Laowa představuje – Jak to vidí Jiří Štarha?

Publikováno: 1. dubna 2020 | autor Kateřina Davidová
Laowa představuje – Jak to vidí Jiří Štarha?

Dostal se mi do rukou k testování sympatický ultraširoký objektiv čínské značky Laowa CF 9 mm f/2,8. Je určen pro fotoaparáty se snímačem APS-C, tedy po přepočtu na full-frame je ohnisko něco mezi 13 a 14 mm.

Co mě hned po vybalení příjemně překvapilo, byly malé rozměry a váha objektivu, která je pouhých 215 g! Pro mě celkem důležitý aspekt. Celodenní nošení dvou fotoaparátů, několika objektivů a příslušenství v batohu se někdy může nepříjemně odrazit na míře únavy.

Text a foto: ©Jiří Štarha, www.jiristarha.cz, www.facebook.com/PhotoJiriStarha, www.instagram.com/jiri_starha_fotografJak to vidí Jiří Štarha?

Celkové zpracování objektivu je poměrně na vysoké úrovni. Výhradu bych však měl k plastové sluneční cloně, která se instaluje na objektiv klasickým pootočením až do konce závitu. V tom je však trochu zádrhel. Na konci závitu není žádný aretační bod a clona by se vám mohla i přes tuhý chod pootočit, a tedy zasáhnout do výsledné fotografie. Nicméně bych si tento nedostatek vyřešil po svém: vložením kousku papírku mezi clonu a objektiv. Zvýší se tím tuhost otáčení a vše je vyřešeno. Clonový kroužek a kroužek ostření mají správný tuhý a plynulý chod a vše funguje na jedničku. Manuální ostření je díky…Laowa představuje

Celý článek si můžete přečíst v dubnovém tištěném či elektronickém vydání časopisu FotoVideo. A co v něm najdete dalšího, si přečtěte: ZDE.

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji, a ještě k tomu jen za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! PŘEDPLATNÉ I S DÁRKY vybírejte: ZDE.

Časopis FotoVideo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.