Nový Fujifilm X100V – podívejte se na 5. generaci fotoaparátů X100

Publikováno: 6. února 2020 | autor Kateřina Davidová
FUJIFILM X100V

Legendární řada skladných, designových a velmi výkonných fotoaparátů má nový přírůstek! X100V, pátý model řady Fujifilm X100, prošel oproti předchozímu modelu zásadní modernizací. Přečtěte si, co nabízí.

Novinkami jsou moderně navržený objektiv 23mmF2, vylepšený hybridní hledáček, odolnost vůči povětrnostním vlivům (v kombinaci s adaptérovým kroužkem AR-X100 a ochranným filtrem PRF-49) nebo nový výklopný zadní LCD displej. Díky tomu se v této řadě poprvé objevuje možnost intuitivního dotykového ovládání, které fotografům otevírá nové možnosti sledování při pořizování snímků.

Design

Spodní a horní část nadčasového těla X100V je vyrobena z jednoho kusu hliníku, čímž vzniká vytříbené klasické tělo fotoaparátu s čistými hranami. Konečná úprava vytvořená eloxováním vytváří saténový povrch a pro lepší ovládání a příjemnější úchop. Nový, ve dvou směrech výklopný dotykový LCD displej, se navíc bez přerušení schovává do zadní části fotoaparátu. Model bude dostupný v černé a stříbrné barvě.

Objektiv, snímač a procesor

Nový objektiv 23mmF2.0 zajistí, že každý detail ze snímače X-TransTM CMOS 4 bude výjimečný. Vylepšený pro vyšší rozlišení a menší obrazové zkreslení je tento objektiv, v porovnání s objektivy v minulosti používanými v řadě X100, zásadním posunem kupředu. Zároveň si však udržuje stejnou celkovou velikost a kompatibilitu s konverzními objektivy WCL/TCL a zachovává si vnitřní 4EV ND filtr.

V srdci X100V se nachází kombinace nejmodernějšího snímače X-TransTM CMOS 4 a X-Processoru 4. Mimořádný 26,1 Mpx snímač používá back-illuminated design, díky němuž maximalizuje kvalitu obrazu a dynamický rozsah fotografií, zatímco unikátní sada barevných filtrů snižuje moaré efekt a barevnou odchylku, aniž by bylo potřeba použít low-pass optický filtr. Tyto výjimečné optické vlastnosti jsou doplněny čtyř jádrovým X-Processorem 4. Tento silný CPU zajišťuje rychlé a plynulé zpracování snímků, ale díky novému algoritmu automatického ostření je možné s X100V ostřit už od -5EV.

Hledáček s volitelným zobrazováním

S hybridním hledáčkem snadno a rychle vyberete mezi 0,52× zvětšením optického hledáčku, který nabízí 95% pokrytí záběru a opravu paralaxních linek nebo 3,69 miliony body elektronického hledáčku, který zobrazuje snímek tak, jak bude skutečně vypadat. Fotoaparát disponuje i funkcí elektronického měřiče vzdálenosti.

Videa ve 4K a další funcke jako bonus

X100V nabízí možnost nahrávat videa ve 4K kvalitě až do 30 snímků za sekundu nebo 120 snímků za sekundu v kvalitě 1080p. Filmaři, kteří potřebují maximálně věrné barvy mohou natáčet ve formátu 10 bit, 4:2:2 externě prostřednictvím HDMI portu a díky Fujifilm unikátní technologii reporodukce barev mohou při natáčení videí využívat simulace filmu jako ETERNA. Také můžete využít početné funkce snímání jako např. „monochromatická barva“ nebo „efekt chromové barvy“ (Color Chrome Effect), jimiž rozšíří vlastní kreativní představy přímo při vytváření videozáznamu.

Přídavná příslušenství

Při použití konverzního objektivu (WCL-X100 II) nebo tele-konverzního objektivu (TCL-X100 II) rozšíříte pevnou ohniskovou vzdálenost 23 mm na ekvivalent 28 mm (0,8x) nebo 50 mm (1,4x) ve formátu 35 mm.

Klasický design X100V můžete doplnit prémiovým koženým pouzdrem (LC-X100V), s nímž budete mít stálý přístup k baterii fotoaparátu i paměťové kartě.

Mrkněte, jak vypadal předchozí Fujifilm X100F: ZDE.

 

Více o tom, co najdete v únorovém vydání, najdete tady.

fv-vice-casopisu-2020-02-v2-.jpg

fotovideo-02-19-fotoskoda-1000px.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.