Monitor EIZO CS2420 je fakt pro fotografy!

Publikováno: 3. ledna 2017 | autor Redakce
EIZO CS2420

V srpnovém vydání jste si určitě pořádně prostudovali test profesionálnějšího bratra výše jmenovaného monitoru EIZO CG2420. Ohlas na tento test jsme zaznamenali veliký, a tak jsme se hned pustili do testování CS2420, který sice nemá zabudovanou kalibrační sondu, ale je vážně pro všechny, tedy i pro úplné začátečníky.

Fotografům přátelský především!

Je fakt příjemný už od vybalení, to se mu nedá upřít! Lehký a snadno ovladatelný, příjemný design a nádherné barvy. To byl první dojem. A jaké byly další? Tak nejdříve stojan: opravdu pro všechny! Říkají mu FlexStand a umožňuje otáčení, naklápění a také nastavení monitoru do formátu na výšku nebo na šířku. Plynulá regulace výšky začíná zcela dole na úrovni stojanu a má rozsah přibližně 15 centimetrů.Tím je zaručena optimální ergonomie nezávisle na tom, zda člověk sedí nebo stojí. I přes svoji maximální pohyblivost je stojan FlexStand vždy plně stabilní. Jak už je u této značky typické, ani tento monitor si svým vzhledem na nic nehraje. Jednoduchý a účelný design, senzorová tlačítka umožňující snadné ovládání, snadný postup při zahájení, žádné prohledávání složitého menu a hlavně už od začátku bezpečně použitelný. Výrobce zajistil vynikající kalibraci a garantuje její nastavení, takže ti méně nároční se nemusí bát a během pár minut mohou začít upravovat své fotky.

Co si tedy postavíte napracovní stůl?

Displej má samozřejmě 24" úhlopříčku a rozlišení 1920 × 1200 bodů. Má úzký a na všech stranách naprosto stejný rámeček, ovladače jsou dole vpravo. Zajímavě matný displej má speciální antireflexní úpravu, která i při testování začátkem září výborně fungovala.

Vstupů je zdá se dostatek − DVI-D, DisplayPort i HDMI. Všechny umožňují současné připojení až tří počítačů. Přepínání může probíhat buď automaticky, nebo ručně. Díky vstupům HDMI a DisplayPort můžete signály HDMI z kamer s vysokým rozlišením zobrazit na monitoru CS2420 přímo, bez dalších zařízení. Integrovaný rozbočovač USB 3.0 umožňuje připojení periferních zařízení. Díky tomu můžete přímo k monitoru připojit například klávesnici nebo myš. Jeden z trojice konektorů pro downstream lze využít pro rychlé nabíjení akumulátoru např. ve smartphonu. Navíc pro videomakery nabízí monitor běžná rozlišení a obnovovací frekvence. Zpracovávané signály HDMI (YUV a RGB) mohou mít obnovovací frekvenci 60, 50,30, 25 nebo 24 Hz. Kromě toho monitor nabízí i konverzi I/P. Nasazení ve filmových střižnách a animátorských pracovištích patří mezi standardní možnosti modelu CS2420. A ještě něco. Model CS2420 nabízí kromě rozhraní DVI také vstupy DisplayPort a HDMI. Spolu se systémem Frame Rate Control (FRC)LCD umožňují reprodukci videosignálu s 10bitovou barevnou hloubkou. Díky miliardě barev je obrazovka schopna reprodukovat i ty nejjemnější barevné rozdíly. Předpokladem je odpovídající podpora 10bitového zobrazení u použitého softwaru a grafické karty. Samozřejmě to nejdůležitější a nejzajímavější u této letošní novinky je uvnitř!

Mikročip Eizo pro optimální reprodukci barev

Ano! Pro činnosti s vysokými nároky na věrnost barev je model CS2420 osazen vysoce kvalitním mikročipem (ASIC, Application Specific Integrated Circuit), který Eizo vyvinulo speciálně pro tento účel. Zvláštní algoritmy zákaznického obvodu EIZO obstarávají přesné a dle výrobce i našeho sledování jednotné a stálé zobrazení barev.

Když chcete kalibrovat opravdu přesně

Software Color Navigator dodávaný s monitorem CS2420 dokáže během kalibrace upravit přímo převodní tabulky monitoru (LUT). Při tomto procesu může uživatel libovolně určit barevnou teplotu, jas, úroveň černé a tónovou křivku. Kalibrace využívá údaje ze seřízení v továrně, a dosahuje proto jedinečné přesnosti a rychlosti. Pro kalibraci je nutný samostatně dodávaný externí měřicí senzor.

Wide gamut

Barevný rozsah modelu CS2420 jsme bohužel netestovali, ale dle výrobce a zkušeností jiných kolegů obsáhne 99,9 % barevného prostoru AdobeRGB, což je podstatně více než u běžných LCD. Dosahuje např. 100% pokrytí barevného standardu ISO Coated V2 pro ofsetový tisk a přes 99 % pokrytí standardu AdobeRGB. Proto je možné na monitoru ještě před tiskem zkontrolovat, jaké sytosti bude dosaženo u azurových nebo žluto-oranžových odstínů. Což je tedy bomba! ■

Více najdete na www.eizo.cz

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.