Nikkor Z 26 mm f/2,8 – objektiv do náprsní kapsy

Publikováno: 27. května 2023 | autor Redakce
dsc-0082.jpg

Nazve-li se nějaký objektiv palačinkou (anglicky pancake), fotografové vědí, že jde o velmi plochý, lidově řečeno placatý objektiv. Asi není nutné příliš rozvádět praktičnost této konstrukce. Klíčové slovo je skladnost.

Bezzrcadlovku s takovým „sklíčkem“ můžete mít stále při sobě, aniž by vás velikost, potažmo hmotnost této kompaktní sestavy jakkoliv obtěžovaly. Společnost Nikon nedávno uvedla na trh objektiv Nikkor Z 26 mm f/2,8, který do této kategorie patří plným právem.

z7ii-z26-2.8-hb-111-front34l.jpg

O této pravověrné „palačince“ Nikon tvrdí, že je slimmest neboli nejplacatější z placatých sklíček pro fotoaparáty mirrorless. Bodejť ne, když délka tubusu činí pouhých 23,5 mm, což znamená, že přední okraj objektivu je při pohledu shora zarovnaný s gripem FX těl Nikon Z – což prosím zároveň berte jako informaci, že jde o fullframový objektiv. Hmotnost 125 gramů je zanedbatelná, ovšem je třeba dodat, že i tak má Nikkor Z 26 mm f/2,8 kovový bajonet a je utěsněný proti stékající vodě a prachu.

zfc-z26-2.8-front34l.jpg

Pravdou je, že vnitřní část tubusu se při zaostřování cca o 5 mm vysouvá, nicméně výše uvedená informace o rozměrech v transportním stavu platí. Mimochodem, zaostřování se u tohoto objektivu děje posunem celé optické soustavy, což sice není u fotografické optiky nic nového, nicméně u moderních objektivů je to spíše neobvyklé. Ostřicí motorek je ale jako u všech objektivů Nikkor Z krokový (STM), nejkratší ostřicí vzdálenost činí 20 cm (od roviny snímače). Aby bylo možné na tomto objektivu používat filtry (průměr 52 mm), dodává se ve standardním balení adaptér HB-111, který zároveň slouží jako sluneční clona a mechanická ochrana přední části.

dsc-0072.jpg

Nikkor Z 26 mm f/2,8 jsem testoval jak na FX těle Nikon Z 6II, tak i na menším DX bratříčkovi Nikon Z 50. Na fulltramovém těle je tato „palačinka“ skutečně velmi malá, o hmotnosti ani nemluvě. „Šestadvacítka“ se samozřejmě nijak nezvětší ani na DX Nikonu Z 50, ale protože je toto tělo menší, „malost“ objektivu už tak nevynikne. Podotýkám, že jsem měl po celou dobu testování nasazený standardně dodávaný adaptér filtrového závitu / sluneční clonu HB-111, který(á) prodlužuje délku tubusu o necelý centimetr (8 mm).

Mezi 24 a 28 mm – nebo „devětatřicítka“

Malá zajímavost k samotnému ohnisku 26 mm: že je to „něco mezi“ 24 mm a 28 mm, je každému jasné a myslím, že takový záběr si každý fotograf umí představit. Zajímavé je, že si ho umí představit i majitelé moderních iPhonů. Od verze 11 totiž mají všechny iPhony hlavní fotoaparát právě s tímto ohniskem. (Tedy přesněji, s ekvivalentem skutečného ohniska, přepočítaného na 35mm film.)

dsc-0104.jpg

Nikkor Z 26 mm f/2,8, přestože je to fullframové sklo, lze stejně dobře využít také na DX tělech Nikonu. Zde se ohnisko násobí crop faktorem 1,5×, takže dostáváme virtuální 39mm objektiv, tedy takříkajíc normální úhel záběru. Blíže k „pětatřicítce“, o kousek dál od 50mm objektivu. Záleží samozřejmě na preferencích každého uživatele, avšak mám-li napsat vlastní názor, pak mi tento úhel záběru na „normální“ focení velmi vyhovuje.

