Laowa Aurogon FF 10-50x NA 0,5 Supermicro APO – Novinka v rukou Davida Jobáka

Publikováno: 4. února 2024 | autor Redakce
blecha.35x.jpg

Vznik tohoto rozhovoru byl rychlý a téměř detektivní. Jak se nám podařilo zjistit, David je jeden ze tří prvních majitelů Aurogonu v ČR a první, kdo ho objednal a obdržel.

Ve svém komentáři napsal: „…to, co je uvnitř kufru, je opravdový poklad. Jsem nadšený a zasílám první pořízenou fotku. Na portrét blechy byl použit objektiv 35×.“ Asi nám uvěříte, že jsme s otázkami neotáleli.

aurogon-ff-10-50x--dsc04751-copy-2.jpg

Davide, jsem šťastný, že tě mohu po pár měsících opět uvítat na našich stránkách. Co jsi dělal od září 2023, kdy jsme se neviděli?
Děkuji, Rudolfe. Mám velkou radost, že jsem byl opět osloven a že je o mou tvorbu zájem. Od září jsem neotálel, vypravil se na spousty fotolovů po České republice a podařilo se mi nafotit nespočet krásných živočichů. Jednou z výprav byla jelení říje, která letos byla zvláštní díky teplému počasí.

aurogon-ff-10-50x-dsc04721-copy.jpg

Jeleni se díky tomu více zdržovali v lesích. Ale i tak to bylo nádherné a pár fotek se podařilo. Dále bych zmínil výpravu do Brd za naší nejmenší sovou, kulíškem nejmenším, kdy jsem ho chtěl zachytit v podzimních barvách, což se podařilo skvěle.

Jo, něco vím, sledoval jsme tě na sociálních sítích. Tam jsi vzbudil rozruch až neuvěřitelnými makrosnímky zhotovenými speciálním objektivem Laowa Aurogon FF 10-50x NA 0,5 Supermicro APO. Jak tě vlastně napadlo si tuto skvělou hračku obstarat?
Jednoho dne jsem brouzdal po internetu, objevil tuto novinku od Laowy a doslova mi to vyrazilo dech. Znamenalo to pro mě obří revoluci s focením skládané mikrofotografie. Do té doby se daly používat pouze mikroskopické objektivy, které se složitě musely přidělávat k objektivu nebo jiným způsobem k fotoaparátu.

4.jpg

Sehnat kvalitní mikroskopický objektiv také nebyla snadná záležitost. Pokud jste se tedy rozhodli fotit mikrofotografii a dostat se na zvětšení desetkrát a víc, byla to do příchodu Aurogonu špatně dostupná a komplikovaná záležitost. Proto jsem se rozhodl pořídit si tento skvost, který z vašeho fotoaparátu udělá mikroskop.

lidsky-vlas-50x-.jpg

Ale vezměme to podobně jako řádný test. Nejdříve obecně: jak na tebe působí a jak se ti s ním v přírodě a v interiérech pracovalo?
Když jsem rozbalil krabici a viděl designový kufr, který chrání objektivy, byl jsem nadšený. Co se týče focení v přírodě, tam bude využití minimální, ale určitě to vyzkouším. Zatím jsem se dostal pouze k focení v interiéru a vše bylo až neskutečně jednoduché, takže to na mě udělalo skvělý první dojem.

Zvolíte zvětšení, jaké chcete použít, a možnosti jsou 10×, 20×, 35× i úctyhodných 50× . Nasadíte na fotoaparát a můžete fotit. Dokonce lze i clonit, což je ve světě mikroskopie unikát. Dalším velkým plusem je zaostřovací vzdálenost, která je 20 mm u všech čtyř objektivů neměnná. Vlastnosti jako ostrost a kresba jsou famózní.

komar-tigrovany-20x.jpg

Jaké jsou podle tebe jeho přednosti oproti jiným podobným objektivům? Dá se vůbec s něčím srovnat?
Co se týče předností, je to jednoduché: Laowa Aurogon nemá konkurenci. Nic podobného nikdo nevyrábí.

Když jsme se zmínili o přednostech, resp. bezkonkurenčnosti, určitě jsi našel i nějaká negativa…
Nepotěším tě. Tuto Laowu mám od listopadu a zatím jsem žádná negativa nenašel. Zmínil bych jedině to, že je tento druh focení velice náročný a je k němu potřeba spousta příslušenství, jako například elektronické makrosáňky s opravdu jemným posunem. Dále potřebujete nasvícení a spoustu dalších věcí, ale to nejsou negativa objektivu.

pakomar-20x.jpg

Shrnutí: komu bys tento krásný kus pokročilé optiky doporučil a jak se na práci s ním připravit?
Určitě bych ho nedoporučil nezkušeným začínajícím fotografům. Chce to již praxi minimálně v makrofotografii. Doporučil bych ho zkušeným makrofotografům, kteří se chtějí věnovat skládané mikrofotografii...


Celý článek najdete v únorovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.