LUMIX GH6 – videobezzrcadlovka s 5,7K/60p a C4K/60p záznamem

Publikováno: 22. února 2022 | autor Redakce
gh6-key-visual-1.jpg

Panasonic představil  nový videoaparát LUMIX GH6. Nejnovější vlajkový model bezzrcadlovek LUMIX G založené na standardu Micro Four Thirds s rozšířenými možnostmi záznamu videa.

V roce 2009 představila společnost Panasonic Lumix GH1, první model řady LUMIX GH s hybridní koncepcí fotoaparátu a videokamery. Od té doby se řada GH vyvíjela, přidávala inovativní funkce. LUMIX GH6 je nejnovějším přírůstkem této řady a opět překonává a posouvá hranice možného v nástrojích pro obrazovou tvorbu.

gh6-key-visual-1.jpg

Díky zvýšení efektivního počtu pixelů o více než 20 % u nového 25,2M Live MOS senzoru se může pochlubit vysokým rozlišením s extrémně rychlým vyčítáním signálu a širokým dynamickým rozsahem. Zcela nová generace procesoru Venus Engine byla rovněž vylepšena o pokročilé technologie zpracování obrazu, které umožňují vykreslit obraz ve vysokém rozlišení s přirozenou strukturou šumu a bohatou reprodukcí barev, což je charakteristickým znakem fotoaparátů LUMIX.

LUMIX GH6 jako první mezi fotoaparáty řady LUMIX G obsahuje V-Log/V-Gamut a poskytuje více než 12 a dokonce více než 13 stupňů širokého dynamického rozsahu při použití režimu Dynamic Range Boost.

Video v profesionální kvalitě

LUMIX GH6 udělal další krok ve vývoji a dosáhl na režimy videa v kvalitě C4K/4K 4:2:2 10-bit 60p s neomezenou dobou záznamu, 4:2:0 10bit 4K120p, 4:2:2 10bit FHD 240p HFR (High Frame Rate) a FHD až 300fps VFR (Variable Frame Rate) pro zpomalenou reprodukci dynamického pohybu. Kromě režimu 4:2:0 10bit 5,7K 60p lze nahrávat 4:3 Anamorfně 4:2:0 10bit 5,8K 30p (4,4K 60p) s využitím celé plochy snímače.

img-6489-1.jpg

Na monitoru je možné v reálném čase zobrazit roztažené záběry (Desqueeze Display). Záznam videa v režimu 5,7K 30p je poprvé u fotoaparátů LUMIX k dispozici ve formátu Apple ProRes 422 HQ, což umožňuje nelineární střih bez překódování. Lepší technologií distribuce a odvádění tepla se prodloužila doba záznamu.

Model LUMIX GH6 se může pochlubit 7,5 EV výkonnou stabilizací obrazu s technologií Dual I.S.2 pro neroztřesené snímání z ruky. Novinka využívá vysoce přesný pětiosý gyroskopický snímač s novým algoritmem, který umožňuje dosáhnout 7,5stupňové stabilizace v systému Body I.S a Dual I.S.2. Nabízí také širokou škálu formátů záznamu, rozlišení a snímkových frekvencí, z nichž si můžete vybrat podle účelu včetně stabilizace anamorfních objektivů.

LUMIX GH6 poskytuje více než 12EV (expozičních kroků) širokého dynamického rozsahu pro předinstalovanou funkci záznamu V-Log. Pomocí režimu Zvýšení dynamického rozsahu lze dosáhnout i více než 13 EV. V novém režimu Dynamic Range Boost se v každém pixelu spojuje obraz s prioritou sytosti generovaný z obvodu s nízkou citlivostí ISO a obraz s nízkým šumem generovaný z obvodu s vysokou citlivostí ISO.

img-6381.jpg

Mobilita a inteligentní ovládání

Díky rychlejšímu zpracování signálu novým obrazovým procesorem a vylepšenému algoritmu automatického zaostřování se výrazně zvýšil výkon detekce objektů, čímž model dosahuje vyšší přesnosti automatického zaostřování.

Citlivost (velikost posunu zaostření na jedno rotační kvantum) lze zvolit v rozmezí 90 až 360 stupňů po 30 stupních, aby bylo možné pracovat se zamýšleným ostřením. Pomůcka k manuálnínu ostření (Asistent MF), která umožňuje zvětšit zaostřovací bod, je nyní k dispozici nejen při fotografování, ale také při nahrávání videa.

gh6-body-back-k-lcd.jpg

LUMIX GH6 je schopen vysokorychlostního sériového snímání rychlostí 14 (AFS) / 8 (AFC) snímků s mechanickou závěrkou a 75 snímků/s s elektronickou závěrkou a je vybaven třípalcovým dotykovým displejem s širokým pozorovacím úhlem, poměrem stran 3:2 a vysokým rozlišením 1 840 000 bodů.

Konstrukce monitoru a umístění konektorů (HDM, USB, Audio) se navzájem neruší a umožňují volné nastavení úhlu sklonu/otáčení monitoru bez omezení, i když jsou připojeny kabely. Velký hledáček LVF (Live View Finder) OLED (Organic Light-Emitting Diode) s rozlišením 3 680 000 bodů má vysoký poměr zvětšení přibližně 1,52x / 0,76x (ekvivalent 35mm fotoaparátu).

Spolehlivá kvalita a výkon

Aby byl LUMIX GH6 dostatečně odolný i při náročném používání v terénu, má přední/zadní rám vyroben z hořčíkové slitiny a je nejen odolný proti stříkající vodě ale i proti prachu a mrazu až do -10 stupňů Celsia. Závěrka má životnost přibližně 200 000 cyklů.

gh6-body-top-k.jpg

LUMIX GH6 je vybaven dvěma sloty na paměťové karty.  Karta CFexpress (typ B) podporuje interní záznam videa s vysokým datovým tokem 800 Mb/s nebo vyšším, včetně 5,7K 30p ProRes 422 HQ a C4K 60p ALL-I. Paměťová karta SD UHS II V90 podporuje interní záznam videa s rychlostí 600 Mb/s nebo nižší.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.