Kompaktní digitální fotoaparát „FUJIFILM X-T20“

Publikováno: 20. ledna 2017 | autor Redakce
x-t20-silver-back.jpg

Společnost FUJIFILM Corporation (předseda představenstva: Kenji Sukeno) představí v únoru 2017 fotoaparát FUJIFILM X-T20 vybavený snímačem APS-C 24,3 MP X-TransTM CMOS III※1 a obrazovým procesorem X-Processor Pro.

Inovovaný snímač a procesor spolu s přepracovaným algoritmem AF urychluje spouštění přístroje i aktivaci autofokusu a podstatně tak zlepšuje schopnost sledovat pohybující se objekty, zatímco výklopný dotykový LCD displej usnadňuje fotografování pod různými úhly. Model X-T20 dále nabízí vylepšené funkce pro natáčení videa a umožňuje natáčení 4K videí s použitím oblíbených režimů simulace filmu společnosti Fujifilm. Model X-T20 zůstává věrný étosu funkčního designu řady X a nabízí tedy hledáček typu SLR a ovládání otočnými voliči.

Hlavní funkce fotoaparátu FUJIFILM X-T20

Kompaktní, lehké tělo přístroje, které je ideální pro fotografování i natáčení videa

Design těla přístroje byl převzat z vysoce ceněného modelu FUJIFILM X-T10; u přístroje X-T20 nabízí volič dynamického režimu navíc možnost Video, takže lze při fotografování okamžitě přejít do režimu natáčení videa. Volič pro korekci expozice má navíc polohu C pro korekci expozice v rozsahu ±5 dílků, zatímco výklopný dotykový LCD displej umožňuje intuitivní ovládání pod jakýmkoli úhlem. Model X-T20 je dále vybaven páčkou automatického režimu pro volbu plně automatického režimu Rozšířené SR Auto, v němž fotoaparát automaticky volí optimální nastavení pro danou scénu.

Snímač 24,3 MP APS-C X-TransTM CMOS III a obrazový procesor X-Processor Pro pro vynikající kvalitu snímků a velmi rychlou odezvu

Přístroj X-T20 nabízí nový režim simulace filmu ACROS, zatímco větší oblast detekce fáze AF a inovovaný algoritmus umožňuje maximální rychlost AF až 0,06 s※2. Model X-T20 dále umožňuje fotografování s frekvencí 5,0 fps, krátkou dobu náběhu 0,4 s※3, prodlevu závěrky 0,05 s a interval fotografování 0,25 s※4.

Uživatelské nastavení AF-C pro pohybující se objekty

Model X-T20 nabízí uživatelské nastavení AF-C, které umožňuje výběr z pěti předvoleb AF-C podle toho, jakým způsobem se váš objekt pohybuje. Algoritmus AF byl inovován a nabízí nyní vyšší přesnost, která znamená výrazné zlepšení při sledování pohybujícího se objektu v režimu AF-C.

Vysoké rozlišení a natáčení videa v rozlišení 4K

Přístroj X-T20 umožňuje záznam videa v rozlišení Full HD a 4K s použitím dobře známých efektů simulace filmu u přístrojů řady X. Natočené video si můžete přehrát na externím monitoru prostřednictvím portu HDMI a pro audio vstup lze použít externí mikrofon.

24 špičkových objektivů FUJINON do držáku FUJIFILM X pro maximální univerzalitu

V naší nabídce objektivů XF je po dnešním představení modelu FUJINON XF50mm F2 R WR již 24 objektivů. Při vývoji objektivů do držáku FUJIFILM X se uplatňovaly nejnovější digitální technologie, které nabízejí vysoce přesnou optiku a tedy maximální možnou kvalitu snímku. V aktuální nabídce objektivů najdeme vše od zvláště širokoúhlých modelů až po teleobjektivy, a to včetně pěti prémiových objektivů s rychlou clonou. S těmito objektivy lze z přístroje X-T20 dostat maximální kvalitu snímků. Fotografický potenciál dále rozšiřuje volitelné příslušenství, jako jsou různé adaptéry nebo makro nástavce.

