Jak se fotí s Xiaomi 13 Pro ve spolupráci Petrem Kozlíkem

Publikováno: 23. května 2023 | autor Redakce
img-20230323-213549.jpg

Už jsem dlouho nebyl na pořádném fotografickém workshopu. Zopakovat si postupy fashion a portrétního focení se zkušeným profesionálním fotografem, navíc se smartphonem? Výzva, která byla přijata.

Navíc jsme v minulém FotoVideo představili celou řadu Xiaomi 13 vytvořenou ve spolupráci se společností Leica a prezentovanou na slavném zimním technologickém veletrhu Mobile World Congress (MWC) v Barceloně, takže jsem nemohl odmítnout.

img-20230105-024850.jpg

Jak se fotí fashion a portrét s Xiaomi 13 Pro?

Hned na počátku jsem musel s pokyvováním hlavy souhlasit s Petrem, že palcový snímač a software s ním propojený v novém Xiaomi 13 Pro dokáže divy. Petr byl na workshop evidentně kvalitně připraven, měl už nafoceno z předchozích dní s jinými modely a modelkami a s poměrně velkou chutí hned v úvodu workshopu předváděl řadu svých skvělých fashion snímků v jeho oblíbených digitálních ránečcích.

img-20230105-032008.jpg

Je fakt, že tyto vychytávky jsou uživatelsky velmi úspěšné, protože výrazně šetří čas fotografa, a to ani nepíšu o možnostech nastavení poměru stran budoucích snímků dle požadavků specifických sociálních sítí. Kvalita, rychlé zpracování a okamžitá prezentace výsledku ve virtuálním světě – atributy, které se u těchto přístrojů aktuálně obrovsky cení.

Kvalita se značkou Leica

Důležitou vsuvkou mezi prezentací workshopu nesmím zapomenout podotknout, že se v případě Xiaomi 13 Pro týkalo už o několikátý smartphone, na kterém Leica spolupracovala a který jsem měl k delšímu užívání v ruce. Do jaké míry se inženýři této slovutné značky na vývoji optiky a zpracování obrazu nových smartphonů podílejí, se asi těžko dozvíme, ale z osobní zkušenosti musím uznat, že kvalita finálního obrazu je výrazná. Možná mi budete oponovat, že je to tentokrát hlavně velikostí a rozlišením kvalitního „soňáckého“ čipu.

img-20230323-213107.jpg

Ano, ale jemnost reprodukce detailů ve výsledném snímku si prosím vyzkoušejte a pak mi možná dáte zapravdu, že Leica je tam hodně znát. V současnosti je na trhu několik kompaktních fotoaparátů se stejným či podobným snímačem totožné palcové velikosti, takže by určitě šlo i srovnávat. Třeba se k tomu někdy dostaneme, ale už nyní musím konstatovat, že kvalita zpracování obrazu novým Xiaomi 13 Pro je až ohromující.

Ještě k mému „workshopování“ s Petrem Kozlíkem

Obdivoval jsem důraz na přípravu modelky, spolupráci a komunikaci s vizážistou a následně i řízení zkušené modelky při focení. Každý pohyb a systém záběru postavy, velkého portrétu či detailu dokázal Petr velmi pečlivě vysvětlit a doporučit nastavení přístroje, směr nasvícení i postoj fotografa. Při focení tímto smartphonem v ateliéru máte obrovskou výhodu mobility a rychlosti snímání každého pohybu modelky. I zde jsem pochopil, proč profesionální fotografové přecházejí k lehčím fotografickým přístrojům obecně, a proč i smartphone umožňuje nafotit akční a mnohotvárný book každé slušně spolupracující modelce.

Navíc jak už jsem se výše zmínil, Xiaomi dokáže fotky velmi rychle a kvalitně zpracovat a připravit k dalšímu využití, nemusíte je tedy většinou přesouvat k úpravám do počítače. Umí dobře portréty s pěkným pozadím, rozostřením dle přání fotografa a v neposlední řadě je i díky velkému snímači kvalitní focení temnějších zákoutí a tím pádem dokáže velmi pěkné noční snímky. Celý workshop se odehrával v nádherných prostorách profesionálního fotografického ateliéru Hala 11, kde i přes neslunečné venkovní počasí byl až nadměrný dostatek denního světla umožňující kvalitní profesionální focení. Petr si na workshop připravil speciální a asi velmi drahé pozadí navozující blankytnou oblohu, které našim snímkům dodávalo půvabnou atmosféru.

img-20230105-024851.jpg

O přístroji jako takovém

Po celou dobu workshopu jsem měl v ruce Xiaomi 13 Pro, tedy vlajkovou loď obsahující systém fotoaparátů Leica Vario-Summicron 1:19–2,2/14–75 ASPH. Ten pokrývá ohniskové vzdálenosti od 14 do 75 mm a skládá se z 23mm širokoúhlého hlavního fotoaparátu s mimořádně velkým 1″ snímačem IMX989, 75mm plovoucího teleobjektivu a 14mm ultraširokoúhlého fotoaparátu. Snímač IMX989, který se poprvé objevil u modelu Xiaomi 12 S Ultra, je největším snímačem, který kdy byl zabudován do chytrého telefonu.

Díky vysokému dynamickému rozsahu, výborným schopnostem zachycovat světlo a rychlosti zajišťuje barevné snímky s výrazným kontrastem a definovanými texturami, které odhalí i jemné detaily. Nový 75mm teleobjektiv smartphonu, který využívá technologii vnitřního ostření na úrovni digitálních zrcadlovek, má konstrukci s plovoucí čočkou a dosahuje rozsahu ohniskových vzdáleností od 10 cm do nekonečna, což je výborná pomůcka pro pořizování kvalitních portrétů a detailních záběrů.

Xiaomi 13 Pro je na našem trhu k dostání ve dvou barvách (černé Ceramic Black a bílé Ceramic White) ve variantě 12+256 GB za 31 499 Kč a jeho blízký kolega Xiaomi 13, který byl na workshopu také přítomen, je k dispozici ve třech barvách (černé Black, bílé White a zelené Flora Green) ve variantě 8+256 GB za 23 499 Kč.

img-20230323-213549.jpg

O autorovi workshopu Petru Kozlíkovi

O Petrovi se oficiálně píše, že je profesionálním fashion fotografem. To je jasný fakt a přesvědčil jsem se, že umí nejen fotit, ale i perfektně jednotlivé fotografické postupy a práci s modelem vysvětlit. Je tak trochu paradox, že se stal nejprve lékařem a pak fotografem. Toto skloubení chápání lidského těla má asi své opodstatnění. Fotit začal již při studiích lékařské fakulty, ale až po jejím dokončení se focení začal věnovat profesionálně.

Pracoval úspěšně coby portrétní, módní a lifestylový fotograf pro společnost MAFRA. Jeho fotografie módy a osobností jsou vidět opravdu všude a jsem rád, že ho mohu alespoň takto krátce představit i ve FotoVideo. Jeho unikátní fotografický styl stojí za zhlédnutí. Třeba se časem sejdeme u nějakého většího rozhovoru, co říkáš, Petře?


Celý článek najdete v květnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.