Není příliš široký, takže nezkresluje objekty v okrajích a rozích záběru a zároveň příliš nezplošťuje perspektivu snímku. Fotografiím zůstává jistá prostorovost, zvláště když ji podpoříte volbou nízké clony.

pl2-4756.jpg

Obrazová kvalita

Malou clonou jsem předchozí odstavec ukončil, tento jí začnu. V tomto ohledu se Nikkor Z 26 mm f/2,8 chová úplně stejně jako každý jiný objektiv pro „zetka“. Kvůli kvalitní kresbě vůbec není nutné přiclonit. Ostrost v rozích sice není na „plnou díru“ špičková, ale v cca 75–85 % záběru od středu ano. Z toho vyplývá, že při nasazení tohoto placatého skla na DX tělo, nebudete mít s ostrostí žádný problém. Přivření clony na f/4 až f/5,6 pak „dožene“ řezavou ostrost až do rohů (na fullframu). Teprve maximální clona f/16 přináší opak – mírné změkčení obrazu vlivem difrakce.

Toto sklo nemá žádné geometrické zkreslení. Pravda, nebo lež? Pravda je, že díky automatické – a „nevypnutelné“ – korekci je obraz vždy rovný, jako když střelí. Pokud fotíte do formátu RAW a nepoužíváte „nikoňácký“ konvertor NX Studio, nezanedbatelné geometrické zkreslení objevíte. Dobrý program jej však dokáže napravit taktéž – ideálně s pomocí profilu objektivu (LCP). Totéž se pak dá napsat o chromatické vadě. Ve formátech JPEG a RAW (konvertovaných v NX Studiu) se touto aberací nemusíte vůbec zabývat. Ostatní programy ji v malé míře na velmi kontrastních hranách najdou, ale měly by ji umět i opravit.

pl2-4834.jpg

Hodnocení bokehu je silně subjektivní záležitostí. Za sebe jen napíšu, že jsem měl v ruce objektivy s mnohem lepším podáním rozostřených částí obrazu, ale zároveň i spoustu skel, oproti kterým je Nikkor Z 26 mm f/2,8 špičkou. Malá vstupní čočka objektivu dává tušit, že vinětace nebude tím parametrem, kterým by se tato „palačinka“ mohla chlubit. A je to tak, Nikkor Z 26 mm f/2,8 vinětuje poměrně hodně. Naštěstí vinětace je optická vada, kterou není žádný problém v podstatě bezezbytku odstranit, tedy pokud vám vadí, protože na reálných snímcích často působí dobře – ztmavení rohů lépe přitáhne oko diváka k hlavnímu motivu fotografie.

Nikon u tohoto objektivu blíže nespecifikuje typ antireflexních vrstev, nicméně chování v protisvětle je velmi slušné. Není to úplná špička, protože v přezáření nejvyšších světel do tmavších částí obrazu lze pozorovat malé snížení kontrastu, nicméně celkový kontrast snímku zůstává zachovaný. V závislosti na natočení vůči silnému světelnému zdroji se mohou objevit „prasátka“ (odlesky od čoček objektivu), ale to je vcelku standardní chování fotografické optiky.

pl2-4846.jpg

Celkové hodnocení

Kdyby si snad výrobce stanovil úkol vyrobit jen „nejplacatější palačinku“ na mirrorless fotoaparáty, bylo by to trochu málo. Nicméně Nikon neudělal zásadní kompromisy ani v obrazové kvalitě. Nejdůležitější parametry, jako je ostrost a přenos kontrastu, jsou skvělé, stejně je perfektně korigované geometrické zkreslení a chromatická vada.


Plnou verzi tohoto testu, včetně demosnímků ke stažení (formát JPEG + NEF) najdete na webu Nikonblog.cz.


O bokehu si svůj názor učiňte sami i o míře vinětace objektivu Nikkor Z 26 mm f/2,8. Každopádně pro ty uživatele, kteří spolu s dobrými optickými vlastnostmi preferují také skladnost, jde o zajímavý objektiv v portfoliu „zetkových“ pevných skel.


Celý článek najdete v květnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.