Nový Dell XPS: Futuristický design s vestavěnou umělou inteligencí

Publikováno: 9. ledna 2024 | autor Redakce
xps-16--light-lifestyle-1.jpg

Společnost Dell Technologies představuje nové notebooky řady XPS. Rozvíjejí design modelu XPS 13 Plus představeného přesně před dvěma lety na veletrhu CES.

Novinky zaujmou hliníkovým tělem, displejem krytým Gorilla Glass 3, promyšleným dotykovým ovládáním nebo procesory Intel Core Ultra s vestavěnou umělou inteligencí. Samozřejmostí je špičková multimediální výbava a rychlé nabíjení. K zákazníkům přijdou notebooky Dell XPS již brzy ve třech velikostech od 13 do 16 palců.

xps-family---dark.jpg

„Na veletrhu CES 2022 jsme představili XPS 13 Plus jako vizi budoucnosti přenosných počítačů. Nyní na jejím základě uvádíme novou rodinu moderních notebooků. S modely XPS 16 a XPS 14 představujeme nové velikosti obrazovek a model XPS 13 Plus přejmenováváme na XPS 13. Tato trojice notebooků má společné prvky, které se soustředí zejména na špičkovou produktivitu,“ říká Donnie Oliphant, který ve společnosti Dell řídí marketing produktové řady XPS.

xps-13-nt-graphite-1.jpg

Styl, výkon a inteligence

Modely Dell XPS byly navrženy v duchu čistého, minimalistického designu. Tělo je vyrobeno z CNC obráběného hliníku. Výhodou je nejen pevnost a odolnost, ale také hmotnost. Na vynikající mobilitě novinek velikostí 13", 14" a 16" se podílejí také rozměry dané minimalizováním rámečků kolem displeje. Dostupná jsou barevná provedení Graphite a Platinum.

Srdcem notebooků XPS jsou procesory Intel Core Ultra s integrovanou podporou umělé inteligence s přidanou jednotkou NPU (neural processing unit). To znamená, že počítač se již nemusí ve výkonu spoléhat pouze na CPU nebo GPU. Nová technologie umožňuje navýšení pracovního výkonu při zachování výdrže baterie.

xps-14-graphite-10.jpg

Všechny notebooky jsou ve Windows 11 vybaveny funkcí Copilot, která využívá možnosti umělé inteligence pro usnadnění a urychlení každodenní práce prostřednictvím jednoho dedikovaného tlačítka.

Každý nový notebook XPS je vybaven panely InfinityEdge s dotykovým displejem OLED, proměnlivou obnovovací frekvencí, vysokým rozlišením, věrnými barvami a technologií Dolby Vision pro bohaté vykreslení detailů. Nové portfolio se může pochlubit výjimečným audio vybavením počínaje čtveřicí reproduktorů, funkcí Dolby Atmos a prostorovým 3D stereo zvukem MaxxAudio Pro společnosti Waves.

xps-16--graphite-double.jpg

Nová inteligentní webkamera s rozlišením FHD 1080p zajistí plynulé a obrazově čisté videohovory. Práci skutečně odkudkoliv dále podporuje dlouhá výdrž baterie a nabíjení ExpressCharge, se kterým je k dispozici 80 % baterie za pouhých 60 minut.

XPS třikrát jinak

Modelová řada XPS zahrnuje tři zástupce. Svou velikostí a výbavou plní širokou škálu požadavků náročných uživatelů. Dva větší modely, tedy XPS 16 a XPS 14, splňují požadavky NVIDIA Studio a poskytují tak špičkový výkon pro náročné kreativní úlohy, jako je 3D rendering, střih videa nebo živé vysílání. Současně nabízejí exkluzivní přístup k sadě AI nástrojů Studio a ovladačům NVIDIA Studio Drivers.

xps-family---dark.jpg

XPS 16 je vrcholem nabídky s vysokým výkonem pro náročné pracovní úlohy. S procesory Intel Core Ultra a grafickými kartami NVIDIA GeForce RTX najde uplatnění při střihu videa nebo testování nejnovějšího softwaru s umělou inteligencí.

XPS 14 je vyváženou kombinací výkonu, designu a mobility. Ačkoliv je o 21 % lehčí než 16palcový model, také on zvládne náročné úkoly. S volitelnými grafickými procesory NVIDIA GeForce RTX dokáže upravovat a přehrávat videa ve vysokém rozlišení. A díky dlouhé výdrži baterie to zvládne i na cestách.

XPS 13 je stylový multitalent. Ikonický minimalistický design kombinuje s hmotností lehce přes 1 kg. Na výběr jsou tři nové varianty displeje (včetně FHD+, QHD+ dotykového a 3K+ OLED dotykového). XPS 13 je ideálním pomocníkem pro život v pohybu a umožňuje skloubit studium, práci, osobní projekty i zábavu.

xps-16--dark-lifestyle-2.jpg

Jednička v udržitelnosti

Řada XPS má výjimečné postavení nejen v rámci produktové palety Dell, ale také v její ekologické strategii. Nové modely byly navrženy s ohledem na závazek společnosti Dell používat udržitelnější materiály ve svých výrobcích i obalech. Jsou také důležitým krokem na cestě k naplnění jejího ambiciózního plánu 2030 Advancing Sustainability Goals.

xps-16--light-lifestyle-1.jpg

Novinky obsahují dosud nejvyšší podíl udržitelných materiálů, poprvé je také řada XPS navržena z recyklovaného hliníku a nízkoemisního hliníku vyrobeného z obnovitelného zdroje energie. To snižuje uhlíkovou stopu tohoto materiálu až o 89 %. Rodina notebooků XPS navíc odpovídá novým, přísným klimatickým kritériím EPEAT Climate+. To znamená, že splnily nejlepší průmyslové postupy pro snižování emisí uhlíku. Obaly používané k ochraně notebooků XPS jsou vyrobeny ze 100% recyklovaných nebo obnovitelných materiálů.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.