Fuji X-T5: 40 megapixelů v klasickém těle (test)

Publikováno: 3. prosince 2022 | autor Redakce
x-t5-jakub-cejpek-1.jpg

Řada X-T je moje srdeční záležitost. X-T1 byl jeden z prvních foťáků od Fujifilmu, který se mi v roce 2014 dostal do ruky, a už tato první generace mě zaujala natolik, že jsem si ji po nějaké době koupil a časem zcela upustil od fullframových zrcadlovek. Od té doby uplynula dlouhá doba a přišlo mnoho inovací.

x-t5-jakub-cejpek-19.jpg

Oblíbené retro

Po osmi letech a několika dalších úspěšných modelech přichází Fujifilm již s pátou generací a já dostal možnost ji otestovat. X-T5 přináší poměrně zásadní vylepšení, přitom nepůsobí nijak okázale. Stále tentýž retro vzhled Fujifilm s klasickými kruhovými ovladači ISO, času a kompenzace expozice. Na první pohled by si nezasvěcený pozorovatel dokonce mohl myslet, že se jedná o foťák o dvě generace starší.

x-t5-jakub-cejpek-11.jpg

Návrat vyklápěcího LCD

Jako vždy jsem vyrazil vyzkoušet foťák do hor. Nejdřív jsem s ním nanečisto prošel italské pohoří Brenta. Jak je známo, první dojem lze udělat pouze jednou a v tomto směru X-T5 zabodoval. Veškeré ovládání je na svém místě a nebýt vyššího čísla v názvu modelu, mohl by si jej člověk splést s X-T3.

Na nejnovější model se totiž vrátil výklopný displej. Mezitím jsem si už skoro přivykl na ten otáčecí, ale původní systém mi přeci jen vyhovuje o něco víc. Vyklápěcí LCD displej se lépe používá, když mám připojený mikrofon, je v ose s hledáčkem a především ho mohu otevřít i v rukavicích, se kterými jsem u otáčejícího vždy sváděl marný boj.

x-t5-jakub-cejpek-2.jpg

40 megapixelů s nevídanými detaily

Tím jsem s popisem exteriéru hotov a pojďme na novinky uvnitř. Není jich málo. Zásadní je nový snímač X-Trans CMOS 5 HR, který má nyní 40,2 megapixelu, a aby foťák stíhal sběr dat, doplňuje ho i nový X-Processor 5. Fujifilm tak dokázal ze snímače APS-C vytáhnout aktuálně nejvyšší možnou kvalitu výstupu.

Úroveň detailů mě při prohlížení potěšila. Rozhodně to není jen hon za megapixely na úkor kvality, ta zůstává excelentní. Pokud tisknete velké formáty, potřebujete ořezávat horizontální fotografie na vertikální nebo se jen chcete pokochat podrobnostmi ve stoprocentním zvětšení, budete určitě stejně jako já nadšeni. Snímač X-T5 je samozřejmě stabilizovaný, IBIS pomáhá až o 7 EV.

x-t5-jakub-cejpek-27.jpg

Ještě větší rozlišení, než jsme doufali

Poprvé řada X-T dostává i funkci Pixel Shift Multi Shot, díky které můžete sérii dvaceti záběrů ve formátu RAW spojit v jeden velký snímek DNG o rozlišení 160 megapixelů. I z této přidané funkce mám radost. Ne že bych ji využil každý den, ale pro výjimečné snímky (typicky pro krajinu nebo architekturu) se rozhodně hodí. Focení v takovém případě vyžaduje chvíli času a stativ, ale pokud chcete ze snímače vymáčknout maximum, je to ten správný nástroj.

x-t5-jakub-cejpek-29.jpg

Opticky dokonalý objektiv nutností

Kvůli novému snímači s vysokým rozlišením je ovšem potřeba nově dbát i na výběr těch správných objektivů. Ne každá optika dokáže přenést takové množství detailů. A tak zatímco fantastická XF 90 mm f/2 dokáže vykouzlit ještě lepší obraz než doposud, můj oblíbený zoom XF 10–24 mm f/4 v některých případech nevykreslí vše zcela dokonale. Podívejte se případně na seznam objektivů Fujinon doporučených pro 40Mpx snímače.

x-t5-jakub-cejpek-9.jpg

Vyladěné ostření

Hned v závěsu na žebříčku inovací stojí z mého pohledu nový autofokus, především pak v kombinaci s pokročilou detekcí objektů a osob. X-T5 využívá nové a výrazně vylepšené algoritmy a focení i natáčení s malou hloubkou ostrosti je o poznání snazší a preciznější. V tom podle mě nastal opravdu zásadní pokrok, a když vezmu do ruky X-T4, připadá mi najednou její sledování velmi nemotorné.

x-t5-jakub-cejpek-20.jpg

Výčet inovací nekončí

Z dalších technických vylepšení musíme zmínit snížení základního ISO na hodnotu 125, což je bezesporu v kombinaci se 40 megapixely na snímači jedině přínosné.

Elektronická závěrka nově zvládá i těžko představitelný čas 1/180 000 vteřiny a sekvenční snímání má kadenci 15 snímků za vteřinu. Vyhovuje mi, že X-T5 má stejné akumulátory jako jeho předchůdce a taktéž zůstávají dva sloty SD karty.

x-t5-jakub-cejpek-28.jpg

Ani video nezůstává pozadu

I když Fujifilm X-T5 cíli především na fotografy, vylepšení doznaly i videofunkce. Natáčet můžete v 6.2K při 30 obr./s, a to do několika formátů a bitratu až 360 MB/s. U 6,2K počítejte s crop faktorem 1,23, což může omezovat u širokých ohnisek, ale pomůže u vzdálených objektů.

Pokud vezmeme v úvahu dnes již standardní export do 4K, získáte kombinací crop faktoru a rozlišení 6,2K de facto telekonvertor 1,9×. Osobně jsem s možnostmi natáčení u X-T5 pro své projekty zcela spokojen, a to i díky dříve zmiňované detekci osob, která umožňuje spolehnout se na autofokus i v komplikovanějších situacích.

x-t5-jakub-cejpek-19.jpg

Důstojná inovace

Aktuálně je pro mě X-T5 bez váhání nejlepší možnost z modelové nabídky Fujifilmu. Vyhovuje mi i pro náročnější akce a poměr kvality výstupu k velikosti přístroje je bezkonkurenční.

Stejně jako předchozí model této řady je to skvělý univerzální přístroj jak na fotky, tak na video, jen je zase o něco lepší. Myslím, že X-T5 představuje důstojnou inovaci, a těším se, že s ním budu moci zachytit svět hor v ještě větším detailu.


Celý článek najdete v prosincovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.