Gitzo inspiruje – Gitzo Adventury 45L Backpack

Publikováno: 5. srpna 2022 | autor Redakce
na-horach-daniel-kordan.jpg

Web výrobce i dovozce sice mluví o wildlife a dobrodružných fotografech, ale kdybych tu začal psát o těchto disciplínách, bylo by to stejné, jako bych psal článek o štěpení jádra. Psal bych nesmysly a stejně by mi nikdo nevěřil.

Nicméně, je to „jenom batoh“, žádná jaderná fyzika a já ho mám rád, protože skvěle doplňuje mé další dva městské batohy Gitzo, pro salonní fotografy. I když ten z řady Légende se mnou už byl i v lese, tedy autem samozřejmě, ne pěšky.

Text a foto: Boris StojanovFacebook, Gitzo

Dnešní článek bude spíše čtení k vodě, zaměřené na městské kluky – holky prominou, ale tento batoh zakryje i moje záda velikosti ruzyňské ranveje, takže jestli se vám, dámy, líbí, sáhněte spíše po menším modelu 30L. S velikostí souvisí i hmotnost: když jsem do něj nandal všechno, co jsem si chtěl vzít s sebou na focení, musel jsem to přehodnotit. Bylo to tak ideálně pro šerpu, nikoliv pro zpovykanýho kluka.

gitzo-adventury-camera-bag-gcbavt-bp-30-front-insert.jpg

Občas se to tak stane, možná pohnutí mysli nebo kornatění tepen volající po změně životního stylu, prostě chci říct, že i Pražáček se vydá někdy do divočiny. A tím nemyslím, milánkové, situaci, kdy vyrazíte do mekáče na konečný tramvaje v Divoké Šárce, to je jen prastarý název a město pokračuje kilometry dál, žádná divočina.

Spíš mluvím o situaci, kdy vystoupíte z autobusu nebo vlaku, ten zavře dveře a další přijede třeba až zítra. Nebo aspoň večer, to bude pro začátek stačit. A vy musíte mít s sebou něco, s čím se dá existovat, a mít na zádech výbavu, se kterou něco nafotíte.

gitzo-adventury-camera-bag-gcbavt-bp-30-group.jpg

Když mi batoh přistál u dveří, žena se lekla, že ji chci opustit – až tak je veliký. Batoh je konstrukce klasické želvy, s jednou komorou, ovšem dvěma přístupy. Přiznám se, že jsem předtím nic takového neviděl, protože využitelnost toho báglu je prostě fenomenálně variabilní. Želva znamená, že navenek je klasický polstrovaný krunýř a přístup je možný po otevření zipu, který obíhá část, co máte běžně na zádech, takže ochrana velmi pečlivá.

gitzo-adventury-camera-bag-gcbavt-bp-30-back.jpg

Když jsme u té ochrany, musím s radostí zmínit, že celý povrch je z ripstopového nylonu, takže prodírání se lesem je disciplína, se kterou se zde počítá. Ale zpět k uspořádání: po otevření zipu je uvnitř velmi rigidní polstrovaný rám, který ohraničuje celý prostor a tvoří tvar batohu a v něm – zase můj obrat – uspořádání koňských stájí.

gitzo-adventury-camera-bag-gcbavt-bp-30-rear-access.jpg

Tzn. dlouhá chodba uprostřed a po stranách jednotlivé prostory nikoliv pro koně, ale pro těla, objektivy a blesky. Středové polstrování má variabilní tvar zlomu ztenčenými předěly. Díky tomu si uděláte prostor na objektivy až do 600 mm nebo změníte uspořádání tak, aby se vám tam vešel střední dron. Pokud naopak dáte příčky souběžně k sobě, máte dvě oddělené poloviny, v jedné třeba foto, ve druhé video.

Všechny příčky a materiál rámu je z neuvěřitelně jemného materiálu, který skvěle spolupracuje s fantastickými suchými zipy. Opět musím chválit a nepřeháním – pevnost spojení suchých zipů se stěnami tašek a batohů je u Gitza naprosto výjimečná. Až vás chytne vztek, když potřebujete spojení rychle překonfigurovat, ale na fixaci techniky je to opravdu pecka.

-dsc1304.jpg

V horní a spodní části najdete dvě trojúhelníkové kapsy se zipem na uložení příslušenství, ale není to dogma. Pokud chcete, odlepíte suchý zip a umístíte je, kam libo. Tím se dostávám ke změně, která mě nejdříve trochu rozhodila, ale potom mi dala prostor ke kreativitě a vyzkoušení dalších možností.

-dsc1357.jpg

Oproti městským batohům, co mám, zde je vše podřízeno drsnému prostředí. Lidé, co fotí wildlife a tráví čas, kde jsem bez auta nikdy nebyl a asi jsem tamtudy ani neprojížděl, mají prostě jiné návyky. Zatímco já mám svůj batoh Gitzo Légende plný věcí, co nepotřebuju, ale denně je tahám na zádech, kluci v lese nosí jen to, co opravdu potřebují, každé kilo je prostě znát.

Navíc tito cestovatelé zajisté oplývají spoustou vychytaných pouzder, do kterých jsou zvyklí balit veškerou bižuterii, co s sebou musí mít od filtrů přes čištění až po nabíjení a zdroje energie. To je dle mojí dedukce důvod, proč má tento batoh jen dvě odolné boční kapsy s dvojitým zapínáním a jednu přední plochou pro věci po ruce.

