LUMIX S 18mm F1.8 (S-S18) pro řadu LUMIX S

Publikováno: 14. září 2022 | autor Redakce
panasonic-18mm-f1p8-3.jpeg

Nový 18mm ultraširokoúhlý objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností a vysokou světelností F1,8.

Společnost Panasonic oznámila rozšíření své řady objektivů LUMIX S o nový superširokoúhlý objektiv 18 mm F1,8 (S-S18) s úhlem záběru 100°.

panasonic-18mm-f1p8-1.jpeg

Jedná se o pátý vysoce světelný objektiv s clonou od F1,8 v systému L-Mount řady LUMIX S. I přes vysokou světelnost a kompaktní rozměry nabízí mimořádně vysoký optický výkon, který překračuje nejvyšší profesionální standardy kvality.

Všech pět objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností se světelností F1,8 z Full-Frame řady LUMIX S – tedy 85mm (S-S85), 50mm (S-S50), 35mm (S-S35), 24mm (S-S24) a tento nový 18mm (S-S18) – má jednotnou velikost a umístění ovládacích prvků.

Těžiště těchto objektivů je téměř shodné, takže po nasazení fotoaparátu na gimbal je možná rychlá výměna objektivu s minimální úpravou vyvážení. Díky jednotnému průměru lze použít stejné filtry o průměru 67 mm. S kompletní sadou objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností LUMIX F1,8 lze pokrýt prakticky všechny situace a objekty, což zjednodušuje práci při fotografování a následném zpracování.

panasonic-18mm-f1p8-6.jpeg

Díky extrémně širokému úhlu záběru je 18mm objektiv vhodný k široké škále využití, jako je fotografování a natáčení krajiny, noční oblohy a architektury. Nejkratší vzdálenost ostření 0,18 m rozšiřuje možnosti použití na krátkou vzdálenost.

Objektiv se skládá ze třinácti optických prvků ve dvanácti skupinách, včetně tří asférických čoček, tří ED čoček (Extra-Low Dispersion), jedné čočky UED (Ultra Extra-Low Dispersion) a jedné čočky UHR (Ultra High Refractive Index). Tři asférické členy zajišťují stejně jako u všech objektivů řady F1,8 vysoký obrazový výkon. Tři ED členy účinně potlačují chromatickou aberaci. Kruhová clona s 9 lamelami poskytuje krásný a jemný bokeh.

panasonic-18mm-f1p8-7.jpeg

Objektiv pracuje plynule a tiše s rychlým systémem automatického zaostřování fotoaparátu a maximální rychlost čtení obrazu ze senzoru je 240 snímků za sekundu. Při ručním ostření a při nelineárním nastavení se zaostření posouvá o proměnnou hodnotu v závislosti na rychlosti otáčení ostřícího prstence, zatímco při lineárním nastavení se zaostření posouvá o určitou hodnotu v závislosti na úhlu natočení ostřícího prstence.

Stupeň posunu zaostření ve vztahu k úhlu natočení lze zvolit v rozsahu 90 až 360 stupňů v krocích po 30 stupních, aby se dosáhlo požadovaného charakteru ostření. Při natáčení videa potlačuje mechanismus v objektivu „dýchání“ při přeostřování, což je nepříjemný problém všech výměnných objektivů určených k fotografování. Spolu s mikrokrokovým ovládáním clony pro plynulé a tiché změny expozice to umožňuje nahrávání videa v profesionální kvalitě.

panasonic-18mm-f1p8-3.jpeg

Objektiv je díky své kompaktní konstrukci a nízké hmotnosti 340 g úžasně mobilní, zejména na fotoaparátu LUMIX S5, který je v současnosti nejmenším full-frame modelem společnosti Panasonic. Robustní konstrukce odolná proti prachu a stříkající vodě umožňuje použití i v náročných podmínkách až do 10 stupňů Celsia pod nulou.

Společnost Panasonic a Sdružení systému L-Mount se zavázaly vyvíjet objektivy s bajonetem L-Mount k dalšímu rozšíření své řady tak, aby splnila potřeby zákazníků.

Objektiv LUMIX S-S18 prokázal způsobilost pro program LUMIX PRO. Program LUMIX PRO je navržen tak, aby podporoval uživatele fotoaparátů LUMIX, když to nejvíce potřebují, a nabízí řadu výhod, které jsou členům k dispozici nejen v jejich zemích, ale také v zemích, které navštěvují při svých pracovních cestách.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.