Nositelná kamera Axis má živé streamování díky modulu LTE/4G

Publikováno: 16. března 2024 | autor Redakce
axis-w120-black-angle-left-png.jpg

Axis Communications uvádí novou kameru určenou k nošení na těle AXIS W120. Kamera najde využití primárně v bezpečnostním sektoru a má zabudované LTE/4G, Wi-Fi a Bluetooth moduly umožňující přímé streamování s pomocí služby AXIS Body Worn Live.

Svým uživatelům tak dává pocit, že v náročných situacích nejsou sami. Díky streamu videa na vyžádání a sledování polohy vždy někdo ví, co a kde se právě děje.

Kamery Axis určené k nošení na těle už zná a oceňuje široká škála profesionálů, hlavně z řad policie a bezpečnostních agentur. Přinášejí mnoho výhod při získávání důkazů, prevenci a také při školení policistů nebo pracovníků ostrahy.

axis-bodywornlive.png.jpg

Kamery se navíc využívají i v jiných odvětvích a profesích, jako jsou např. revizoři, zdravotníci, skladníci, technici v průmyslu a kritické infrastruktuře nebo kurýři – a to jak kvůli zajištění lepší evidence pracovních činností a procesů, tak kvůli silnému preventivnímu účinku, který mají kamery při jednání s lidmi.

Živé spojení s operátorem

Kamera AXIS W120 nabízí vynikající kvalitu obrazu a čistý zvuk s pokročilým potlačením šumu a větru. Obraz má přirozenější barvy, s menším šumem i ve scénách s nízkým osvětlením, a také lepší kontrast. Zesilovač hlasu zajišťuje čistější a líp rozeznatelný záznam řeči.

axis-w120-white-angle-left.png.jpg

Kamera má velké, snadno přístupné tlačítko a nabízí živé streamování prostřednictvím vestavěného LTE/4G modulu s pomocí služby AXIS Body Worn Live. Pokud to nositel kamery povolí, operátor centrálního dispečinku tak může celý incident vidět živě, a to mu pomáhá adekvátněji vyhodnotit (klasifikovat) situaci a urychlit taktické rozhodování – například může dát nositelům rychlou instrukci nebo přivolat okamžitě další pomoc, když si to daná situace vyžaduje.

Velký přínos to má pro dispečink fungující jak v paralelním, tak zejména v sekvenčním (sériovém) procesním režimu, kde spolupracují dvě a více osob (typicky call-taker a dispečer ve zdravotním operačním středisku), které si mohou živý video záznam vzájemně sdílet.

Režim nahrávání a mobilní aplikace

Jednou z funkcí kamery je tzv. buffer neboli přednahrávka. Tato až 120vteřinová sekvence se natáčí neustále a automaticky připojí k nahrávce ve chvíli, kdy se kamera aktivuje. To umožňuje „vrátit čas“ a líp zmapovat kontext dané situace i vstupy a reakce jednotlivých účastníků. Kamera může fungovat jak v transparentním, tak v tzv. stealth neboli diskrétním režimu skrytého nahrávání.

axis-w120-policeman-night.jpg

Mobilní aplikace AXIS Body Worn Assistant pro iPhone nebo Android zajistí okamžitý přístup k uloženým záznamům v nositelné kameře, díky čemuž lze přímo v terénu např. kategorizovat nahrávku, připojit k ní poznámky apod. Všechny přidané informace se stanou součástí metadat a při připojení k dokovací stanici se automaticky se přenášejí z kamery do úložiště. Funkce živého náhledu v terénu pomáhá správně umístit kameru na tělo, nebo ji lze použít také ke sledování živé akce například zpoza rohu nebo za bariérou.

Navržená pro bezpečnostní profesionály

Kamera je postavená na otevřené architektuře a zákazníkům nabízí snadnou integraci do stávajících VMS a EMS systémů třetích stran, ať už ve formě on-premise nebo cloudového řešení, což umožní integraci s dalšími daty kamerového dohledu bez potřeby další investice. Toto řešení lze dodat také jako kompletní end-to-end systém s využitím AXIS Camera Station, vlastního VMS výrobce.

Výdrž baterie umožňující až 15 hodin provozu lze na cestách prodloužit pomocí jakékoli USB-C nabíječky. Rychlé dobíjení zajistí, že je kamera připravena k použití vždy, když ji potřeba.

Dokovací stanice a systémový ovladač jsou samostatné jednotky. AXIS W120 má navíc funkci self-assign, která umožní pomocí RFID štítku nebo ID karty okamžitě spárovat kameru s konkrétním uživatelem. Díky tomu lze snadno a rychle sdílet skupinu kamer s více uživateli (pracovními směnami).

axis-w120-black-angle-left-png.jpg

Při uložení do dokovací stanice se kamera od uživatele odhlásí a po vyjmutí z dokovací stanice a načtení kódu z RFID tagu nebo ID karty se spáruje s novým uživatelem. Tím se zmenšuje počet potřebných kamer ve stanici a zároveň zůstávají plně personalizované uživatelské profily. Systém lze libovolně škálovat a dokovací stanice můžou být umístěny na jednom, nebo i na více různých místech.

Šifrování a špičkové zabezpečení

Samozřejmostí jsou funkce šifrování a kybernetické bezpečnosti. Datový stream je chráněný šifrováním po celé trase mezi oběma koncovými body a kameru hardwarově chrání platforma Axis Edge Vault, která zabezpečuje zařízení i uložené citlivé informace před neoprávněným přístupem.

Zaznamenaná data jsou po celou dobu šifrovaná pomocí AES 256 a HTTP s TLS. Díky funkci bezpečného spouštění lze do kamery instalovat pouze autorizovaný software. Kamera W120 je také kompatibilní s CJIS a splňuje oficiální standardy FBI pro kybernetickou bezpečnost. Pro živé vysílání navíc používá úplné end-to-end šifrování XChaCha20-Poly1305.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.