※1 X-Trans je obchodní známka nebo registrovaná obchodní známka společnosti FUJIFILM Corporation.

※2 Výzkum společnosti Fujifilm podle směrnic CIPA s použitím fotoaparátu X-T20 a objektivu XF16-55mmF2.8 R LM WR v režimu vysokého výkonu.

※3 S objektivem XF27mmF2.8 v režimu vysokého výkonu

※4 Režim MF

2. Hlavní funkce přístroje X-T20

(1) Kompaktní a lehké tělo fotoaparátu s hledáčkem typu SLR a ovládáním voliči

  • Design kompaktního a lehkého těla přístroje nese všechny hlavní znaky fotoaparátů řady X. Vrchní i spodní kryty jsou vyrobeny z lehké, ale vysoce pevné hořčíkové slitiny.
  • Na horní straně jsou tři přesně frézované hliníkové voliče, díky kterým sedne přístroj X-T20 dokonale do ruky a které usnadňují nastavení clony, doby expozice a různých funkcí pro fotografování, aby se uživatel mohl plně soustředit na kompozici snímku.
  • Volič dynamického režimu má novou polohu Video, která umožňuje rychle přepínat mezi fotografováním a natáčením videa. Volič Korekce expozice má dále novou polohu C, která umožňuje korekci expozice při práci s předním ovládacím voličem v rozsahu ±5 dílků v kroku po 1/3. Horní volič umožňuje běžnou korekci expozice v rozsahu ±3 dílků v kroku po 1/3.
  • Model X-T20 je vybaven výklopným barevným 3,0" LCD TFT displejem s rozlišením 1,04 MP, který umožňuje fotografovat s přístrojem nad hlavou nebo nízko nad zemí. Kombinace funkce dotykového fotografování s výklopným LCD displejem vám pak nabízí ještě větší kreativní možnosti. Položíme-li fotoaparát na zem, můžeme pomocí funkce dotykového fotografování získat snímek z pohledu dítěte nebo domácího mazlíčka, zvednutím přístroje nad hlavu můžeme fotografovat shora přes hlavy lidí nebo jiné překážky.
  • Přístroj má dále páčku automatického režimu pro volbu plně automatického režimu Rozšířené SR Auto. V tomto režimu fotoaparát automaticky volí optimální nastavení pro danou scénu a umožňuje tak fotografování bez námahy.
  • Model X-T20 nabízí velký a rychlý hledáček se zmenšením 0,62x※5 a reakční dobou displeje pouze 0,005 s. Organický elektronický hledáček EL nabízí ostrý živý obraz s vysokým rozlišením 2,36 MP; viditelnost obrazu byla dále zlepšena automatickou regulací jasu hledáčku podle jasu v okolním prostředí.
  • Displej lze též přepnout z živého obrazu na náhled snímku. Možnosti efektů se přizpůsobují podmínkám fotografování a zajišťují tak realistický obraz velmi podobný pohledu pouhým okem. Snímač očí hledáčku zajišťuje automatické otočení obrazu, jestliže je fotoaparát ve svislé poloze – tuto funkci modely s optickým hledáčkem neumožňují.
  • V těle přístroje je integrován vysouvací blesk, který je umístěn na vrchní straně uprostřed. Systém Super Intelligent Flash automaticky upravuje světelný výkon podle typu scény
  • ※5 Poměr zvětšení hledáčku. Zmenšení cca 0,62x 50 mm (ekvivalent 35mm filmu) při zaostření na nekonečno a nastavení dioptrií na -1,0 m-1.

(2)Intuitivní ovládání dotykovým displejem

LCD displej má kapacitní dotykový panel, který usnadňuje fotografování pod neobvyklým úhlem – např. nad hlavami lidí nebo přes překážku či naopak nízko nad zemí, chceme-li napodobit pohled malého dítěte nebo zvířete.

