Nikon představil širočinu Z 26mm f/2.8 a portréťák Z 85mm f/1.2 S

Publikováno: 18. února 2023 | autor Redakce
z-26-f28-usdd-0366.jpg

Nikkor Z 26mm f/2.8

Společnost Nikon představila doposud nejmenší a nejlehčí plochý objektiv řady Z formátu FX. Tento širokoúhlý objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností je možná malý, ale díky všestrannému ohnisku 26 mm, krátké minimální zaostřitelné vzdálenosti a ostré optice NIKKOR Z je připraven zachytit velké nápady. Fotografové jej budou moci využít k pořízení působivých snímků z unikátních perspektiv.

z26-2.8-angle1.jpg

Tento extrémně plochý a lehký širokoúhlý objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností váží přibližně 125 g, měří jen přibližně 23,5 mm na délku a je skvělý pro tvůrčí fotografii na libovolném místě. Je tak nenápadný, že dává slovu diskrétnost zcela nový význam.

Dokonce ani dodávaná bajonetová sluneční clona objektiv nijak výrazně nezvětšuje a lze na ni upevnit šroubovací filtry o průměru 52 mm pro ještě širší tvůrčí možnosti. Navzdory kompaktním rozměrům má tento objektiv skutečně odolnou konstrukci – upevňovací bajonet je kovový a tubus objektivu i pohyblivé části jsou utěsněny proti vnikání prachu a vodních kapek.


Souhrn klíčových vlastností: NIKKOR Z 26mm f/2.8

Plochý širokoúhlý objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností 26 mm: univerzální ohnisková vzdálenost 26 mm (ekvivalent ohniskové vzdálenosti 39 mm při použití na fotoaparátech formátu DX) a světelnost f/2,8. Získáte brilantní a ostré výsledky i za nízké hladiny osvětlení a zmrazíte pohyb bez snížení jasu snímku.

Nejplošší širokoúhlý objektiv formátu FX v řadě Nikon Z: váží jen 125 g (přibližně) a měří na délku 23,5 mm (přibližně).

Vynikající snímky zblízka: nejkratší zaostřitelná vzdálenost pouhých 20 cm umožňuje fotografování zblízka

a vyšší světelnost dovoluje zvýraznit bokeh k dosažení krásně rozmazaného pozadí.

Odolné provedení: kovový upevňovací bajonet dodává tomuto tenkému objektivu bezpečnou pevnou konstukci. Tubus objektivu a všechny pohyblivé části jsou utěsněné proti vnikání prachu a vodních kapek.

Vynikající vlastnosti pro video: široký obrazový úhel a potlačené změny ohniskové vzdálenosti při přeostřování umožňují uživatelům jednoduše pořízovat skvělé záběry. 

Přizpůsobitelný příkazový kroužek: tichý příkazový kroužek s hladkým chodem lze nastavit tak, aby ovládal citlivost ISO, clonu, korekci expozice a další parametry.

Možnost použití filtrů: na přiloženou bajonetovou sluneční clonu lze našroubovat filtry o průměru 52 mm.


Objektiv NIKKOR Z 26 mm f/2,8 je stejně vhodný pro pouliční scény, krajiny, interiéry i další motivy a umožňuje fotografům proměnit každou situaci v tvůrčí fotografickou příležitost. Bajonet Nikon Z s velkým průměrem poskytuje v kombinaci se světelností f/2,8 vynikající výkon za nízké hladiny osvětlení a fotografové mohou použít kratší časy závěrky pro zmrazení pohybu objektu bez snížení jasu snímku.

z-26-f28-usdd-0237.jpg

Pro fotografování na kratší vzdálenost umožňuje objektiv přiblížit se s fotoaparátem až na vzdálenost 20 cm od fotografovaného objektu – přičemž i při této vzdálenosti lze zvýraznit bokeh, jehož výsledkem je umělecky působící rozmazané pozadí. Videografové a videoblogeři mohou využít výhod širokoúhlého obrazového úhlu objektivu a minimalizovaných změn ohniskové vzdálenosti při přeostřování pro snímání skvělých záběrů, od širokúhlých až po detailní záběry při rozhovorech, které diváka vtáhnout do místa děje.

z-26-f28-usdd-0366.jpg

Zurab Kiknadze, Product Manager u společnosti Nikon Europe, říká: “Tento nádherně všestranný plochý objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností je sice nejmenším objektivem v naší současné řadě – ale díky odolné  konstrukci se jedná o nefalšovaný objektiv řady NIKKOR Z. Kompaktní rozměry a nezlomný výkon činí z objektivu atraktivního kandidáta pro fotografy, kteří chtějí diskrétního pracovního společníka a skvělý univerzální objektiv. Nabízí vynikající poměr ceny a výkonu a je excelentním doplňkem každé výbavy.“

NIKKOR Z 85MM F/1.2 S

Tento objektiv pro fotoaparáty mirrorless řady Z s extrémně vysokou světelností f/1,2, vynikající reprodukcí neostrých míst obrazu a perfektně přesným automatickým zaostřováním je synonymem dokonalého portrétního objektivu.

z85-1.2-angle1.jpg

Objektiv NIKKOR Z 85mm f/1.2 S je optimalizovaný pro bajonet Nikon Z propouštějící velké množství světla a nabízí vynikající jas obrazu a vysokou míru detailů. Objektiv otevírá nové možnosti v oblasti estetiky obrazu a umožňuje fotografům přistupovat k portrétní tvorbě novým způsobem.


