Gimbal FeiyuTech Scorp Pro v testu – vynikající doplněk pro videografy

Publikováno: 3. března 2022 | autor Redakce
hh4a1046.jpg

Tentokrát se podíváme na revoluční novinku výrobce FeiyuTech. Firma již ve druhé polovině minulého roku představila upgradovanou verzi stávajícího gimbalu FeiyuTech Scorp, ke kterému přidala mimo vylepšené funkce i přídomek Pro. Láska se zrodila na první pohled, intuitivní ovládání s rozšířenou škálou módů mi skutečně vyrazilo dech.

Ergonomická konstrukce pro pohodlné držení

Hned v úvodu musím vyzdvihnout velice zdařilou konstrukci tříosého gimbalu. Perfektní ergonomický tvar je jednou z mnoha věcí, které mě na něm baví. Díky pohodlnému držení, příjemnému hlavně pro časově náročnější natáčení, získávám větší stabilitu již v samotných rukou.

hh4a1046.jpg

Nejenže uživateli skvěle padne, ale i přes viditelnou bytelnost je až překvapivě lehký – samotná váha se pohybuje okolo pouhých 2,1 kg. Určitě se ale nemusíte bát, že by na vaši kameru nestačil, tenhle škorpion si troufá i na opravdu těžkou sestavu – nosnost dosahuje při správném vyvážení až 4,8 kg.

Oproti předchůdci jde téměř o dvojnásobný nárůst, čímž ho hravě strká do kapsy. Podíl na tom má především příčné teleskopické rameno, které se svým rozsahem variabilní hodí i pro rozměrově náročnější kamery. Nepostrádá ani mechanické zámky všech tří os, jež zajišťují větší bezpečnost při manipulaci.

Vylepšené CPU s algoritmem W9 a baterie s výdrží až 12 hodin

FeiyuTech nabízí precizní stabilizaci, o niž se stará vysoce výkonné CPU vybavené nejnovějším čtyřprvkovým stabilizačním algoritmem W9, jenž je odolný i vůči výraznějším otřesům. Z praxe mohu potvrdit, že si i s hmotnější technikou zachovává krásně plynulý pohyb, aniž by měly jednotlivé motory přehřívat.

Jejich výkon lze nastavit individuálně s ohledem na hmotnost kamery, což vnímám jako velké plus. Vzhledem k jeho navýšené nosnosti je rozsah pohybu obdivuhodný. Kolem své osy se může otáčet o 360º (neomezeně), vertikálně a horizontálně ho lze klopit až o 340º, což potvrzuje jeho extrémní sílu.

Celý mechanismus pohání energie z lithiové baterie s kapacitou 2500 mAh a provozním napětím od 13 do 16,8 V. Výrobce uvádí až dvanáctihodinovou výdrž (opět za předpokladu, že je správně vyvážený), tu jsem zatím cíleně neověřoval. Mohu ale s klidným svědomím konstatovat, že dokáže na jedno nabití pracovat skutečně dlouho. Plné dobití trvá necelé tři hodiny.

Dotykový displej s bohatým uživatelským rozhraním

Gimbal vyniká 1,3palcovým dotykovým LCD displejem, který disponuje širokým spektrem funkcí. Jakmile stisknete tlačítko On/Off, otevře se bohaté menu, kde mimo mechanickou sílu stabilizátoru můžete upravovat celou řadu faktorů.

Například rychlost, v nastavení najdete tři základní fáze – pomalou, střední a rychlou. Naštěstí zbylo místo i pro tlačítko vlastní – skrze něj ji můžeme spravovat dle libosti. Ideální pro perfekcionisty. Dále zmiňme standardní sledovací módy PTF, PF, FPV a Flash.

Nevěřil jsem, že je kdy využiju, ale názor jsem hodně rychle přehodnotil. V tomto režimu totiž funguje FeiyuTech daleko bystřeji a efektivněji, i přesto si drží úžasnou plynulost – vhodné zejména pro akční záběry.

Tím rozhraní zdaleka nekončí. Dostáváme se k balíčku Scenario, který nám po rozkliknutí nabízí i jiné příhodné funkce – časosběry, automatickou rotaci, určení dráhy nebo selfie a portrét (na výšku). Potažením zprava doleva se rozevírají vlastnosti technických parametrů – zde si můžete pohrát s nastavením joysticku, ramen a tlačítek A/B/C.

S jejich pomocí lze zaznamenat tři polohy a následně je vyvolat. Díky tomu určíte trajektorii, kterou pak jednoduše aktivujete tlačítky. Stejně tak se dají využít při manuálním ostření. Skvělá věc.

Fotoaparát lze propojit se stabilizátorem. Základní parametry, jakými jsou třeba ISO, čas či clona, mohu taktéž ovládat pomocí displeje. Ale pozor, nepodporuje všechny značky. Kompatibilní je předně se Sony, Canonem, Nikonem a Panasonicem.

hh4a1052.jpg

Odnímatelná rukojeť

Výrobce obohatil stabilizátor o netradiční aspekt – odnímatelnou rukojeť, která funguje jako bezdrátový nebo somatosenzorický ovladač. Při první zmínce mě napadla jediná otázka: proč? Při natáčení záběrů v pohybu jen stěží najde uplatnění, ale pokud zůstane Scorp Pro na tripodu, pracovat s ním do jisté míry lze.

Když podržíme tlačítko M, ramena věrně kopírují pohyb ruky. Zajímavá vychytávka, ale za sebe pro ni nenacházím uplatnění. Proto jsem přešel ze stativu na gimbal, abych mohl natáčet z ruky a nebyl ničím limitován. Své příznivce si však určitě najde.

