Laowa 90 mm f/2,8 2x Ultra-Macro APO – novinka pro bezzrcadlovky

Publikováno: 18. června 2022 | autor Redakce
ddsc07467.jpg

Laowa 90 mm F/2,8 2x Ultra-Macro APO je objektiv určený hlavně pro plnoformátové (FF) bezzrcadlové fotoaparáty. Předností je zvětšení 2:1 a schopnost zaostření v rozsahu od max. zvětšení 2:1 až po nekonečno.

ve9028-3.jpg

K velmi dobrým parametrům objektivu patří podle výrobce také vynikající ostrost.

Díky možnosti zaostření na nekonečno je objektiv použitelný nejen při snímání makra a v komerční fotografii, ale také v portrétní fotografii.

Je velmi kompaktní a lehký. Jeho rozměry jsou výrazně menší než rozměry ostatních objektivů na trhu. Optická konstrukce vybavená třemi apochromatickými členy (APO) přispívá k vynikající obrazové kvalitě.

-20220512151307.jpg

Laowa 90 mm f/2,8 2x Ultra-Macro APO má na přední přírubě 67mm filtrový závit. V základní výbavě je snímatelná sluneční clona LH9028.

Dvojnásobné zvětšení

Zachycení jemných detailů ve velkém zvětšení. Rozsah zvětšení od 0,1x ⁓2x.
Poměr zvětšení 2:1 při zaostření od min. vzdálenosti 20,5 cm až nekonečno.

APO prvky

Objektiv je vybavený třemi apochromatickými (APO) členy, díky kterým zcela zaniká chromatická aberace v celém ostřícím rozsahu, a to jak v ostrých, tak v rozostřených částech snímku. Aberace na hranách a stíny v obraze jsou díky optické konstrukci potlačeny na minimum.

ve9028-1.jpg

Mimořádná ostrost

Optická stavba objektivu obsahuje 13 členů v 10 skupinách včetně 3 prvků s extra nízkou disperzí (APO). Výsledkem je krystalicky ostrý obraz od kraje do kraje jak v případě makro, tak portrétní fotografie.

Vnitřní zaostřování (IF Internal Focusing)

Vnitřní zaostřování (IF) pohybuje každou skupinou čoček uvnitř těla objektivu. Při zaostřování se nemění celková délka objektivu a neotáčí se přední tubus. Vnitřní zaostřování je rychlé a přesné. Minimální vzdálenost pro zaostření je 20,5 cm. Zaostření: min. vzdálenost ⁓ ∞.

Výhody IF vnitřního zaostřování

  • Rychlé zaostření
  • Lepší manipulace s objektivem, lépe vyvážené těžiště díky menšímu počtu pohyblivých prvků okolo těžiště
  • Malé rozměry
  • Snadné použití filtrů jako např. CIR-PL a obdélníkové sluneční clony (přední příruba objektivu se neotáčí)

ve9028-4.jpg

Bokeh

Na nádherně jemném a kulatém bokeh se podílí 13 lamelová clona.

Design podřízený současným bezzrcadlovkám

Krátká stavební délka tubusu od příruby. Nízká hmotnost a kompaktní rozměry, to jsou benefity pro současné mirrorless fotoaparáty.

ddsc07467.jpg

Rozměry a hmotnost

Mnohem menší než podobné objektivy. Laowa 90 mm f/2,8 2x Ultra-Macro APO váží pouhých 619 g. Rozměry jsou skutečně kompaktní. Délka 120 mm, Ø74 mm.

Objektiv bude dostupný v druhé polovině července s bajonety Canon RF, Leica L, Nikon Z, Sony FE. Doporučená cena je 16 790 Kč.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.