-dsc1358.jpg

Žádná z nich nemá nic z důmyslného jištění městských batohů Gitzo, neboť jsem nezaznamenal, že by vás výr velký, rys ostrovid nebo gorila nížinná v divočině okradli. A na letišti to snad uhlídáte, protože batoh, jestli ho nepřecpete, má velikost palubního zavazadla – tedy pokud to v těch nízkorozpočtových transferech opět rozměrově neoptimalizovali…

Manipulací s vnitřním prostorem jsem přišel na jednu úžasnou věc, která ve mně vzbudila obrovskou zvídavost. Horní část batohu, přístupná přes „messengerovské zarolování“ zbývajícího hrdla, je vyplněna vakem, který je do vrchního dílu připevněn suchým zipem.

To bylo zjištění, které absolutně změnilo celý pohled na to, co mám vlastně v rukách. Nejedná se o obyčejný batoh na fototechniku, do kterého se dá narvat hromada skla a elektroniky, to je víceúčelový batoh, do něhož si klidně sbalím oblečení na víkend, něco k jídlu, pití a ještě vložím dovnitř další tašku s rozumnou výbavou. Dovolím si tvrdit, že to žádná jiná firma nenabízí. Pravda, ztratíte tím sice kompletní pevnostní výztuhu, ale tu vám poskytne přeci brašna, kterou vložíte na dno batohu, a měkké věci se naopak rády přizpůsobí.

290927504-1262223657918441-824820547772902271-n.jpg

Brašna uvnitř batohu na fotce je Gitzo Century Traveler Camera Messenger velikosti M, tedy ta větší, která v pohodě pojme čtyři objektivy a tělo. Navíc se do ní vejde velký iPad Pro, který bych musel nandat do kapsy v batohu, která je na 15″ notebook. Když dorazím, kam potřebuju (třeba na víkend na chatu), vyndám si focení a náhradní prádlo s ostatním nechávám na místě.

De facto si dovedu představit, že s takovým zavazadlem jedu třeba vlakem fotit nějakou akci v přírodě, vlastně i svatbu – batoh nechám tam, kde spím, a košili, boty a kalhoty vyndám spolu s elegantní taškou. Batoh má i speciální prostor na klasický 9,7″ tablet, a jak jsem psal výše, na notebook do 15″, které nechávám na pokoji. Až se druhý den probudím, zpracuji případně to, co mám odevzdat, převléknu se do něčeho pohodlného, zabalím bágl a vyrazím dál.

Takže si to shrneme: původně batoh pro lovce beze zbraní se nakonec ukázal jako všeuměl, který vám asi pustí do letadla (výrobce to tvrdí), je z odolného ripstopového nylonu, všechny zipy má v gumovém lůžku odolném proti vlhkosti. Pojme opravdu velký objektiv, k němu šest menších a dvě těla. Nebo nějaké focení a dron. Případně focení a oblečení anebo taky další brašnu a víc oblečení či jen trochu focení a hodně oblečení, případně věci na video nebo nějaké to jídlo.

na-horach-daniel-kordan.jpg

Vnitřní přepážky včetně dvou hlavních nabízejí netušenou variabilitu a suché zipy drží naprosto bezpečně poklady na svém místě. Má dostatečné množství přezek, oček a šňůrek pro připevnění karimatky, spacáku a stanu. Přezky jsou z plastu, takže v mrazu… nevím. Ale je to Gitzo, špičkový servis, určitě vyřeší vše ke spokojenosti zákazníka. Má systém upevnění velkého stativu, bederní pás se speciální kapsičkou – ten lze nechat doma, jestliže na něj nejste zvyklí.

Je přirozeně odolný proti dešti, a pokud by se tam nahoře někdo rozhodl, že už jste na cestě dlouho a měli byste se trochu omýt, má vespod ve speciální kapse pláštěnku. Spodek batohu jsou stejně jako přední hrany vyrobeny z něčeho mezi kůží a gumou, takže vydrží i nějakou tu špínu a hrubost. Sedm tisíc korun je na tu velikost obvyklá cena, nicméně rozsah použitelnosti je výjimečný.

Beru ho do sbírky, on totiž krom toho, co se do něj vejde, vypadá i docela obyčejně. Kdybych přelepil šedou páskou logo a nedal na odiv drahý karbonový stativ, myslím si, že ho lze v davu přehlédnout, což je v některých oblastech vlastně dobrý přístup. A ten stativ… pokud používáte jen kratší objektivy a bezzrcadlovku, tak se nějaký Gitzo Traveler vejde i do šachty pro teleobjektiv. Mám tedy vyřešeno, kdo se mnou prožije letošní léto. A co vy? Pořád budete cestovat ověšení jak vánoční stromeček?

-dsc1365.jpg

P. S.: Pokud byste se někde ztratili nebo zranili a neměli v báglu geekovskou elektrárnu na napájení mobilu, nebojte, ještě je naděje. Přezka, kterou si zapínáte přes prsa, aby se vám ramenní popruhy nesmekly ze zad, má totiž do zapínání integrovanou šedou píšťalku. Můžete buď plašit všechno živé v lese, nebo si připísknout pomoc, kdyby něco. Doporučená cena: 7330 Kč


Celý článek najdete v srpnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv08-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.