Nikon vyvíjí nový firmware pro full-frame bezzrcadlovky Nikon Z6 a Z7

Publikováno: 17. února 2019 | autor Redakce
nikon-firmware-z6-z7-webfv-1000x600px.jpg

Můžeme se s Vámi podělit o skvělou zprávu z Nikonu, která jistě potěší všechny příznivce značky Nikon, kteří vlastní mirrorless fotoaparáty Z6 a Z7 nebo zvažují jejich nákup. Nikon vyvíjí nový firmware, který přinese funkce jako Eye Detection AF (zaostřování s detekcí očí), nekomprimované video a podporu paměťových karet CFexpress.

Nikon oznamuje vývoj nového firmwaru pro svoje fullframe mirrorless fotoaparáty Nikon Z6 a Z7. Nový firmware přinese funkce jako zaostřování s detekcí očí (Eye Detection AF), nekomprimované video a podporu paměťových karet CFexpress. Zároveň se díky novému firmwaru vylepší funkce AF/AE (autofokus a automatická expozice).

Fotoaparáty série Z budou reagovat na postupně se měnící potřeby uživatelů tak, aby mohli realizovat svoje kreativní záměry.

Funkce a vlastnosti, které získají fotoaparáty po aktualizaci firmwaru:

1. Podpora zaostřování s detekcí očí – Eye-Detection AF (Aktualizace plánovaná na květen 2019)
Zaostřování s detekcí očí je ideální při portrétní fotografii. Funkce bude pracovat s oběma režimy ostření – AF-S (Single AF – jednorázové ostření) i AF-C (Continuous AF – kontinuální ostření). Funkce je schopná detekovat více očí, uživatel si bude moci jednoduše vybrat, na které chce zaostřit. Získá tak větší flexibilitu při fotografování více osob v jednom záběru.

2. Vylepšené funkce AF/AE (Aktualizace plánovaná na květen 2019)
Průběžné měření expozice (při každém snímku) bude k dispozici také při kontinuálním snímání v nejvyšší frekvenci (rozšířený mód). Citlivost a přesnost automatického zaostřování při fotografování i natáčení videa se zlepší, což umožní přesnější a rychlejší zaostřování v podmínkách s nízkou hladinou osvětlení.

3. Podpora nekomprimovaného videa (datum aktualizace bude upřesněný)
Video 4K a Full HD bude možné pomocí externího rekordéru nahrávat také v nekomprimovaném RAW formátu. To umožní uživatelům dosáhnout 12bitové videosekvence, vhodné k flexibilní postprodukci a gradingu.

4. Podpora paměťových karet CFexpress (datum aktualizace bude upřesněný)
Nový firmware bude podporovat nové paměťové karty CFexpress, které uživatelům nabídnou větší spolehlivost a zároveň vyšší rychlost zápisu i čtení pro efektivnější práci. Po aktualizaci firmwaru se budou moci používat jak karty typu CFexpress, tak i stávající karty XQD. Do budoucna se počítá s podporou karet CFexpress i pro DSLR Nikon D5 (verze s QXD sloty), Nikon D850 a Nikon D500.
Poznámky

XQD je ochranná známka společnosti Sony Corporation.

CFexpress je ochranná známka asociace CompactFlash Association (CFA).

(Paměťové karty XQD a CFexpress jsou fyzicky shodné /velikost, kontakty/, proto mohou být po aktualizaci firmwaru v rámci jednoho paměťového slotu zaměnitelné.)

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.