Laowa Argus 25 mm f/0,95 MFT APO v rukou Petra Bambouska

Publikováno: 31. května 2022 | autor Redakce
laowa-25-argus-001.jpg

Stejně jako u všech předchozích recenzí fototechniky i tentokrát jsem si pustil svou oblíbenou rytmickou hudbu, aby mi šlo psaní pěkně od ruky. Po pár minutách jsem ji však vypnul. Nějak mi neladila s pocity, které jsem při focení plně manuálním objektivem Laowa Argus 25 mm f/0,95 MFT APO v terénu zažíval.

laowa-25-argus-002.jpg

Text a foto: Petr Bambousek, Facebook, Instagram

Během několika výletů mi došlo, jak moc je můj životní i fotografický rytmus postavený na rychlosti. Focení zvířat, kterému se řadu let věnuji, je plné akce, nutnosti bezprostředně reagovat na daný podnět, vyžaduje dobrý postřeh a schopnost využít každou příležitost, která může za celý den trvat třeba jen zlomek vteřiny.

Na novém foťáku OM System OM-1, se kterým jsem Laowu při testování používal, jsem několik týdnů ladil všechny parametry, abych z něj dostal maximální rychlost a výkon. Po nasazení manuálního skla najednou tyto parametry z valné části pozbyly význam. Zpočátku jsem se u fotek s Laowou i párkrát rozčílil.

dsc-3588.jpg

Pak mi to došlo: bude třeba postavit se k tvorbě fotky úplně jinak, výrazně zpomalit celý proces myšlení i vzniku fotografie a brát to naopak jako vítanou terapii. S tímto nastavením mysli se mi najednou fotilo mnohem lépe. Pokud přemýšlíte, co v době současného vývoje fototechniky může přinést focení manuálním objektivem, pak jedním z hledisek je i dost odlišný prožitek samotného focení, vítané zpomalení v překotné době.

laowa-25-argus-001.jpg

„Na dalších řádcích se dočtete mé postřehy z testování objektivu na přírodních motivech, které jsou mi nejbližší. Nejsvětelnější pětadvacítku pro MFT uplatníte i v širokém spektru dalších žánrů, jako jsou třeba náladové portréty či zátiší.“

Už mi hraje poklidná, až meditativní hudba a vzpomínám při ní na pocity, s nimiž jsem vzal objektiv od Laowy poprvé do ruky. Na první dotyk je velmi kvalitně zpracovaný, vše perfektně sedí, nezapře celokovový korpus. Zároveň je v porovnání s jinými objektivy pro systém MFT nečekaně těžký (570 g). Jeho váhu poměrně slušně kompenzuje robustněji stavěné tělo OM-1, na menších tělech Olympusu řady E-M10 nebo E-M5 bude dávat větší smysl držet celou sestavu raději za objektiv, nikoli za grip těla.

dsc-3598.jpg

Kroužek manuálního ostření má extra jemný chod. Zároveň je třeba zmínit, že si celý rozsah ostření od minimální vzdálenosti 0,25 m až po nekonečno vyžádá 6–7 otočení ostřicím prstencem. Samo o sobě se to zdá někdy nekonečné. Zmíněnou jemnost ostření budete milovat při doostřování objektu v konkrétní vzdálenosti (precizní ostření oka, konkrétního kvítku apod.).

laowa-25-argus-003.jpg

Jakmile budete chtít fotit různě vzdálené objekty (jednou portrét, jednou kvítek), pak budete jemnost spíše proklínat. Téměř nezbytným pomocníkem při manuálním ostření je funkce Zvýraznění v menu Asistent MF, která zvýrazní kontury zaostřené roviny. Při používání clony f/0,95 bez aktivace této funkce precizního zaostření dosáhnete velmi obtížně.

Laowa Argus 25 mm f/0,95 je plně manuální objektiv, tzn., že kromě ostření se nastavuje ručně i clona. Clonový kroužek má opět velmi jemný chod, jednotlivá čísla nemají žádnou aretaci, takže změna clony je naprosto plynulá bez průběžného cvakání.

laowa-25-argus-004.jpg

„Pokud chcete využít Laowu pro natáčení videa, budete z mechanismu ostřicího i clonového kroužku patrně nadšeni. Vše je krásně plynulé. Já jsem využíval objektiv pro focení a zpočátku jsem s tím spíše bojoval.“

Objektiv navíc postrádá kontakty pro přenos dat EXIF, proto při pohledu do hledáčku aktuálně zvolenou hodnotu clony nevidíte. Chcete si třeba vyfotit koniklec v protisvětle zapadajícího slunce. Chvíli hledáte správný úhel, soustředíte se na kompozici, manuálně zaostříte, kontury prozradí, kdy kroužkem přestat otáčet, a pořídíte první záběr.

laowa-25-argus-005.jpg

Až poté si všimnete, že clona, původně nastavená na f/0,95, se díky jemnému chodu bez aretace mírně pootočila a je na úrovni f/1,1. To sice není o moc víc, ale proč si kupovat objektiv s velkou světelností a pak u něj clonit? Takže kroužek clony otočíte nadoraz, ale mírně si hnete s ultra jemným kroužkem ostření a dostáváte se do jakési smyčky.

laowa-25-argus-009.jpg

To se mi nejvíc stávalo při focení z ruky. Pokud je foťák s objektivem na stativu, máte nad pozicí obou kroužků větší kontrolu, protože si aparát nemusíte přidržovat. Vedle krémového pozadí přináší clona f/0,95 také možnost využívat nízké hodnoty ISO i za zhoršených světelných podmínek. Při dobrých naopak oceníte, že závěrka povolí časy až do hodnoty 1/32 000 s.


Co se mi na objektivu líbí:

  • příjemný bokeh při cloně f/0,95
  • použitelná kresba i při cloně f/0,95
  • kvalitní mechanické zpracování
  • jemný chod ostřicího kroužku

Co by mohlo být lepší:

  • váha
  • pohyb clony bez aretace
  • absence přenosu údajů o nastavení do hledáčku a data EXIF
  • někdy až příliš jemný chod ostřicího kroužku

Opticky je na tom Laowa velmi dobře. Většina objektivů s takto extrémní světelností nemá při otevřené cloně prakticky žádnou kresbu a je třeba přiclonit (a z mého pohledu se připravit o hlavní benefit objektivu). Vrcholu kresby dosáhneme někde kolem hodnot f/5,6, ovšem i při plně otevřené cloně f/0,95 je fotka (pří)jemně ostrá. Detailní mikrokresbu od středu snímku až k okrajům by při této cloně očekával asi málokdo.

laowa-25-argus-010.jpg

Pokud hledáte objektiv s krémově jemným bokehem za dostupné peníze, nevadí vám, že občas budete bojovat s radostmi i strastmi, které přináší ultra jemné kroužky ostření a clony, užijete si s Argusem 25 mm f/0,95 hodně zábavy. Dá se využít pro portréty i fotky přírody se snovým nádechem. Není to objektiv pro každého, vyžaduje určité zklidnění mysli a touhu vrátit se ke kořenům tvorby fotografie.

laowa-25-argus-011.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.