Nová kompaktní 4K filmová kamera Canon EOS C200

Publikováno: 31. května 2017 | autor Redakce
cinema-eos-c200.jpg

Společnost Canon představila nejnovější přírůstek do své oceňované produktové řady Cinema EOS – kameru EOS C200. Tato nová kompaktní digitální filmová kamera nabízí výjimečnou míru kreativity i flexibility a je ideálním zařízením pro široké spektrum profesionálů z oblasti filmové produkce.

Canon EOS C200 je první filmovou kamerou systému Cinema EOS, která podporuje nový záznamový formát RAW – Cinema RAW Light. Nejnovější model tak poskytuje stejnou flexibilitu barevné korekce obrazu (colour grading) jako u formátu Cinema RAW, ale s menšími nároky na objem uložených dat – díky tomu mají uživatelé k dispozici podporu interního záznamu na paměťové karty CFast 2.0.

Základem EOS C200 je dvojice nových obrazových procesorů Canon DIGIC DV6, které umožňují interní nahrávání ve formátech 4K UHD/50P MP4 a 4K DCI RAW i kontinuální natáčení s vysokou snímkovací frekvencí (High Frame Rate, HFR), a to rychlostí až 120 snímků za sekundu v rozlišení Full HD a bez ořezávání obrazu. Uživatelé určitě ocení i plynulé automatické zaostřování a efektivní sledování objektů, tedy vlastnosti, za kterými stojí systém automatického zaostřování s duálními pixely CMOS a nový dotykový displej LCD.

Vlastnosti pro maximální kreativitu

Nová EOS C200 využívá 4K CMOS snímač Super 35 mm z dílny společnosti Canon, který se může pochlubit 8,85 milióny efektivních pixelů a skvěle si rozumí s novým obrazovým procesorem DIGIC DV6. Nejnovější kamera tak umožňuje interní záznam ve formátu Cinema RAW Light v rozlišení 4K DCI 50P na paměťovou kartu CFast 2.0, navíc umí pořizovat snímky i ve formátu MP4 a ukládat je na paměťovou kartu SD – ve 4K UHD rozlišení při rychlosti 150 Mb/s a ve 2K nebo Full HD rozlišení při rychlosti 35 Mb/s.

Díky dynamickému rozsahu 15 EV v případě formátu Cinema RAW Light a 13 EV pro formát MP4 (profily Canon Log a Log 3) je nejnovější kamera skvělým přístrojem pro zaznamenání detailů v oblastech záběru s vysokým jasem i ve stínech.

Canon EOS C200 umožňuje také záznam zpomaleného a zrychleného pohybu rychlostí až 120 snímků za sekundu bez ořezávání obrazu (v rozlišení Full HD pro formát MP4). Nová kamera je tak ideální pro všechny, kteří chtějí dát průchod svým tvůrčím nápadům právě prostřednictvím záběrů s pomalým pohybem.

Rozsah citlivosti ISO 100 až 102 400 zajišťuje vynikající výkon i během natáčení při špatných světelných podmínkách – nová kamera tak umožňuje rychle přecházet mezi různými lokalitami. Součástí nové EOS C200 jsou i vestavěné optické neutrální šedé filtry s rozsahem až 10 EV, které přináší ještě větší flexibilitu a pohodlí – díky těmto filtrům mohou filmaři pořizovat záběry i při jasném světle a lépe pracovat s hloubkou ostrosti.

Pokročilá provozuschopnost a ergonomický design

Canon svoji novou kameru navrhl pro profesionály včetně samostatných filmařů a EOS C200 se proto může pochlubit například pokročilým systémem automatického zaostřování, které je velmi spolehlivé a přesné i při natáčení snímků ve 4K rozlišení. Nechybí ani dotykový displej LCD, díky kterému mohou autoři velmi snadno vybírat objekt svého zájmu před kamerou. Uživatelé, kteří v rámci jednoho záběru potřebují plynule přeostřovat na jiné objekty, určitě ocení systém automatického zaostřování s duálními pixely CMOS. Nová kamera nabízí i větší míra kontroly pro tvůrčí práci se zaostřováním – k dispozici je asistent pro manuální zaostřování nebo automatické zaostřování s detekcí obličeje (ve variantě s prioritou obličeje nebo pouze obličej).

Tělo nejnovější kamery je velmi lehké – váží jen 1,4 kilogramu. Canon EOS C200 navrhl tak, aby umožňovala pohodlné natáčení z ruky a byla přínosným pomocníkem i pro kameramany, kteří pořizují delší záběry. Díky kompaktnímu provedení je nová kamera vhodná také pro montáž na drony nebo na držáky typu gimbal.

Vestavěná bezdrátová a drátová konektivita (Wi-Fi a Ethernet) umožňují vzdálené ovládaní v prohlížeči i přenos souborů prostřednictvím protokolu FTP. A díky kompatibilitě EOS C200 s dalšími produkty značky Canon mohou uživatelé tuto kameru vylepšit širokou škálou nového i stávajícího příslušenství, jako je například elektronický hledáček Canon EVF-V70.

Formát Cinema RAW Light pro workflow nové generace

Na integraci formátu Cinema RAW Light do dalších programů[1] spolupracuje Canon s řadou partnerů. Editaci a korekci záznamů v tomto formátu tak již dnes podporuje nástroj DaVinci Resolve od společnosti Blackmagic Design a prostřednictvím modulu plug-in Canon RAW Plugin for Avid Media Access[2] mohou uživatelé záznam ve formátu Cinema RAW Light editovat i v aplikaci Media Composer od společnosti Avid Technology. Navíc je tento formát kompatibilní i s aplikací značky Canon, Cinema RAW Development[3].

Ještě během letošního roku by se měl formát Cinema RAW Light dočkat kompatibility s editačním softwarem EDIUS Pro, který vyvíjí společnost Grass Valley. A prostřednictvím modulu plug-in Canon RAW Plugin for Final Cut Pro X[4] bude tento formát podporovat i další verze aplikace Final Cut Pro X od společnosti Apple.

Plánované servisní rozšíření technických možností

Formát společnosti Canon pro záznam videa XF-AVC bude dostupný v rámci plánovaného servisního rozšíření technických možností, které bude k dispozici zdarma a Canon jeho uvedení plánuje na první pololetí roku 2018.

Klíčové vlastnosti kamery EOS C200:

  • Interní záznam ve 4K rozlišení při natáčení do formátů Cinema RAW Light a MP4
  • Kontinuální natáčení ve Full HD rozlišení s vysokou snímkovací frekvencí rychlostí až 120 snímků za sekundu bez ořezávání obrazu
  • Dynamický rozsah až 15 EV (formát Cinema RAW Light)
  • Profesionální vysoce kvalitní obraz i zvuk
  • Systém automatického zaostřování s duálními pixely CMOS, a to s možností dotykového ovládání a s širokou škálou natáčecích funkcí
  • Snadné používání a flexibilní konfigurace

Více informací najdete zde



[1] Další informace o společnostech a produktech, které podporují formát Cinema RAW Light, jsou k dispozici v příslušném seznamu kompatibility.

[2] Verze pro operační systémy Windows a Mac jsou k dispozici ke stažení na stránkách společnosti Canon.

[3] Verze pro operační systémy Windows a Mac jsou k dispozici ke stažení na stránkách společnosti Canon.

[4] Datum uvedení bude potvrzený později.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.