FUJINON XF10-24mm F4 R OIS WR

Publikováno: 19. října 2020 | autor Redakce
FUJINON XF10-24mm F4 R OIS WR

Nový, vysoce odolný i proti povětrnostním vlivům, ultra širokoúhlý zoom objektiv.

Společnost FUJIFILM Corporation oznamuje uvedení objektivu FUJINON XF10-24mm F4 R OIS WR na trh. V pořadí 36. výměnný objektiv určený pro digitální fotoaparáty Fujifilm řady X Series, který je současně zdokonalenou verzí objektivu FUJINON XF10-24mm F4 R OIS.

FUJINON XF10-24mm F4 R OIS WR

XF10-24mm F4 R OIS WR je ultra širokoúhlý zoom objektiv pokrývající ohniskovou vzdálenost 10-24 mm (ekvivalent 15–36 mm ve formátu 35 mm). Objektiv je vystavěný na optickém designu původního objektivu XF10-24mm OIS, tudíž poskytuje podobné rozlišení obrazu, a stejně jako jeho předchůdce dosahuje, napříč celým rozsahem ohniskové vzdálenosti, maximální světelnosti F4,0. Díky modernizovanému provedení je objektiv ideální volbou fotografů zaměřujících se na fotografii krajiny a přírody, kteří potřebují ultra širokoúhlý objektiv odolný vůči povětrnostním vlivům. Objektiv je doplněný o clonovou stupnici na clonovém kroužku, zámkem režimu Auto a nová je i jeho konstrukce odolná vůči vlivům počasí. Kromě toho byla také přepracována vnitřní konstrukce objektivu. Ostřící a zoom kroužky byly zeštíhleny, což snižuje celkovou hmotnost objektivu o 25 g. O 1 expoziční krok byla vylepšena i optická stabilizace obrazu, čímž se její efektivita zvýšila na 3,5 EV.

fujinon-xf10-24mm-f4-r-ois-wr-01.jpeg

Vlastnosti objektivu

Nový design odolný vůči povětrnostním vlivům a vylepšení pro uživatelsky příjemné použití

Clonový kroužek doplněný o clonovou stupnici a zámek režimu Auto

Clonový kroužek byl doplněn o clonovou stupnici, aby si fotografové mohli vizuálně zkontrolovat nastavenou clonu. Díky tomu odpadá potřeba si clonu kontrolovat skrze EVF nebo LCD displej fotoaparátu. Kroužek je také vybaven zámkem Automatického režimu. Podobá se kroužku, který najedete na GF objektivech, a zabraňuje nečekaným pohybům clonového kroužku, čímž značně zefektivňuje použití objektivu.

Odolnost vůči povětrnostním vlivům

Nový objektiv je odolný vůči pronikání prachu i vlhkosti. Je schopen fungovat v teplotách až -10 °C. Nově objektiv váží o 25 gramů méně než předchozí model, a to i přes toto vylepšení.

Vylepšená optická stabilizace obrazu

Nový sofistikovaný gyroskopický snímač, který je instalovaný v tomto objektivu, vylepšuje stabilizaci obrazu ve srovnání s předchozím modelem na 3,5 EV, tedy o 1,0 expoziční krok. Při použití s fotoaparátem z řady X Series, např. FUJIFILM X-T4, dosahuje objektiv v součinnosti s fotoaparátem díky 5osé stabilizaci obrazu přibližně 6,5 EV.

Nový, zeštíhlený a stylový design

Zaostřovací a zoom kroužek byly ve srovnání s předchozím modelem zeštíhleny o 3 a 2 mm, což vytváří kompaktnější a stylovější vzhled.

fujinon-xf10-24mm-f4-r-ois-wr-02.jpeg

Optická konstrukce, která zaručuje pokročilé rozlišení obrazu

Nový objektiv se skládá ze 14 optických členů, včetně čtyř asférických členů a čtyř skel s extrémně nízkým rozptylem světla, rozdělených do 10 skupin. Použití asférických členů snižuje sférickou aberaci, zakřivení pole a zkreslení, zatímco použití skel s extrémně nízkým rozptylem světla koriguje chromatickou aberaci a zajišťuje zvýšenou ostrost od okraje k okraji. I přes svůj kompaktní vzhled si objektiv dokáže napříč rozsahem ohniskové vzdálenosti udržet maximální clonu F4,0: od ultra širokého úhlu 10 mm, po široký úhel 24 mm (ekvivalent 15–36 mm ve formátu 35 mm), přičemž uživatelům stále umožňuje udržovat konstantní clony bez ohledu na ohniskovou vzdálenost.

