Nikon Z30 je tu. Smartphone si strčte do kapsy

Publikováno: 5. září 2022 | autor Redakce
z30-16-50dx-3.5-6.3-windmuff.jpg

Těsně před začátkem prázdnin se vrátil náš nadšený šéfredaktor (on se rád nadchne pro vše nové a přínosné, to mi věřte!) z tiskovky Nikonu a prohlásil „To musíš co nejdříve otestovat!“ Poslouchám svého šéfa, a tak jsme byli jedni z prvních, kdo měl ten příjemný, doslova přelomový foťák a současně vlogerského pomocníka v ruce.

Jak ho charakterizovat?

Když tento fotoaparát s velmi příjemným a hlubokým gripem poprvé chytnete do dlaně, tak vám docela automaticky naskočí: Tak z toho mě ruka určitě bolet nebude. Lehký, milý a velmi jednoduchý na ovládání, rychle reagující a všestranný – tak nějak bych charakterizoval svůj první dojem s tím, že bych se s výrobcem, který toto milé a svižné stvoření propaguje coby prostředek pro lepší vlogy, trochu přel. Videa a blogování samozřejmě a určitě, to ano, ale to focení, dámy a pánové, to je lahůdka.

-dsc4743-copy.jpg

Nepřekáží, nic nekomplikuje, hledáček nechybí, rychle sleduje a výborně a svižně zaostřuje. Prostě parádní nápad, který určitě mnohým výrobcům dražších smartphonů (o těch levnějších se ani vyjadřovat nebudu) přidá pěkných pár vrásek na čele (a to nechci říci na duši).

Pojďme si ho ale prohlédnout blíže

Nechci tento nový přístroj moc porovnávat s Nikonem Z50, se kterým sdílí většinu vlastností a funkcí, navíc je levnější. Jen jedna maličkost snad stojí za to: baterie logicky vydrží ještě déle, protože nic „nesebere“ nepřítomný hledáček, tím pádem stihnete nafotit více snímků.

z30-16-50dx-3.5-6.3-tripod-front.jpg

Uváděno je jich asi 330, ale hned napoprvé mi vydržela skoro do pěti set, takže určitě vedle této sumy natočíte jako bonus ještě pěkné video.


Základní vlastnosti

  • Stabilizace obrazu: elektronická
  • Rozlišení: 20,9 Mpx
  • Citlivost min./max.: 100/51.200 ISO
  • LCD displej:3"
  • Snímač: CMOS APS-C (crop 1,5×)
  • Počet fotografií za vteřinu: 11
  • Formáty snímků: RAW, JPEG
  • Hmotnost: 405 g

Nedostatku energie se bát nemusíte a u videa je tu navíc jedno velmi příjemné zlepšení: natočíte ho mnohem delší (odhadují až čtyřnásobek toho, co dokáže Z fc či Z50, ale to je vážně jen můj odhad při kvalitě HD 1080p, kterou nejvíce využívám, neboť 4K pro své potřeby považuji za zbytečné – nikomu nevnucuji).

Design mě baví

Vlastní tělo vypadá hodně rovnoměrně, vlastně přímo kompaktně, s robustně a prakticky vyhlížejícími ovladači. Grip, tedy držení, je o něco hlubší, jak už jsem v úvodu konstatoval, a horní ovladače jsou zorganizovány tak, abyste lépe dosáhli na tlačítko Rec, když chcete natáčet sebe sama. Ano, na tomto přístroji je toho hodně přizpůsobeno pro video, vlogy a selfíčka a ti, kdo jsou zvyklí na své naučené grify z natáčení mobilem, tyto přizpůsobené vlastnosti uvítají, protože jim budou připadat samozřejmé.

-dsc4742-copy.jpg

Neberou vlastně do ruky nový foťák, ale svůj, jen dokonalejší prostředek pro vlogování. Chytře vymyšleno, že? Ono i příslušenství (celá speciálně připravená sada Nikonu pro vlogování) této tendenci odpovídá. Foťák působí pevným a solidním dojmem a ovládání je poměrně jednoduché, zvláště pokud jste už původními „nikonisty“.

Zadní displej (je třípalcový) má výborné prostorové vlastnosti, je otočný a nastavitelný (plně vyklápěcí i otáčecí) podobně jako u modelu Z fc a ve výchozím nastavení má režim autoportrétu se zjednodušenými dotykovými ovládacími prvky fungujícími na délku paží. Opět výborně vymyšleno. Důvod je jasný: současně si můžete na displeji upravovat expozici i v automatickém režimu.

