Fujifilm představuje novinky z řady X – objektiv a bezzrcadlovku

Publikováno: 16. listopadu 2022 | autor Redakce
dscf2404.jpg

Společnost FUJIFILM Corporation oznámila, že 17. listopadu 2022 uvede na trh bezzrcadlovku FUJIFILM X-T5 a objektiv FUJINON Lens XF30mmF2.8 R LM WR Macro.

FUJIFILM X-T5

Nejnovější přírůstek do řady bezzrcadlových digitálních fotoaparátů X, známých svým kompaktním a lehkým tělem a vynikající kvalitou obrazu založenou na vlastní technologii reprodukce barev.

x-t5-left-diagonal-up-xf18-55-black.jpg

Fotoaparát X-T5 je vybaven zařízeními páté generace, tj. 40,2Mpx snímačem „X-TransTM CMOS 5 HR“ se zadním osvětlením a vysokorychlostním procesorem pro zpracování obrazu „X-Processor 5“ v kompaktním těle, které je menší a lehčí než předchozí model, a pokročilými funkcemi, včetně pětiosé stabilizace obrazu v těle fotoaparátu s účinností až 7,0 kroků.

dscf2447.jpg

Jedná se o nový standardní fotoaparát pro fotografování zátiší, který poskytuje vynikající výkon a zároveň mobilitu. Mezi vylepšení výkonu fotoaparátu X-T5 patří lepší kvalita obrazu, standardní citlivost ISO 125, nejkratší čas závěrky 1/180000 s a použití funkce Pixel Shift Multi-Shot pro rozšířené možností fotografování.

dscf2523.jpg

Mezi další funkce patří: efekt vyhlazení pleti, automatické zaostřování s detekcí objektu schopné rozpoznat zvířata a ptáky a vysoce přesné automatické vyvážení bílé na bázi umělé inteligence, které uživatelům pomáhá při vytváření vysoce kvalitních fotografických snímků.

Fotoaparát zdědil po řadě X-T charakteristický styl středového hledáčku a design ovládání pomocí voliče. Novinkou je třístranně výklopný displej LCD s 1,84 milionu bodů, díky němuž je fotografování ve svislé poloze nebo ve výšce pasu pohodlnější než kdykoli předtím. Tato rozsáhlá řada výkonů a funkcí je zabalena do těla o hmotnosti 557 g, které je ještě lehčí a kompaktnější než předchozí model.

dscf2463.jpg

Fotoaparát X-T5 bude dokonalým společníkem pro širokou škálu fotografických žánrů od pouliční/dokumentární fotografie, kde je jeho mobilita velkou výhodou, až po krajinářskou fotografii a portréty, které vyžadují špičkovou kvalitu obrazu. Mezi další funkce, které uživatelům zpříjemňují fotografování, patří možnost nahrávat 10bitové video 4:2:2 v rozlišení 6,2K/30P, zvětšení hledáčku 0,8x, elektronický hledáček s rozlišením 3,69 milionu bodů a dva sloty na karty SD.

Dvojici vlajkových modelů společnosti Fujifilm „FUJIFILM X-H2S“ (uvedený na trh v červenci) a „FUJIFILM X-H2“ (uvedený na trh v září), které se zabývají fotografováním i natáčením videa, nyní doplňuje model X-T5, optimalizovaný pro fotografování, s funkcemi, jako je kompaktní lehké tělo, třístranně výklopný LCD displej a ovládání pomocí voliče. Tím se dále rozšiřují žánry vizuální produkce, které pokrývá pátá generace řady X. Rozšířená řada produktů Fujifilm bude i nadále uspokojovat rozmanité potřeby fotografů a tvůrců videa.

FUJINON Lens XF30mmF2.8 R LM WR Macro

Půjde o nový přírůstek do řady výměnných objektivů XF určených pro digitální bezzrcadlovky řady X, který poskytne kompaktní lehkou konstrukci a vynikající kvalitu obrazu založenou na vlastní technologii reprodukce barev společnosti Fujifilm.

xf30mmmacro-lensleftside-withhood.jpg

XF30mmF2.8 R LM WR Macro je standardní základní objektiv s ohniskovou vzdáleností 30 mm (ekvivalent 46 mm ve formátu 35mm filmu). Ve srovnání s běžnými standardními objektivy má tento produkt výrazně zkrácenou minimální zaostřovací vzdálenost a výrazně vylepšený výkon při fotografování zblízka, kdy je schopen pořizovat makrofotografie s poměrem zvětšení 1:1.

Přestože se jedná o vysoce univerzální standardní objektiv, nemá prakticky žádné omezení, pokud jde o pracovní vzdálenost od fotografovaného objektu. Kompaktní konstrukce objektivu umožňuje maximálně využít výhod přenosnosti řady X a nabízí neomezené fotografické zážitky.

xf30mmmacro-left-diagonal-x-h2s.jpg

Objektiv XF30mmF2.8 R LM WR Macro, který se skládá z 11 prvků v devíti skupinách včetně tří asférických prvků a dvou prvků ED, je standardní základní objektiv schopný pořizovat makrofotografie se zvětšením 1:1 při minimální snímací vzdálenosti pouhých 10 cm (*1), a to i přes svou kompaktní konstrukci. Díky použití obrazového snímače APS-C u řady X je fotografovaný objekt 1,5krát větší v ekvivalentu plného snímku.

Objektiv také využívá systém Inner Focus, v němž lineární motorek pohání zaostřovací skupinu prvků a zajišťuje rychlé a velmi přesné automatické zaostřování. Zaostřování je tiché a plynulé i při fotografování zblízka, kdy dochází k velkému pohybu zaostřovacích prvků. Kompaktní konstrukce, která díky kompaktnímu a lehkému systému X Mount váží pouhých 195 g, navíc umožňuje pokročilou všestrannost a mobilitu, která je vyžadována jako standardní objektiv s využitím v různých situacích.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.