálů“ vyvinutou společností Sony – bambus, cukrovou třtinu a recyklovaný papír. Také na tašky na produkty jsou použity netkané textilie na rostlinné bázi, aby se minimalizovala ekologická stopa společnosti Sony.

Model ZV-E1 také disponuje novými funkcemi pro usnadnění přístupu, které zjednodušují ovládání mnoha způsoby, včetně funkce čtečky obrazovky pro zrakově postižené. Tyto funkce umožňují každému, aby si užil fotografování a přehrávání pomocí ZV-E1.

Cena a dostupnost

Nový fotoaparát ZV-E1 bude v prodeji od poloviny dubna 2023 u řady autorizovaných prodejců společnosti Sony za doporučenou maloobchodní cenu 66 490 Kč.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.