Se zapnutou funkcí „TOUCH SCREEN SETTING (NASTAVENÍ DOTYKOVÉHO DISPLEJE)“ lze v režimu fotografování a přehrávání provádět následující operace:

Režimy fotografování

  • Volba oblasti zaostření: Bod zaostření můžete dotykem LCD displeje přesunout na požadované místo.
  • Dotykové ostření: dotykem lze zaostřit na určité místo.
  • Dotykové fotografování: dotykem lze zaostřit na určitý bod a pořídit snímek.

Režimy přehrávání

  • Přejetí: přejetím prstem přes displej lze postupně listovat jednotlivými snímky.
  • Zvětšení poklepáním: dvojím kliknutím na displej lze zvětšit snímek se středem v bodu zaostření, který byl aktivní při pořízení snímku.
  • Přetažení: posunem prstu po displeji lze pohybovat zvětšeným snímkem.
  • Roztažení: přiložením dvou prstů na displej a jejich roztažením od sebe lze snímek zvětšit.
  • Stažení: přiložením dvou prstů na displej a jejich stažením k sobě lze zmenšit zvětšený snímek.
  • Vypnutím funkce „NASTAVENÍ DOTYKOVÉHO DISPLEJE“ se všechny operace provedené na dotykovém displeji zruší.
  • Jestliže během natáčení videa aktivujete dotykový AF, můžete změnit oblast zaostření a měnit zaostření podle pohybu objektu.

(3) Vynikající kvalita snímků s nejvyšším rozlišením řady X, zvláště rychlým obrazovým procesorem X-Processor Pro a technologií reprodukce barev společnosti Fujifilm dokonale vyladěnou za 80 let vývoje fotografických filmů

  • Model X-T20 je vybaven snímačem Fujifilm 24.3MP X-Trans™ CMOS III APS-C. Jeho vysoce náhodné uspořádání pixelů účinně omezuje efekt moaré a falešné barvy i bez použití optického low-pass filtru. Díky eliminaci low-pass filtru, který způsobuje zhoršení rozlišení snímku, lze z objektivů FUJINON dostat maximum.
  • Originální technologie reprodukce barev společnosti Fujifilm, která se vyvíjela souběžně s výrobou fotografických filmů, pomáhá věrně reprodukovat teplé odstíny pleti, jasnou modř oblohy a sytou přírodní zeleň tak, jak ji známe ve skutečnosti.
  • Funkce simulace filmu nyní nabízí režim ACROS. Díky špičkovému zpracování obrazu v procesoru X-Processor Pro umožňuje tento režim tvorbu monochromatických snímků s hladkou gradací, dokonale tmavými plochami a krásnými texturami ve vyšší kvalitě než v běžném monochromatickém režimu.
  • Přístroj X-T20 nabízí dále funkci Efekt zrnění pro reprodukci výrazné zrnitosti na snímcích pořízených filmovou kamerou. Funkci lze nastavit na možnost Strong (Silný) nebo Weak (Slabý) a kombinovat se všemi režimy simulace filmu. Můžete tak snadno dosáhnout efektu snímků pořízených na klasický film, který nejlépe vynikne na tištěných snímcích.
  • Vylepšená technologie zpracování obrazu nového snímače umožňuje ještě účinnější omezení digitálního šumu. Zvýšená citlivost ISO v hodnotě ISO12800, kterou model X-T10 nabízel pouze jako rozšířenou možnost, je nyní k dispozici jako jedno ze standardních nastavení ISO. Při zvláště vysoké citlivosti ISO produkuje fotoaparát krásné snímky s nízkým šumem, tmavými odstíny a hladkými přechody, a to i při slabém osvětlení.
  • Fotoaparát využívá unikátní technologii zpracování obrazu Lens Modulation Optimizer (LMO)*6, která zaručuje maximální možnou kvalitu snímků. Funkce LMO koriguje na základě optických parametrů a dalších charakteristiky daného objektivu optické vady (např. difrakci*7), čímž zajišťuje maximální ostrost v celé ploše snímku a realistický trojrozměrný efekt.
  • ※6 Unikátní technologie zpracování signálu, která eliminuje rozmazání snímku způsobené difrakcí apod.

