Mějte jasno s OM-D

Publikováno: 25. ledna 2017 | autor Redakce
Olympus OM-D

Olympus OM-D je pro každého!

V prosincovém čísle jsme si v rozhovoru představili předního českého fotografa extrémních sportů Vítka Ludvíka, který se po horách, na padáku, na kole či na kajaku již několik let netahá s těžkou zrcadlovkou, ale s bezzrcadlovkami řady Olympus OM-D. Fotoaparáty OM-D však existují hned v několika kategoriích, nejen v té profesionálních závodníc hstrojů, jakým je poslední vlajková loď Olympus OM-D E-M1 Mark II, kterou měl právě Vítek Ludvík jako prvnív Evropě možnost testovat. Řada OM-D, to jsou fotoaparáty pro každého.

Desítková série

Modely OM-D označené E-M10 či E-M10 Mark II patří k té nejnižší (především cenově) kategorii bezzrcadlovek Olympus. Záměrně jsme v závorce uvedli, že především cenově, protože po fotografické stránce, co do kvality obrazu, množstvím expozičních režimů a nastavení jsou velmi podobné vyspělejším modelům pětkové řady E-M5/E-M5 Mark II. „Desítky“ jsou určeny každému začínajícímu, ale i pokročilému fotografovi, který rád cestuje, sportuje, jednoduše žije aktivním životem, ve kterém však nechce přijít o možnost pořizovat kvalitní dokumentární fotografie a nespokojí se se službami všudypřítomných chytrých telefonů. Nespornou výhodou řady E-M10 jsou její kompaktní rozměry a extrémně nízká váha. Téměř s rozměry kompaktu nabízí svým majitelům veliký snímač, kvalitní výstup shodný s parametry zrcadlovky, nepřeberné množství režimů a nastavení a samozřejmě možnost okamžitého sdílení fotek prostřednictvím Wi-Fi. Budoucí majitel E-M10 či E-M10 Mark II tak dostane do ruky přístroj, který kvalitou obrazu a funkcemi plně nahradí stejně drahou zrcadlovku, navíc v mnohem menším a lehčím provedení.

Co na to "pětky"?

„Pětková“ řada je postavená výše. V praxi to znamená, že s „pětkou“ získáte kompletní odolnost proti prachu, vodě a mrazu, což z ní dělá bezproblémový expediční fotoaparát, se kterým se nemusíte bát ani v tropickém pralese, ani na vrcholku osmitisícovky. Rozměry jsou stále vysoce redukované, avšak parametry o stupínek výš. Poslední E-M5 Mark II nabízí oproti „desítce“ navíc celou řadu zajímavostí: EVF hledáček, byť se stejným rozlišením 2,36 Mpx, má rozměry fullframových zrcadlovek, max. rychlost mechanické závěrky je 1/8000 s (v případě absolutně bezhlučné elektronické závěrky dokonce 1/16000 s), rychlost sekvence je 10 obr./s, funkce High-Res Shot (Multishot) dokáže produkovat fotky s rozlišením až 64 Mpx, při nahrávání Full HD videa máte možnost připojit externí mikrofon i sluchátka, k fotoaparátu lze nasadit spodní bateriový grip s druhou baterií apod. „Pětková“ řada je tedy určená náročným fotografům, kteří si přejí zmenšit a především odlehčit fotovýbavu, ale nechtějí se vzdát vymožeností a odolnosti profesionálníc hpřístrojů.

"Jednička" na jedničku

Po třech letech se vlajková loď E-M1 dočkala nástupce a nutno podotknout (jak jsme již koneckonců referovali v listopadovém čísle), že v případě Mark II se nejedná o jakýsi upgrade, ale o zcela nový přístroj s naprosto novým přístupem k fotografování, který nenechá profesionálního fotografa ani na vteřinu na pochybách, jestli „ten záběr má, či nemá“. E-M1 Mark II je natolik rychlý fotoaparát, s tak rychlým zaostřováním, sekvencí, odečtem dat ze senzoru, jejich ukládáním na kartu, že se plně vyrovná jiným, výrazně dražším, konkurenčním profesionálním fotoaparátům. Každý fotoaparát má na trhu své místo − stejně jako má každý tesař několik různých kladiv, může mít i fotograf několik různých fotoaparátů. Každý má své konkrétní využití. V případě fotoaparátů OM-D a zejména její vlajkové „jedničkové“ třídy je zřejmé, že se jedná o fotoaparáty určené především do terénu, do akce, na reportáž − ať už ve městě či v divoké přírodě. Kdo by se chtěl tahat s 20 kilogramy techniky na zádech, když si bohatě vystačí ani ne s poloviční zátěží, aniž by dělal kompromisy v kvalitě výstupu? Příkladem z poslední doby může být přední fotograf živé přírody Rostislav Stach (vizwww.fotolovy.cz) či geniální tvůrce až uměleckých přírodních záběrů Petr Bambousek (www.sulasula.com), kteří se rozhodli využívat pro svoji práci techniku Olympus OM-D a ulehčit tak při toulkách přírodou svým zádům. Z řady OM-D si tedy skutečně vybere každý, začínající fotograf sáhne po třídě E-M10, pokročilý a náročný fotograf po E-M5 a profesionál jednoznačně po vlajkové lodi E-M1. Všechny třídy jsou pak aktuálně zastoupeny již druhou verzí označovanou jako Mark II. ■

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.