Souhrn klíčových vlastností: NIKKOR Z 85mm f/1.2 S

Klasická ohnisková vzdálenost 85 mm: pro portrétní snímky módy a tvůrčí portrétní snímky, stejně jako kreativní a reportážní portréty.

Extrémně vysoká světelnost f/1,2: nabízí vynikající kontrolu nad estetikou obrazu v libovolném světle. Fotografové mohou pracovat s extrémně limitovanou hloubkou ostrosti a izolovat i ty nejmenší detaily.

Jemná reprodukce neostrých míst obrazu: 11lamelová clona s kruhovým otvorem a pokročilá optická konstrukce vedou ke krémově měkké reprodukci neostrých míst s perfektně kruhovými a jemně stínovanými bodovými zdroji světla, to vše při absenci barevné vady – i v případě bodových zdrojů světla.

Optika řady S: fenomenální rozlišovací schopnost pro detailní a přesnou reprodukci odstínů pleti, vzorů a struktur. Brilance barev a kontrast obrazu v celém obrazové poli jsou vskutku výjimečné.

Osvobozující brilance obrazu: speciální optické členy a antireflexní vrstvy Nikon Nano Crystal Coat kontrolují rozptyl světla a zamezují výskytu reflexů a závoje.

Perfektní kombinovaný zaostřovací systém: dvě skupiny optických členů se pohybují v přesné synchronizaci a udržují perfektně zaostřené požadované místo i v případě libovolného pohybu objektu.

Úchvatný kinematografický zážitek: pokud filmujete, extrémně malá hloubka ostrosti a působivá reprodukce neostrých míst činí tento portrétní objektiv perfektní volbou pro kinematografické záběry blízkých objektů. Videografové získají tiché automatické zaostřování a stabilní regulaci clony.


Vynikající rozlišovací schopnost tohoto profesionálního portrétního objektivu zaručuje mistrovskou reprodukci odstínů pleti a jemných detailů v oblečení nebo líčení. V kombinaci s extrémně limitovanou hloubkou ostrosti a krémovou reprodukcí neostrých míst obrazu objektivem získávají snímky téměř trojrozměrnou kvalitu.

85mm-f12-s-usdd-01-1517-a5-01.jpg

Samotná reprodukce neostrých míst obrazu je prakticky dokonalá: bodové zdroje světla jsou reprodukovány perfektně kruhové a jemně stínované, bez znatelných barevných závojů na okrajích v důsledku projevů barevné vady. Ti, kteří do svých tvůrčích vizí zařazují dramatické protisvětlo, se mohou těšit z pečlivé korekce výskytu reflexů a závoje. I v případě fotografování přímo do zdrojů tvrdého světla se dosáhne maximální možné ostrosti a brilance obrazu.

Automatické zaostřování je vysoce kvalitní a umožňuje s jistotou uspokojit nároky fotografování při cloně f/1,2 a práci s tou nejtenčí rovinou ostrosti. Ovládací prvky jsou plně přizpůsobitelné a snadno dostupné, což je ideální v okamžiku, kdy chcete fotografovat bez přerušení očního kontaktu s objektem. Pevné tělo objektivu je navíc důkladně utěsněno, aby fotografové mohli pracovat bez starostí o objektiv – i na prašných místech nebo v proměnlivých klimatických podmínkách.

85mm-f12-s-usdd-01-1080-a5-01.jpg

Zurab Kiknadze, Product Manager u společnosti Nikon Europe, říká: „Tento 85mm portrétní objektiv je skutečnou dominantou v naší rozrůstající se řadě výjimečných objektivů s bajonetem Nikon Z a světelností f/1,2. Tento objektiv se svou extrémně vysokou světelností a výjimečnou rozlišovací schopností je přesně tím typem objektivu, pro jaké byl koncipován bajonet Nikon Z. Kvalitu je vždy obtížné posuzovat pouze na základě technických parametrů, ale skutečně se velmi těším, až uvidím bezpochyby úžasné snímky pořízené fotografickými mistry tímto objektivem v následujících letech.“

Cena a dostupnost

NIKKOR Z 85mm f1.2 S  – 86 990 Kč
NIKKOR Z 26mm f2.8 – 14 490 Kč

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.