(4)Lepší funkce AF pro pohybující se objekty

  • Počet bodů zaostření byl podstatně zvýšen ze 49 u předchozího modelu na současných 91 (až 325 bodů). Zhruba 40 % plochy snímku (středová oblast se 49 body zaostření) je pokryto pixely pro AF s fázovou detekcí, které tvoří oblast pro rychlou a přesnou fázovou detekci pro použití na nejrůznější scény.
  • Algoritmus AF prošel zásadní inovací a model X-T20 nyní díky tomu umožňuje přesnější automatické ostření na světlé body, málo kontrastní předměty a objekty s jemnými detaily, jako je peří ptáků nebo zvířecí srst. Rychlost načítání systému kontrastního AF, který pokrývá zhruba 85 % snímku, je nyní dvojnásobná*7 než u předchozího modelu, aby bylo možné rychlejší a přesnější automatické ostření. Během natáčení videa se bod AF hladce posunuje tak, aby sledoval pohybující se objekt a aby výsledkem byl přirozeně vypadající snímek.
  • Máte na výběr mezi režimem Jeden bod, který je určen pro přesné zaostření na objekt, režimem Zóna pro zachycení rozhodujícího momentu pohybu a režimem Na šířku/sledování.
  • V režimu Zóna můžete zvolit oblast 3x3, 5x5 nebo 7x7 v rámci 91bodového pole AF. Rychlého ostření lze dosáhnout zejména ve vycentrované zóně 3x3 nebo 5x5; důvodem je fázová detekce AF zajišťovaná snímačem. Režim Na šířku/sledování je kombinací režimu Na šířku (při použití AF-S), kdy fotoaparát automaticky rozpoznává a sleduje zaostřenou oblast v rámci 91bodového podle AF, a prediktivního režimu Sledování (při použití AF-C), který k průběžnému sledování objektu využívá celou 91bodovou oblast. Tato funkce umožňuje nepřetržité ostření na objekt, který se pohybuje nahoru/dolů, doleva/doprava nebo blíže/dále od fotoaparátu.
  • Fotoaparát X-T20 nabízí uživatelské nastavení AF-C, které umožňuje zlepšit kvalitu sledování objektu při fotografování v režimu průběžného AF (AF-C)*8. V uživatelském nastavení AF-C máte na výběr pět předvoleb AF pro různé typy pohybu objektu. Předvolba 1 (standardní nastavení pro univerzální použití) je standardní nastavení, které lze použít obecně při fotografování pohybujících se objektů. Je podobná normálnímu nastavení AF-C a pokud není zadáno žádné uživatelské nastavení AF-C, je nastavena jako výchozí možnost. Předvolba 2 (ignorovat překážky a pokračovat ve sledování objektu) je praktická v případě, že se ve vybrané oblasti zaostření pravděpodobně vyskytnou překážky zastiňující objekt. Předvolba 3 (pro zrychlující/zpomalující objekty) je ideální např. u motoristických sportů, kde objekty výrazně mění rychlost včetně prudkého zrychlování a zpomalování. Maximálního účinku lze dosáhnout s použitím lineárního motorizovaného objektivu s možností vysokorychlostního AF. Předvolba 4 (pro náhle se vyskytující objekty) uděluje prioritu ostření objektu nejblíže k fotoaparátu ve vybrané oblasti zaostření, takže je fotoaparát schopen rychle zaostřit na objekt, který se náhle objeví ve snímku. Předvolba 5 (pro náhodný pohyb a zrychlující/zpomalující objekty) je vhodná pro fotografování sportů, kde objekty prudce zrychlují nebo zpomalují nebo se pohybují náhodně.
  • Fotoaparát X-T20 nabízí funkci Detekce očí AF pro automatickou detekci a ostření na oči osob. Funkce má tři možnosti: AUTO, Priorita pravého oka a Priorita levého oka. V režimu AUTO tato funkce automaticky zaostří na oko osoby blíže k fotoaparátu a dosáhne tak krásného efektu bokeh na pozadí při fotografování se širokoúhlým objektivem.
  • Funkce Automatické makro automaticky aktivuje režim Makro při stejné rychlosti AF, takže není nutno při fotografování zblízka tisknout tlačítko Makro. Tlačítku Makro lze pak přiřadit jinou funkci.
  • Unikátní systém fázové detekce AF integrovaný ve snímači je schopen zaostřit za pouhých 0,06 s*8 Díky rychlému obrazovému procesoru X-Processor Pro fotoaparát naběhne za pouhých 0,4 s, zpoždění závěrky dosahuje pouze 0,050 s a interval fotografování činí 0,25 s.
  • ※7 Modely vybavené snímačem X-TransTM CMOS II a procesorem EXR Processor II
  • ※8  Při částečně stisknuté spoušti systém AF průběžně zaostřuje.

