Nepřehlédnutelné novinky s logem Panasonic

Publikováno: 2. prosince 2023 | autor Redakce
g9ii-key-visual-01.jpg

Každé prosincové vydání našeho časopisu se celkem logicky zabývá otázkou, jak vám alespoň trochu pomoci s výběrem toho nejzajímavějšího nejen pod stromeček. Toužíte také pořizovat ještě lepší fotografie a záznamy videa bez omezení a užívat si přitom ještě větší mobilitu, kterou nabízejí rychlé bezzrcadlovky? Zkuste si pročíst následující řádky.

Špičkové modely Panasonic Lumix S5II a Lumix S5IIx

Ve druhé polovině října byly vydány aktualizace firmwaru pro tyto dvě velmi úspěšné plnoformátové bezzrcadlovky (S5II – firmware verze 2.2 / S5IIx firmware verze 1.3), a tak jsme si řekli, že je zařadíme mezi naše tipy. Firmware je vylepšeno ve třech oblastech:

AF-ostřicí lupa – zvětšuje část obrazu v průběhu automatického ostření pro lepší kontrolu situace.

Režim Vysokého rozlišení – čas závěrky lze nyní nastavit až na 8 sekund včetně aktivované redukce šumu pro dlouhé časy. Díky výkonné obrazové stabilizaci byla přidána možnost snímání High-Res z ruky pro pořizování extra detailních snímků i bez použití stativu.

Vylepšený MF asistent – v tomto oblíbeném režimu je nyní možné použít lupu s až 20× zvětšením a zobrazením přes celý displej, což umožňuje přesnější MF.

camera-4-p1000692.jpg

Panasonic Lumix S5 II – jedná se o lehkou, kompaktní a vysoce výkonnou fullframovou bezzrcadlovku s ergonomicky tvarovaným tělem, utěsněným proti povětrnostním vlivům. Je schopen připravit špičkové obrazové výstupy, realistické barvy, širokou škálu jemných tónů, obrovský dynamický rozsah, vysoké rozlišení, množství nádherných detailů a mnoho dalšího. Na trhu je tato prvotřídní fullframová bezzrcadlovka k dostání za 55 990 Kč (tělo).

s5ii-body-top-k.jpg

Panasonic Lumix S5 IIx druhé generace představuje špičkovou bezzrcadlovku s fullframovým senzorem, která byla navržena pro profesionální tvůrce obsahu, hledající nekompromisní kvalitu jak ve fotografii, tak i pro video a například i pro živé vysílání.

mc8223-z293-kv-03-b.jpg

Model S5 IIx je vybaven řadou nových funkcí a těží z nového designu snímače a aktualizovaného procesoru s technologií L2. Současně jde o první fotoaparát řady Lumix vybavený technologií Phase Hybrid AF pro rychlé a přesné automatické zaostřování. Jeho aktuální cena je 59 990 Kč.

Nekompromisní Panasonic Lumix G9II

Je prvním fotoaparátem z řady Micro 4/3 Lumix G, který je vybaven technologií PDAF. Vytváří snímky ve vysokém rozlišení, špičkové kvalitě a s bohatou barevnou gradací přímo z fotoaparátu.

g9ii-lkit-slant-k-lcd.jpg

Které vlastnosti bychom hlavně vypíchli? Každopádně nový 25,2Mpx snímač Live MOS s vysokým rozlišením a rychlým čtením (+13 EV*4 V-Log/V-Gamut, technologie zvýšeného dynamického rozsahu Dynamic Range Boost) a nový procesor vytvářející přirozené trojrozměrné textury obrazu a zajišťující vysokorychlostní zpracování videa s vysokým datovým tokem.

g9ii-key-visual-02.jpg

V tomto fotoaparátu je použita nová technologie rozpoznávání s umělou inteligencí (vyvinutá pomocí postupů hlubokého učení) pro rozpoznávání automatického ostření v reálném čase, které nyní detekuje auta, motocykly a zvířecí oči pro lepší přesnost při zaostřování na tyto objekty.

Každopádně nesmíme zapomenout na sériové snímání rychlostí až 60 snímků za sekundu v režimu AFC a dostatečnou vyrovnávací paměť pro nepřetržité sériové snímání po dobu tří sekund (180 snímků). Velmi zajímavá je například funkce Real Time LUT umožňující přímé nabarvení obrazu dle zvolených souborů LUT a další vlastnosti. Doporučujeme nastudovat v prodejně.

g9ii-key-visual-01.jpg

Když už jsme se zmínili o videu, umí 4:2:0 10bitový 5,8K (4:3) záznam z celé plochy snímače / 5,7K (17:9), který umožňuje flexibilní možnosti kompozice pro různé formáty i sociálních médií a k tomu také 4:2:0 10bitová C4K/4K 120p/100p zpomalená videa.

Hlavní vlastnosti

  • Rozlišení: 25,5 Mpx
  • Druh snímače: Live MOS
  • Režimy zaostřovacích polí: detekce oka / sledování objektu / detekce oka u zvířat
  • Formát snímku: RAW a JPEG
  • Cena: například v setu s objektivem 12–60 mm je na našem trhu za 50 990 Kč

Nezapomeňme na velký výběr objektivů vhodných pro přístroje značky Panasonic a uveďme alespoň dva nejnovější.

Leica DG Vario-Elmarit 35–100 mm f/2,8 Power O.I.S.

Tento nový objektiv Elmarit s konstantní světelností f/2,8 poskytuje vysokou světelnost v celém rozsahu, tudíž velmi dobře vykresluje například večerní snímky a dokáže pěkně zvýraznit fotografovaný objekt. Konstrukce sestává ze dvou členů ED (Extra Low Dispersion) a jednoho člena UED (Ultra Extra Low Dispersion) a je garantem výborného obrazového výkonu.

h-es35100-frontslant.jpg

Je zde využita technologie povrchového ošetření Nano Surface Coating společnosti Panasonic, která využívá antireflexní komponenty k eliminaci nežádoucího světla uvnitř objektivu k vytvoření čisté, přirozené barvy s malým množstvím duchů a odlesků. Jeho aktuální cena činí 30 990 Kč.

Leica DG Vario-Elmar 100–400 mm f/4–6,3 II ASPH Power O.I.S.

Superteleobjektiv dosahující obdivuhodného fotografického výkonu v celém rozsahu zoomu od středu záběru až po jeho okraje. Optimálně uspořádaná struktura objektivu s jedním asférickým členem, dvěma členy ED (Extra Low Dispersion) a jedním členem UED (Ultra Extra Low Dispersion) vytváří detailní a krásně texturované snímky s vysokým rozlišením a kontrastem.

h-rsa100400-frontslant-stand.jpg

S ohniskovou vzdáleností 200 až 800 mm je objektiv ideální pro wildlife, například pro snímání volně žijících ptáků a zvířat, a samozřejmě také pro sportovní fotografii. Samostatně prodávaný 2× telekonvertor navíc umožňuje makrosnímky 1:1 s ohniskem 1600 mm. Cena: 41 490 Kč


Celý článek najdete v prosincovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.