Novinka Nikon - vyhledávací tabulka 3D LUT pro fotoaparáty Z 7 a Z 6

Publikováno: 30. srpna 2019 | autor Redakce
dr-09-en.jpg

Společnost Nikon dnes oznámila uvedení speciální vyhledávací tabulky LUT pro videografii N-Log, funkci nabízenou fotoaparáty Nikon Z 7 a Z 6. V tomto roce bude vydána nová aktualizace firmwaru fotoaparátů Z 7 a Z 6, která bude podporovat videovýstup ve formátu RAW přímo z fotoaparátu. Firmware umožní záznam ve formátu videa ProRes RAW do monitorů / záznamových zařízení Ninja V 4K HDR firmy ATOMOS, spolupracující se společností Nikon na vývoji technologií pro videovýstup ve formátu RAW.

Fotoaparáty Nikon Z 7 a Z 6 s touto aktualizací firmwaru se stanou prvními amatérskými fotoaparáty s podporou videovýstupu ve formátu RAW, který je nyní k dispozici pouze u profesionálních kinematografických kamer. Videosoubory RAW obsahují nejvíce informací, podobně jako je tomu u snímků ve formátu RAW. Videovýstup RAW umožňuje ještě větší flexibilitu barevných korekcí při postprodukci, a proto jeho podpora posouvá fotoaparáty Nikon mirrorless do oblasti profesionálních zařízení, přičemž zůstávají cenově dostupnou volbou pro plnohodnotnou videoprodukci. Videovýstup RAW vyžaduje další interní aktualizaci, kterou je nutné za poplatek provést v místním servisním středisku Nikon.

Speciální tabulka LUT pro formát Nikon N-Log je kompatibilní s barevným prostorem Rec. 709 a je k dispozici v několika verzích, aby mohli uživatelé snadno používat různé vzhledy. Je také trojrozměrná, což umožňuje kromě barev RGB měnit také jas, sytost a barevný odstín. Tabulku LUT tvoří přednastavená data barevných hodnot RGB, která slouží pro transformaci vzhledu stopáže videa při postprodukčních barevných korekcích. Fotoaparáty Z 7 a Z 6 jsou vybaveny výstupem HDMI ve formátu N-Log optimalizovaným pro 10bitový záznam, což umožňuje plně využít dynamický rozsah obrazového snímače. Tento záznam se vyznačuje bohatou gradací ve světlech a stínech pro možnost všestrannějších barevných korekcí.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.