-dsc4744-copy.jpg

Jak fotí?

Výhodou tohoto malého a svižného přístroje je nejen proti smartphonům mnohem větší vyzkoušený a ověřený obrazový snímač CMOS formátu DX s 20,9 milionu pixelů, který ve spojení s dodaným a ve své kategorii aktuálně nejlepším objektivem Nikon 16–50 mm dělá výbornou práci v případě statických snímků i videa. V duchu jsem si říkal, že tato kombinace dokáže i na našem trhu oslovit desítky tisíc fotografů, kteří chtějí hned fotit a mít hned skvělé výsledky, ale nechtějí šetřit na profesionální přístroj s drahou optikou.

maximalni.jpg

V mé ruce rychle zaostřoval (má automatické ostření na oči lidí i zvířat – zkoušel jsem i ptáky, ale byli daleko, chtělo by to na ně mnohem delší sklo) a zaostření při zoomování perfektně drží a pamatuje. To, co mě na něm nesmírně baví, je spousta možností přizpůsobení ovládacích prvků a úprav nastavení. Oblíbené položky menu můžete přiřadit okamžitě přístupnému menu „i“ a často používaná nastavení uložit pod tlačítka Fn fotoaparátu nebo přiřadit pozicím U1/U2/U3 voliče expozičních režimů. Rajčata v době mého focení nebyla ještě zralá, ale vycházela v obou krajních polohách pěkně ostrá.

zakladni.jpg

Jak natáčí?

Excelentně a asi lépe než jeho předchůdci a vrstevníci. Můžete si vybírat od kvality 4K UHD (30p) až po časosběrná videa a plynulé zpomalené záznamy ve formátu Full HD (120p) – fotoaparát Z30 využívá celou šířku svého velkého obrazového snímače pro plné využití obrazového pole objektivů. Umístění filmujícího i objektu do záběru je docela vtipně snadné.

Jak jsem se již výše zmínil, můžete vytvořit až 125 minut nepřerušené stopáže, což vám poskytuje velkou rezervu pro dlouhé záběry nebo trvalé snímání. Připojení Wi-Fi a Bluetooth plus aplikace Nikon SnapBridge umožňují přenášet obsah vlastně odkudkoli. Zvuk zachytíte opravdu kvalitně prostřednictvím citlivých vestavěných stereofonních nebo externích mikrofonů. Menu zvuku nabízí možnosti pro záznam vašeho hlasu nebo okolních zvuků, jako je hudba či pouliční ruch. K dispozici je také funkce redukce hluku větru.

Závěrem

Nová Z30 na mě udělala výborný dojem a rád se k ní, až budu mít čas, zase někdy vrátím. Je velmi prakticky a s rozmyslem vytvořena na základě již pořádně vyzkoušených prvků a z nich optimálně sestavena.


Ceny:

  • tělo – 20 990 Kč
  • Z 30 + 16–50 mm Kit – 24 990 Kč
  • Z 30 + 16–50 mm + 50–250 mm Double Zoom Kit – 31 490 Kč
  • Z 30 Vlogger Kit – 25 990 Kč

Její 21Mpx senzor funguje velmi dobře, umožňuje snímání 4K/30p bez ořezu. Navíc tento přístroj získáte ve výhodném setu se zoomovým objektivem Nikon 16–50 mm, který je malý, skladný, a přitom velmi výkonný, nabízí široký úhel pohledu a lepší kvalitu než aktuální zoomové objektivy stejného rozsahu jiných renomovaných značek.

z30-16-50dx-3.5-6.3-right.jpg

A co mě na tomto přístroji moc baví (vedle velmi příjemné ceny a cen za sety) je to, že byl vytvářen skutečně lidmi s logickým myšlením, kteří nezapomněli na maličkosti typu velikosti ovládacích prvků na displeji, možnosti úpravy expozice v automatickém režimu, přesné velikosti ovladačů, zajímavého a logického umístění některých ovládacích prvků, nízké váhy, robustnosti a dalších. Tento přístroj mohu s lehkým srdcem doporučit širokému spektru zájemců o kvalitní fotku a ještě kvalitnější vlogy a video vůbec.


Celý článek najdete v záříjovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv09-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.