Novinka Panasonic LUMIX G90

Publikováno: 9. dubna 2019 | autor Redakce
lumix-g90-g91-g95-mkit-slant-k-lcd.jpg

Nový Panasonic Lumix G90 vyniká praktickým provedením, perfektní mobilitou a bohatou funkční výbavou. Díky tomu se výborně hodí k fotografování i natáčení videozáznamů doma i na cestách.

Panasonic LUMIX G90 – to nejlepší ze světa videa i fota
Hybridní pracant pro tvůrce a dobrodruhy

  • Hybridní bezzrcadlovka v odolném provedení
  • Pětiosý duální stabilizátor a bleskurychlé automatické ostření
  • Video v 4K a funkce 4K Foto a předinstalovaný V-LogL

Základem výbavy je snímač Digital Live MOS s rozlišením 20,3 MPix, nejnovější obrazový procesor Venus a pětiosý duální stabilizátor Dual I.S 2. Díky tomu lze G90 využít k akčnímu fotografování i natáčení 4K videí v nejrůznějších situacích a podmínkách.

Design přístroje je konstruován tak, aby se s ním snadno a pohodlně pracovalo i jednou rukou. Je utěsněn proti rozmarům počasí a má celkově zvýšenou odolnost. Do výbavy patří mimo jiné OLED hledáček a displej na zadní straně, rovněž typu OLED, s úhlopříčkou 7,6 cm s výklopnou a otočnou konstrukcí, která umožňuje tvorbu kompozice ze všech úhlů i selfie záznamů.

Pro natáčení videa nabízí LUMIX G90 rozlišení 4K i Full HD při různých frekvencích, možné je i nahrávání na externí zařízení. K dispozici je také mikrofonní vstup 3,5 mm a nově sluchátkový konektor.

Podobně jako jiné fotoaparáty řady LUMIX nabízí i G90 režim 4K Foto, díky němuž nikdy nepromeškáte optimální okamžik pro stisk spouště. K dispozici jsou nové funkce, například zábavný efekt Sequence Composition, při němž se spojí „rozfázované“ záběry do jednoho snímku. Funkce Auto Marking zase automaticky označí záběry, na nichž se obraz během sekvence změnil.

Díky Bluetooth a Wi-Fi lze fotografie a videozáznamy snadno sdílet hned po pořízení. Možnost přímého dobíjení přes USB usnadňuje práci v terénu.

lumix-g90-mkit-slant-k-bg381.jpg

Kvalitní obraz a bleskurychlé automatické ostření

Snímač Digital Live MOS s rozlišením 20,3 MPix nemá antialiasingový filtr, takže dokáže zachytit maximální množství detailů. V kombinaci s obrazovým procesorem Venus Engine produkuje zcela věrné, realistické snímky s velkým dynamickým rozsahem.

Nemusíte se bát ani neostré kresby – k tomu slouží pětiosý duální stabilizátor Dual I.S. 2, který v sobě spojuje stabilizaci objektivu i snímače. Díky tomu lze z ruky udržet snímky s expozičním časem až o 5 EV delším než bez stabilizace. Stabilizátor I.S. 2 funguje jak pro fotografování, tak pro natáčení videa, včetně natáčení ve 4K.

Při fotografování nebo natáčení objektů v rychlém pohybu přijde vhod také bleskurychlé automatické ostření (za 0,07 s) a sériové snímání rychlostí 9 sn/s při zaostření AFS, případně 6 sn/s při průběžném přeostřování AFC.

K ostření na objekty v pohybu pomáhá technologie Depth From Defocus (DFD). Díky tomu může uživatel nastavit citlivost autofokusu tak, aby ostření optimálně odpovídalo ústřednímu motivu snímku.

Díky systému rozpoznávání tváře a očí dokáže LUMIX G90 ostřit na obličej. Jiné funkce, například zvětšení ostré oblasti na displeji, umožňují precizně zaostřit na libovolnou oblast záběru. Při slabém světle přijde vhod režim Low Light AF, případně Custom Multi AF, v němž lze vybírat ze 49 ostřících zón. Při ručním ostření lze využít funkce Focus Peaking, tedy barevného zvýraznění kontur v rovině ostrosti.

Vylepšený design a ergonomie

  • Nová tlačítka umožňují rychlý přístup k důležitým funkcím
  • Přepracovaný úchop pro pravou ruku – pohodlné a stabilní držení
  • Odolnost proti vlhkosti a prachu

Design i ovládání se změnily tak, aby šlo s fotoaparátem snadno pracovat jednou rukou. Na horní straně se v řadě vedle sebe nově nacházejí tři tlačítka pro úpravu expozice, citlivosti a vyvážení bílé. Tlačítka na zadní straně jsou uspořádána kolem příkazového kolečka, takže se k často používaným funkcím dostanete snadno při fotografování, natáčení i prohlížení snímků. Dvě příkazová kolečka vpředu a vzadu umožňují rychlý přístup k mnoha funkcím a kromě toho je lze naprogramovat, aby funkce lépe odpovídaly vašim potřebám.

K tvorbě kompozice slouží elektronický hledáček typu OLED s rozlišením 2,36 MPix, 100% pokrytím záběru a poměrem zobrazení 0,74x, nebo dotykový OLED displej na zadní straně s úhlopříčkou 7,6 cm, rozlišením 1,04 MPix a výklopnou i otočnou konstrukcí.

Další předností je odolné provedení. Základem konstrukce je šasi z hořčíkové slitiny, robustně a zároveň pohodlně působí i přepracovaný úchop pro pravou ruku. Kromě toho je LUMIX G90 odolný proti vlhkosti a prachu, všechny spoje a ovládací prvky jsou vybaveny ochranným těsněním.

