Nikon slaví 90. výročí od vzniku objektivů Nikkor

Publikováno: 29. listopadu 2023 | autor Redakce
nikkor-90th-anniversary-logo-0.jpg

Společnost Nikon s hrdostí oslavuje 90. výročí zahájení produkce objektivů NIKKOR a při té příležitosti uvádí nové logo připomínající historii značky NIKKOR a tento aktuálně dosažený milník.

Nové logo obsahuje siluety objektivů, které zanechaly svou stopu v historii fotografické techniky, spolu se siluetami symbolických objektivů současnosti. Logo obsahuje rovněž slogan „A Story in Every Lens“ („Za každým objektivem je skrytý příběh“), který zdůrazňuje jedinečné vlastnosti i pečlivě promyšlené zpracování každého z objektivů NIKKOR a jejich schopnost zachytit jedinečné okamžiky a tím zachovat historii a vyprávět příběhy rezonující v srdcích lidí.

Společnost Nikon inspirovaná bohatou 90letou historií objektivů NIKKOR a jejich neustálým technologickým pokrokem je i nadále odhodlaná přispívat k pěstování fotografické kultury s cílem dále rozšiřovat možnosti tvůrčího vyjádření uživatelů.

nikkor-90th-anniversary-logo-0.jpg

Značka NIKKOR

Historie značky NIKKOR začala v roce 1932 registrací ochranné známky NIKKOR společností Nikon (tehdy Nippon Kogaku K.K.). O rok později v roce 1933 byla odeslána první zásilka objektivů Aero-Nikkor pro letecké snímkování. Jedinečnost společnosti Nikon spočívá v tom, že jde o jednoho z mála výrobců na světě, který zahajuje výrobní proces produkcí vlastního optického skla.

Základem výjimečného optického výkonu objektivů NIKKOR je vytrvalé úsilí firmy věnované dosahování excelentních výsledků. Značka NIKKOR se v průběhu let stala světoznámou díky konzistentnímu vývoji objektivů, které vždy obsahovaly ty nejmodernější optické technologie a díky vysokému výkonu svých objektivů.

Objektivy NIKKOR vždy stály v popředí inovací. NIKKOR P.C 8.5cm f/2 uvedený v roce 1948 byl představen v populárním časopise LIFE, což významně zvýšilo povědomí o značce NIKKOR a zároveň pomohlo zavést koncepci kvality „Made in Japan“. V roce 1963 se Zoom-NIKKOR Auto 43-86mm f/3.5 stal prvním prakticky použitelným základním objektivem se zoomem.

A v nedávné minulosti, v roce 2019, objektiv NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct, považovaný za vlajkovou loď objektivů NIKKOR Z, dosáhl se světelností f/0,95 mety nejsvětelnějšího objektivu v historii společnosti Nikon. Tyto objektivy zrcadlí kromě jiného snahu společnosti Nikon poskytovat unikátní, vysoce kvalitní možnosti podporující uživatele při realizaci jejich tvůrčích vizí.

Další důkaz vynikající optické výkonnosti a spolehlivosti objektivů NIKKOR lze nalézt v důležité roli těchto objektivů při vesmírných misích NASA. V roce 1971 byly součástí mise Apollo 15 fotoaparáty Nikon Photomic FTN (podle specifikací NASA) a objektivy NIKKOR. Dále v roce 2009 NASA objednala fotoaparáty D3S a objektivy AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED pro dokumentaci činností na mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Nikon hraje u vesmírných misí NASA významnou roli až do současné doby a pravidelně je vybavuje fotoaparáty a objektivy. Tato spolupráce s NASA rovněž přispívá k vývoji optických technologií společnosti Nikon a vede k dalšímu zlepšování fotografie a výzkumu vesmíru.

V roce 2018 společnost Nikon využila své znalosti a lety nashromážděné zkušenosti, aby na trh uvedla nový systém s bajonetem Z. Tento systém zahrnuje fotoaparáty mirrorless vybavené bajonetem s větším průměrem, kompatibilní objektivy NIKKOR Z a další příslušenství.

Objektivy NIKKOR Z jsou navržené tak, aby pokračovaly v prosazování nové dimenze optického výkonu využívající výhody velké konstrukční flexibility, kterou přináší kombinace bajonetu Nikon Z s vnitřním průměrem 55 mm a kratší vzdálenosti mezi dosedací plochou bajonetu a obrazové roviny, která činí pouhých 16 mm. Tato kombinace umožňuje vyšší konstrukční flexibilitu a tvůrcům snímků otevírá nové možnosti.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.