Naopak velmi oceňuji univerzální kolečka – jedno je umístěno přímo na těle stabilizátoru a druhé na rukojeti. U obou mě potěšila možnost individuálně si nastavovat funkce, takhle mám absolutní kontrolu nad pohybem. Většímu dopřáli i barevné podsvícení, ale to už je skutečně jen takový radostný prvek pro oko majitele.

Joystick a zvukový doprovod

V podstatě nenápadný joystick se ukázal jako výborný pomocník. Ačkoliv je poměrně malý, práce s ním je přesná. Osobně jsem se trošku bál umístění, ale veškeré obavy byly zbytečné – vychází akorát na palec a celkově se příjemně ovládá. Jeho citlivost/rychlost lze korigovat v nabídce v nastavení.

Za zmínku stojí i zvukový doprovod stabilizátoru. V řadách produktů FeiyuTechu to není nic neobvyklého, ale v případě Scorp Pro musím pochválit zvukové upozornění, které přichází v okamžiku, kdy je gimbal špatně vyvážený.

Varovný signál se spustí i při nevhodných polohách, kdy už není schopen kameru udržet. Zkrátka se umí ozvat, když se mu něco nelíbí, což určitě považuji za výhodu, mohu tak předejít případnému poškození. Zvuky lze kdykoliv vypnout. Když se ještě vrátím k nestandardním pozicím, stabilizátor je nakonfigurován tak, aby se v případě přetížení dokázal uvolnit sám – parádní bezpečnostní prvek.

Praktické pouzdro a příslušenství

Co jsem si nemohl neoblíbit, je pouzdro. Z něho jsem skutečně nadšený. Nejenže je praktické a pohodlné při přepravě, ale nejvíce mě upoutala jeho skladnost. Naproti tomu, co všechno se v něm schovává, je rozměrově ideální, aspoň pro mě. Má odolný povrch, který gimbal poctivě chrání před mechanickým poškozením.

Vejde se do něj velké množství příslušenství a nejen toho, co bylo součástí balení. Vnitřek je polstrovaný, elektronika se v něm tak má jako v peřince. Set obsahuje propojovací kabely, základnu pro fotoaparáty, držák objektivu, rychloupínací desku, zajišťovací šrouby apod. Všechny položky najdete v tabulce.

Krom toho, co je v samotném pouzdru, existuje mnoho praktických doplňků k přikoupení, což stabilizátor dostává na špičku ve svém oboru. Jedním z nich je FeiyuTech Focus Motor, s jehož pomocí můžete ostření fotoaparátu ovládat manuálně.

Pro mě úplně neodmyslitelná věc, kterou se nemusím bát díky zvýšené nosnosti stabilizátoru použít. Gimbal se pak dá připevnit na různé monopody, tripody atd. Sám ještě unese externí mikrofon, přídavné světlo či náhledovou obrazovku.

Aplikace Feiyu ON

Který produkt, respektive značka nemá svou aplikaci? V dnešním on-line světě jde v podstatě o povinnost. Ale teď vážně: sám moc aplikace nepoužívám, dokud nejsem skálopevně přesvědčený, že mi práci skutečně zjednoduší. Podle mého názoru chce mít v současné době každá firma vlastní aplikaci, bez ohledu na to, zda uživatelům reálně pomáhá.

V případě FeiyuTech Scorp Pro zase tak výhodná není. Program je zbytečně komplikovaný, špatně kompatibilní se zařízeními, vyžaduje nespočet souhlasů s oprávněním a ve výsledku k čemu? Abych mohl interaktivním joystickem měnit polohu stabilizátoru? Za mě zbytečné, když nepustím gimbal během natáčení z ruky, jde spíš o starost navíc.

Menu s LCD displejem nabízí všechno důležité nastavení, takže aplikace je z mého pohledu v drtivé většině redundantní. Všichni má však jiné priority, a proto je na každém z nás, jestli ji dokáže nějakým způsobem uplatnit.

hh4a2046.jpg

Další výhody i nevýhody

Gimbal jinak překypuje v podstatě samými klady, na práci s ním si člověk hodně rychle zvykne. Velkou výhodou, kterou jsem ještě nezmínil, se ukázalo technické rozšíření pro natáčení formátu na výšku.

Příhodné zejména pro tvorbu videí na sociální sítě: různá story, reels apod. I při filmování nastojato pracuje stoprocentně a záběry jsou plynulé. Stabilizátor ocení především filmaři, ale uplatnění najdou i při focení – lze s ním pořizovat například panoramata.

Ale abych pořád jenom nechválil, našel jsem i pár „negativních“ vlastností. Jednou z nich je fakt, že není vodotěsný. Nad tím bych normálně nezoufal, ale výrobek bohužel není ani voděodolný, respektive to tak výrobce prezentuje. Osobně nepředpokládám, že by vypověděl službu při dopadu pár dešťových kapek, ale mrzí mě, že tuto důležitou specifikaci výrobce úplně vynechal.

Práce v náročných podmínkách se stává nedílnou součástí filmové tvorby a minimální ochrana před nepříznivými faktory je na místě. Další věc, kterou lze vnímat jako nevýhodu, je nutnost dobíjení dvou zařízení – těla gimbalu a odnímatelné rukojeti. Protože ve vybavení najdete jenom jeden nabíjecí kabel, zabere dobíjení skoro dvakrát tolik času. Gimbal lze sice používat i bez rukojeti, ale obsluha už není tak pohodlná, navíc funguje pouze v režimu PF.

Shrnutí závěrem

Nejnovější model FeiyuTech musím hodnotit kladně, tvůrci dokázali přijít s opravdu pohodlnou konstrukcí v kombinaci s výkonným mechanismem, který usnadní práci každému filmaři, ať amatérovi či profesionálovi.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.