(5) Natáčení videa ve vysokém rozlišení 4K s plnými barevnými odstíny

  • Unikátní snímač a obrazový procesor společnosti Fujifilm umožňuje natáčení videa v rozlišení Full HD (1920 x 1080) a 4K (3840 x 2160). Když nastavíte volič dynamického režimu na možnost „Movie“ (Video) a zvolíte v nabídce režim videa 4K, můžete natáčet video v rozlišení 4K s vysokým datovým tokem 100 Mbps.
  • Když fotoaparát připojíte k externímu HDMI monitoru a zapnete funkci Ovládání záznamu HDMI, aktivuje se po stisknutí spouště fotoaparátu automaticky výstup HDMI. Díky tomu lze spustit záznam videa 4K přesně ve stejném okamžiku.
  • Oblíbené režimy simulace filmu lze používat nejen na snímky, ale i na videa. Můžete například použít režim Classic Chrome a dodat tak vašemu videu nádech dokumentárního snímku s tlumenými odstíny a výrazným tónováním nebo režim ACROS, který umožňuje vytvářet úchvatný monochromatický záznam s hladkým odstupňováním tónů a výraznými černými barvami. K dispozici je celkem devět různých režimů.
  • Video v rozlišení Full HD lze natáčet s frekvencí snímků 59,94 fps, 50 fps, 29,97 fps, 25 fps, 24 fps a 23,98 fps.
  • Během natáčení videa lze též použít ruční expozici. Dále lze změnit clonu, dobu expozice*9 a citlivost ISO a natáčet tak video s nastavením podle přání uživatele.
  • ※9 Clonu a dobu expozice lze měnit i během natáčení. Lze ovšem nastavit pouze dobu expozice kratší než nastavený počet snímků za sekundu.

(6)24 špičkových objektivů FUJINON do držáku X, které nabízejí vynikající kvalitu snímku a rozšiřují univerzální možnosti použití přístroje

  • Objektivy Fujinon do držáku X s vysoce přesnou optikou byly vyvinuty na základě osvědčených přístupů zajišťujících snímky ve vysokém rozlišení s dokonalou ostrostí v celé ploše, maximální možnou rychlostí ostření a nízkým tvarovým koeficientem pro lepší přenosnost přístroje.
  • Objektiv FUJINON XF50mm F2 R WR, který byl dnes představen, rozšiřuje řady již dávno osvědčených objektivů FUJINON XF35mm F2 R WR a FUJINON XF23mm F2 R WR. Nový objektiv nabízí i přes svoje kompaktní a lehké provedení vynikající ostrost, takže je ideálním doplňkem ke kompaktnímu a dobře přenosnému fotoaparátu X-T20.

(7)Kreativní funkce fotoaparátu X-T20Model X-T20 nabízí i funkce rozšířeného filtru. Uživatel má na výběr z osmi různých uměleckých efektů.