Přední čočka objektivu je pečlivě potažena, aby se minimalizoval vznik stínů, které se obvykle objevují při použití extrémně vypouklých členů. Ty běžně najdeme u ultra širokoúhlých zoom objektivů. Kromě toho potažení zlepšuje ostrost a jas obrazu.

Při minimální pracovní vzdálenosti (pouhých 24 cm) je objektiv vhodný také pro makro fotografie. Přibližte objektiv ke snímanému objektu a současně zaberte pozadí díky ultra širokému ohnisku objektivu.

fujinon-xf10-24mm-f4-r-ois-wr-03.jpeg

Rychlé a téměř neslyšné automatické ostření

K dosažení vysokorychlostního zaostření objektiv využívá interní ostřící systém (*6). Použití lehkých zaostřovacích prvků a velmi přesného motoru umožňuje rychlý a téměř neslyšný AF, a to i při použití režimu ostření na obličej/oči.

Technické specifikace

Typ

„FUJINON Lens XF16-80mm F4 R OIS WR“

Konstrukce objektivu

14 optických členů v 10 skupinách (včetně čtyř asférických členů a čtyř skel s extrémně nízkým rozptylem světla)

Ohnisková vzdálenost

f = 10–24 mm (ekvivalent 15–36 mm ve formátu 35 mm)

Rozsah záběru

110°–61.2°

Maximální světelnost

F4

Minimální světelnost

F22

Ovládání clony:

Počet lamel

7

Velikost kroku

1 / 3 EV (16 kroků)

Rozsah zaostření

Standardní: 0,5 m ∞ ∞
Makro: 24 cm ~ ∞

Max. zvětšení

0,16x (teleobjektiv)

Vnější rozměry: průměr × délka (přibližně)
(vzdálenost od úchytu pro upevnění objektivu)

φ78 mm × 87 mm (širokoúhlý konec) / 87 mm (teleobjektiv)

Hmotnost (přibližně), bez krytky objektivu

385 g

Velikost filtru

φ72 mm

 

Už máte říjnové vydání časopisu FotoVideo? Nahlédněte do jeho obsahu a podívejte se na možnosti objednání...

FOTOVIDEO 2020 – číslo 10

Říjnové FotoVideo je tu pro vás! Vyberte si:

OSOBNOST: ONDŘEJ NEFF

Focení samo o sobě není žádná zábava!

ROZHOVOR: ERIK TOMAŠÁK

Keď všetko funguje, cítite nadšenie a energiu.

VÝSTAVA: MARTIN RAK PHOTOGRAPHS

Seznamte se s krásnou krajinou v podání opravdového mistra.

NÁŠ SERIÁL: DESÁTÝ DÍL S CENTREM FOTOŠKODA

Jak to bylo se začátky fotografické výuky a jak s FotoFESTEM?

TECHNIKA: UV A OCHRANNÉ FILTRY V TESTU

Chcete mimo jiné ochránit svůj objektiv? Třetí díl našeho největšího testu filtrů je tady!

FOTOGRAF ROKU: JAK JSTE BODOVALI?

Úžasné téma: Na horách, ve skalách a v kopcích za úsvitu je vyhodnoceno. Známe vítěze! Vyhodnoceno.FOTOGRAF ROKU: JAK JSTE BODOVALI?

FOTOGRAF ROKU: JEDNADVACÁTÝ ROČNÍK SE RYCHLE ROZJEL

Vkládejte své soutěžní snímky do nových témat. Jsou pro vás otevřena!

SOUTĚŽNÍ TÉMATA ROČNÍKU 2021 najdete: ZDE.

S naším předplatným opravdu ušetříte, a ještě k němu dostanete dárek dle vašeho výběru zdarma! Máme nové dva dárky v nabídce. Vybírejte ale rychle, jsou jen v omezeném množství! Předplaťte si nás na zimní měsíce, jde to velmi rychle a můžete si vybrat, zda po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích, či… jak se vám to bude líbit

Vybírejte si například na těchto webových adresách:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

https://www.send.cz/casopis/779/foto-video

https://foto-video.magaziny.cz/

https://predplatit.cz/detail/foto-video/200/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu ta cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte s námi!

Trocha sci-fi v říjnovém FotoVideo

Za 1 den
vyjde nové číslo FotoVideo.
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.