*1 (Odolné provedení není zárukou, že fotoaparát nepřijde k úhoně, pokud se skutečně dostane do přímého kontaktu s prachem a vodou)

Natáčení videa

Panasonic LUMIX G90 je plnohodnotný hybridní přístroj – na natáčení videa se při jeho vývoji myslelo stejně intenzivně jako na fotografování.

Videozáznamy je možné natáčet v rozlišení 4K (3840x2140) frekvencí 30p/25p (v oblasti s normou 50 Hz), 30p (při 60 Hz) nebo 24p. Kromě toho lze použít rozlišení Full HD (1920x1080) při 60p/50p (50 Hz) nebo 60p (60 Hz) s průběžným automatickým ostřením. V režimu High Speed Video lze v rozlišení Full-HD natáčet i frekvencí 120 sn/s (1/4x), 90 sn/s (1/3x) nebo 60 sn/s (1/2x).

Externě lze záznam ukládat ve standardu 4:2:2 / 8-bit*1 prostřednictvím micro HDMI kabelu (není součástí balení).

Součástí výbavy je již předinstalovaný SW klíč V-LogL pro zvětšení dynamického rozsahu a barevné škály v postprodukci.

K dispozici je rovněž konektor 3,5 mm pro mikrofon a také sluchátkový konektor.

Ve funkční výbavě samozřejmě nechybějí ani oblíbené režimy 4K Photo. Díky nim nikdy nepromeškáte optimální okamžik ke stisku spouště, protože se jednotlivá okénka videozáznamu v rozlišení 4K (30 sn/s) ukládají jako samostatné snímky. Výběr vhodného záběru ještě usnadňuje nová funkce Auto Marking, která automaticky označí záběry, na nichž se obraz změnil. Zábavná funkce Sequence Composition zase spojí „rozfázované“ záběry do jednoho efektního snímku.

*1 Při ukládání na paměťovou kartu SD: 4:2:0 8-bit.

Kreativní funkce

K dispozici jsou samozřejmě standardní expoziční režimy – automatika, poloautomatické prioritní režimy i plný manuál, tím ale kreativní možnosti fotoaparátu LUMIX G90 zdaleka nekončí. Do výbavy patří mimo jiné následující funkce:

  • Post Focus / Focus Stacking (skládání záběrů s různou rovinou ostrosti) a ostřící bracketing
  • Kreativní styly a efekty, např. dynamické monochromatické provedení
  • Funkce Live View Composite Recording

Díky technologii DFD (Depth From Defocus) v kombinaci s režimem 4K Foto je možné využít funkce Post Focus, tedy vybírat správně zaostřený záběr až po pořízení celé sekvence. Kromě toho je k dispozici i funkce Focus Stacking, tedy skládání vícenásobných kompozic s různou rovinou ostrosti. Tím lze výrazně zvětšit hloubku ostrosti. Ostřící bracketing nově umožňuje pořídit v jedné sekvenci až 999 záběrů zaostřených do různých rovin, při clonovém bracketingu lze zase udělat sérii snímků s různou hloubkou ostrosti.

K fotoaparátům řady LUMIX tradičně patří různé kreativní styly a efekty. LUMIX G90 potěší zejména milovníky dynamických monochromatických záběrů se zvýrazněnými jasy a stíny a bohatou kresbou detailů. Ke standardním stylům Monochrome a L.Monochrome přibyla novinka L.Monochrome D, kde jsou kontrasty ještě působivější. Všechny monochromatické režimy lze kombinovat s různou intenzitou zrna, takže snímky vypadají skutečně jako fotografie ze starých filmů.

Do výbavy přibyla i funkce Live View Composite Recording, kterou využijete například při fotografování ohňostrojů nebo hvězd na nočním nebi. Fotoaparát v tomto režimu exponuje automaticky ve stanovených intervalech, takže se na neměnném tmavém pozadí zobrazí vícenásobná expozice jasů.

Výdrž a konektivita

Další novinka má blahodárný vliv na spotřebu energie. Pro delší výdrž baterie přejde LUMIX G90 do režimu spánku automaticky po určité době nečinnosti, kterou měří oční senzor. Pak stačí namáčknout spoušť do poloviny a přístroj je zase připraven k práci. Výsledkem je výdrž až 900 snímků na jedno nabití.*1

A pokud to nestačí, je k dispozici bateriový grip DMW-BGG1. Nejenže prodlužuje výdrž baterie, ale navíc je vybaven vlastními ovládacími prvky, což usnadňuje fotografování na výšku. Podobně jako samotný fotoaparát je i grip utěsněn proti rozmarům počasí.*2

S fotoaparátem Panasonic LUMIX G90 je také velmi jednoduché sdílet snímky a videozáznamy na internetu. Nebo přístroj vzdáleně ovládat telefonem/tabletem. Do výbavy patří Bluetooth 4.2 i Wi-Fi 2,4 GHz, takže můžete své výtvory hned posílat přátelům nebo je uploadovat na sociální sítě. Technologie Bluetooth Low Energy umožňuje konstantní připojení při minimální spotřebě energie. K dispozici je i automatické GPS tagování.

*[1] Podle standardu CIPA v podmínkách určených společností Panasonic. Platí při nastavení časovače tak, aby režim spánku nastal po 3 s nečinnosti.
*2 Odolné provedení není zárukou, že fotoaparát nepřijde k úhoně, pokud se skutečně dostane do přímého kontaktu s prachem a vodou.

Cena a dostupnost


Panasonic LUMIX G90 bude k dispozici na českém trhu od června 2019, předpokládaná doporučená prodejní cena činí 999 Eur za samotné tělo, 1 199 Eur za tělo v kitu s objektivem 12-60 mm. Ceny ostatních kitových variant a lokální ceny nejsou v době uvedení známy.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.