Nikon uvádí fotoaparát Z 8 se špičkovým výkonem v kompaktním těle

Publikováno: 24. května 2023 | autor Redakce
z8-24-120-4-front34r-s.jpg

Společnost Nikon přidala do své řady profesionálních fotoaparátů mirrorless řady Z výkonný a hbitý přístroj Z 8. Nový model Z 8 nabízí řadu funkcí fotoaparátu Z 9 v lehkém těle a poskytuje hybridním tvůrcům v oblasti videa/statických snímků působivou všestrannost pro oživení jejich tvůrčích vizí.

Díky vynikající kombinaci špičkové výkonnosti a kompaktní konstrukce je Z 8 působivým následovníkem fotoaparátu Z 9 a skutečným tvůrčím nástupcem modelu D850. Tělo přístroje Z 8 s hmotností pouhých 910 g (přibližně) je o 30 % menší než Z 9 a o 15 % menší než D850. Jde tak o perfektní hybridní fotoaparát pro tvůrce, kteří chtějí lehčí tělo pro fotografování z ruky nebo či fotoaparát formátu FX, který bude perfektně vyvážený v libovolné kamerové kleci a také na většině kardanových závěsů.

z8-24-70-2.8-s.jpg

Fotoaparát Z 8 s vysokým výkonem v oblasti videa i statických snímků nabízí 45,7 milionu pixelů pro statické snímky a nativní rozlišení 8,3K pro video, takže otevírá skutečně mnoho tvůrčích možností. Stejný obrazový snímač CMOS typu „stacked“ a systém zpracování obrazu EXPEED 7 jako u fotoaparátu Z 9 zaručují špičkovou kvalitu obrazu přímo ve fotoaparátu a poskytují tvůrcům maximum všestrannosti pro přizpůsobení libovolnému pracovnímu postupu.

z8-24-120-4-front34r-mb-n12-s.jpg

Video lze zaznamenávat v množství různých snímacích frekvencí a kodeků včetně 12bitového formátu RAW pro video až 8,3K/60p nebo 4,1K/120p. Fotografové mohou pracovat s řadou velikostí souborů a snímacích frekvencí včetně ohromující frekvence 120 sn./s. Tvůrcům obsahu HDR zaznamenává fotoaparát 10bitové statické snímky HEIF a 10bitové video HLG.

Menší a lehčí tělo neobětuje spolehlivost: fotoaparát Z 8 je vybaven profesionálním utěsněním proti povětrnostním vlivům a stejnou odolností proti chladu jako vlajkové lodě Nikon D6 a Z 9 pro jistotu spolehlivého provozu za nízkých teplot. Přístroj Z 8 je rovněž prvním fotoaparátem Nikon mirrorless vybaveným dvěma porty USB-C, což umožňuje rychlý přenos snímků během nabíjení. Kromě fotoaparátu je zde také objektiv NIKKOR Z pro každou tvůrčí ideu a každý rozpočet, plus příslušenství třetích stran od kardanových závěsů až po mikrofony a další vybavení.

z8-24-120-4-left-tilt-monitor-horizontal-s.jpg

Dirk Jasper, Product Manager u společnosti Nikon Europe, říká: „Fotoaparát Z 8 přináší do naší profesionální řady zcela novou úrovně hbitosti. Jeho vysoká výkonnost a všestrannost v oblasti videa i statických snímků z něho činí skutečný hybridní profesionální nástroj, zatímco jeho kompaktní tělo odpovídá potřebám širokého spektra fotografů. Fotoaparát toho zvládne hodně, takže se budete moci snadno soustředit na libovolné tvůrčí výzvy.“

Souhrn klíčových vlastností: Z 8

Video: záznam špičkových videí 8K nebo 4K a množství funkcí šetřících místo a čas. Uživatelé mohou ve fotoaparátu zaznamenávat 12bitovou stopáž RAW a pracovat se soubory Nikon N-RAW, které mají poloviční velikost oproti souborům ProRes RAW HQ. Při záznamu interních videí 8,3K N-RAW a 4,1K ProRes RAW HQ jsou ve fotoaparátu vytvářeny soubory proxy Full-HD.

Statické snímky: pořizování vynikajících statických snímků se 45,7 milionu pixelů, působivý dynamický rozsah a všestranné snímací frekvence až do neuvěřitelné hodnoty 120 sn./s včetně kompletního automatického zaostřování/automatické expozice – to vše bez výpadků obrazu v hledáčku. Specializované portrétní funkce umožňující fotografům jemně doladit barevný odstín a jas nebo změkčit vzhled pleti.

z8-back-s.jpg

Obrazový snímač CMOS typu „stacked“ formátu FX s 45,7 milionu pixelů: zkonstruován společností Nikon pro dosažení extrémně vysoké kvality obrazu. Dosahuje nejvyšší rychlosti načítání dat na světě, což v kombinaci s elektronickou závěrkou prakticky eliminuje zkreslení pohyblivých objektů („rolling shutter“).

EXPEED 7: poskytuje fotoaparátu potřebný výkon pro bleskurychlé zaostřování, plynulé video a vysoké snímací frekvence. Zvládá složité výpočty pro automatické zaostřování a automatickou expozici bezprecedentní rychlostí a samostatně zpracovává dva datové toky z obrazového snímače typu „stacked“.

Automatické zaostřování s hlubokým učením: přesná detekce a sledování osob, psů, koček, ptáků, automobilů, motocyklů, jízdních kol, vlaků a letadel. Detekce objektu a automatické zaostřování pracují až do hodnoty -9 EV pro video i statické snímky. Oči zůstávají zaostřené i v případě rychlého pohybu objektu a jeho orientaci hlavou dolů. Tváře jsou ostré i v případě osvětlení scény silným protisvětlem.

Hledáček s živým náhledem bez zpoždění a výklopný monitor: hledáček s plynulým obrazem bez výpadků díky technologii dvojího datového toku. Jasný dotykový monitor výklopný ve 4 osách.

z8-24-120-4-front34r-s.jpg

Příprava na obsah HDR: 10bitové statické snímky HEIF a 10bitové video HLG. Obsah lze okamžitě zobrazit na obrazovkách HDR bez nutnosti úprav.

Dva porty USB-C a dva sloty pro paměťové karty: oddělené konektory USB pro napájení a komunikaci pro rychlé přenosy dat během nabíjení. Dva sloty pro paměťové karty pro všestranné fotografování a ukládání dat.

Ovládání: hluboký komfortní grip. Samostatná rozhraní zobrazení pro video a statické snímky. Automatické otočení menu při práci v orientaci na výšku.

Lehké a odolné provedení: hmotnost pouhých 910 g (přibližně) a účinné utěsnění proti klimatickým vlivům zabraňující vniknutí prachu, nečistot a vlhkosti. Stejná úroveň odolnosti vůči chladu jako u vlajkových lodí Nikon D6 a Z 9 pro spolehlivou práci při teplotách až -10 °C.

Volitelný grip pro fotografování na výšku: nový multifunkční Battery Pack Nikon MB-N12 lze použít jako grip pro fotografování na výšku nebo jako protiváhu těžkých teleobjektivů, resp. pro dlouhodobé celodenní fotografování.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.