Nejlepší kamarád na cesty i do studia – Digitalis Pro TX120

Publikováno: 15. května 2022 | autor Redakce
fy3688-5.jpg

Blesk, který je snadno ovladatelný, lehký, malý, univerzální a výkonný. Ideální kombinace pro fotografa, ať už fotí na cestách, doma nebo ve studiu

Představte si tu situaci: chystáte se na focení a berete si s sebou dva bateriové blesky. V batohu je zasunete do přihrádek na objektivy a můžete vyrazit. To je jedna z nejžhavějších novinek Fomei tohoto roku.

fom-1944.jpg

Bateriový blesk Digitalis Pro TX120 nabízí výkon 120 Ws a kapacita baterie vydá až 900 záblesků na plný výkon. Za difuzním krytem je dobře chráněna kruhová výbojka, která zaručuje kvalitní a rovnoměrné šíření světla a 15W LED pilotní světlo, jež ukazuje, kam svítíme, a pomáhá s ostřením. Samotný blesk váží 580 g bez baterie a 820 g i s baterií. Jak je to u blesků Fomei zvykem, platí zde pětiletá záruka i pro nákup na IČO bez příplatku.

fy3688-2.jpg

Balení obsahuje samotný blesk s baterií, nabíječku a praktickou polohovatelnou rukojeť. Díky ní můžete blesk snadno upevnit na stojan. Také ale není problém držet blesk v ruce. Zároveň do rukojeti můžete vsunout difuzní deštník anebo do připravených sáněk nasadit externí odpalovač třetí strany. Blesk lze na stojan uchytit i bez rukojeti na ¼″ závit.

fy3688-6.jpg

Pracovat můžete s výkonem 120 Ws od 1 do 1/256 s. V praxi to znamená, že na plný výkon můžete clonou potlačovat okolní prostředí a fotografovat portrét například na ISO 100, f/9 a 1/200 s. Pokud však chcete jen lehce doplnit stín od trvalého světla, není to problém, protože výkonový rozsah se nabízí opravdu široký. Blesk disponuje vysokorychlostní synchronizací a stroboskopickým režimem, což umožňuje ještě lépe pracovat s okolním světlem, potlačovat ho a být kreativní i na místech, kam dopadá denní světlo.

Díky vestavěnému přijímači můžete využívat celkem čtyři možnosti odpalování:

  1. Vysílač TS-5 je k dispozici pro Canon, Nikon, Fuji a Sony. Funguje s vestavěným přijímačem v blesku a umí ovládat veškeré funkce na dálku, včetně vysokorychlostní synchronizace a stroboskopického režimu. Veškeré informace můžete kontrolovat na přehledném displeji vysílače. Velmi pohodlná volba v případě, že chcete umisťovat blesk do prostorou a nechcete k němu chodit pokaždé, když je potřeba něco přenastavit.
  2. Vysílač TR-16 je skvělou volbou, pokud netrváte na vysokorychlostní synchronizaci a chcete blesk připojit do svého stávajícího fotostudia Fomei. Není třeba žádný přijímač. Pokud na vysílači nastavíte všechny páčky nahoru a na blesku nastavíte kanál 80 bez skupiny, můžete zvesela pracovat ve studiu i mimo něj.
  3. Synchronizační 3,5mm jack je k dispozici pro případ nutnosti použít jakýkoli jiný odpalovací systém.
  4. Režim Cell, jinak řečeno Slave slouží pro případ, že nemáte z nějakého důvodu k dispozici odpalovač. V takovém případě blesk bude reagovat na cizí záblesk a synchronizuje se s ním.

Praktické filtry a rychloskládací softbox

Jako nejzajímavější volitelné příslušenství pro kreativní práci se nabízí sada filtrů s magnetickým uchycením na blesk, která obsahuje sedm barevných filtrů, difuzní, voštinový a také rámeček na uchycení gelových filtrů. Stačí jen přiložit k přední části blesku a samy se přichytí.

dsc-8661.jpg

Nejlepší nakonec? Rychloskládací Click Box 60 ve velmi kompaktním provedení. Buď se vejde do batohu s ostatním vybavením, nebo ho lze snadno připevnit za pásek batohu pomocí rukojeti. Softbox disponuje dvěma difuzními látkami pro maximální rovnoměrnost osvícení a zároveň stejnou rukojetí, jako má v balení TX120. Blesk lze do softboxu uchytit pomocí bajonetu, takže jen přiložit, pootočit a máte připraveno.

dsc-8609.jpg

Tento softbox má pro mě ideální velikost. Stíny krásně změkčuje, ale nenechává je mizet. Jsou stále výrazné, takže si fotografie zachová svou plasticitu a kontrast.

Všechny fotografie jsem pro názornost svítil pouze jedním bleskem.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.