  • Funkce vícenásobné expozice umožňuje zkombinovat dva různé objekty do jediného snímku, tedy např. přidat do snímku další osobu.
  • Časované fotografování pro pořizování snímků podle časovače je možné v intervalu od 1 sekundy do 24 hodin a bez omezení počtu snímků.
  • Přístroj byl doplněn o zcela tichou elektronickou spoušť, která je schopna dosáhnout doby expozice pouhých 1/32 000 s. Za jasného osvětlení lze nyní s otevřenou clonou pořizovat snímky s malou hloubkou ostrosti. Fotoaparát nemá žádné mechanicky ovládané části, což usnadňuje fotografování momentek zvířat nebo spících dětí.
  • Mezi další funkce patří digitální dělení obrazu pro přesné ruční ostření a zvýraznění zaostření, které zvýrazňuje kontrastní oblasti na objektu. Tyto oblasti lze zvýraznit bíle, červeně nebo modře; funkce pomáhá s ostřením při fotografování scény, kde je ostření obtížné.

(8)Integrovaná Wi-Fi pro fotografování ze smartphonu nebo tabletu*10.

  • Pomocí aplikace FUJIFILM Camera Remote stažené do smartphonu nebo tabletu může uživatel používat funkci dálkového ovládání, která nabízí široké možnosti ovládání na dálku. Tato možnost je užitečná pro nejrůznější druhy snímků – skupinové fotografie, autoportréty nebo snímky zvířat v jejich přirozeném prostředí.
  • Fotografie a videa lze jedním dotykem odesílat do externích zařízení, např. na smartphone. Na smartphonu můžete procházet, vybírat a importovat snímky a videa z fotoaparátu, aniž byste museli zadávat svoje ID nebo heslo. Ke snímkům také můžete přidávat informace o poloze zjištěné pomocí smartphonu nebo tabletu.
  • Fotografie lze z fotoaparátu odesílat přímo na tiskárnu Instax SHARE Smartphone Printer a rovnou tak tisknout snímky Instax.
  • Zařízení podporuje přenos dat přes Wi-Fi®*11, což umožňuje bezdrátové zálohování dat na počítači*12.
  • *10 Smartphony a tablety Android™, iPhone/iPad.
  • *11 Wi-Fi® je registrovaná obchodní známka asociace Wi-Fi Alliance®.
  • *12 Vyžaduje rozšířenou instalaci bezplatného speciálního softwaru FUJIFILM PC AutoSave na počítači.

3. Nabídka prémiového příslušenství

  • Kožené pouzdro BLC-XT10:
  • Stylové pouzdro z pravé kůže, které je velmi příjemné na dotek a dokonale se hodí ke klasickému designu fotoaparátu X-T20. Máte dokonce možnost vyměnit v přístroji baterie, aniž byste jej vyjímali z pouzdra. Součástí pouzdra je kožený popruh přes rameno a ochranná textilie.
  • Ruční grip MHG-XT10:
  • Umožňuje pevnější úchop fotoaparátu. Baterii i paměťovou kartu lze měnit s nasazeným gripem. Dále lze na střed optické osy nasadit otvor pro šroub stativu; přístroj má na spodní straně výstupek o šířce 38 mm, který lze při použití stativu s příslušnou drážkou využít jako rychlospojné sáňky.
  • Adaptér Fujifilm pro větší kompatibilitu objektivů
  • Makro nástavec MCEX-16/MCEX-11:
  • K dispozici jsou dva nástavce (16 a 11 mm) pro nasazení mezi tělo fotoaparátu a výměnný objektiv, aby bylo možné pořizovat makro snímky s velkým zvětšením.
  • Blesk do sáněk:
  • Existují čtyři typy externího blesku Fujifilm, které umožňují vysoce přesné automatické ovládání blesku TTL. Modely EF-20 a EF-X20 mají směrné číslo 20, model EF-42 pak 42. Nejnovější externí blesk Fujifilm EF-X500 má směrné číslo 50.
  • Externí stereo mikrofon MIC-ST1:
  • Umožňuje realistický záznam hlasu pro vysokou kvalitu videa Full HD a 4K.
  • Ochranné filtry (PRF-39, PRF-43, PRF-46, PRF-52, PRF-58, PRF-62, PRF-67, PRF-72 a PRF-77)
  • DC spojka CP-W126
  • AC spojka AC-9V

Více informací najdete zde.


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.