Laowa Argus 45 mm f/0,95 FF aneb bez práce nejsou koláče (test)

Publikováno: 1. března 2022 | autor Redakce
dsc02764-copy.jpg

Když si kolem sebe vytvoříte auru, že jste všude byl a od všeho máte klíče, může se vám lehce stát, že si spousta dovozců myslí, že to tak opravdu je… A nejinak tomu je i v případě objektivů Laowa

Takže když Laowa vydá tři ryze letní objektivy v zimě (což je samo o sobě dost na palici), tak si dovozce řekne: „Dáme to Borisovi, ten to zvládne!“ Následuje třikrát balíček a tři termíny, a že žijete v polabské nížině, kde je celou zimu hnusně, šedo, beze sněhu, to už nikdo neřeší.

Text a foto: Boris Stojanov, www.borisstojanov.cz, www.facebook.com/borisstojanovfoto

A že bych tedy na stará kolena vyrazil v době covidu za hranice všedních dnů, to si raději naliju sklenku něčeho dobrého a opravdu zapojím všechno, co jsem se za ty roky naučil.

dsc02701-copy.jpg

Supersvětelně

Tak mě tu máte a zase s něčím extra. Laowa je rozjetá jako vlak, ale tohle jsem si nezasloužil. Ohnisko 50 mm – a je vlastně jedno, jestli je to 40, 45, 50, 55 nebo 60 mm – je tak nějak na dně mých zájmů. Já ožívám někde kolem 24 až 35 mm (viz skvělá Laowa 35 mm f/0,95 FF  nebo klasicky u 85–135 mm, což je můj svět.

-bsr7136.jpg

Existuje jen jediná výjimka, kterou bych jako uživatel Sony doma snesl, a pak existovala ještě jedna, spíš taková rozmařilost a ta je od firmy Leica. Na druhou stranu mě zajímá všechno, co je od f/1,4 dolů, a to i přesto, že při vysokých rozlišeních se spíš začnete orientovat směrem nahoru, neboť jedním ostrým stéblem trávy na 42 Mpx můžete...


Celý test najdete v březnovém čísle časopisu FotoVideo


fv03-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.