FotoVideo doporučuje – monitor ViewSonic VP3881a

Publikováno: 13. července 2022 | autor Redakce
image-1-colorpro-vp3881a-scenario-photo.jpg

Širokoúhlý 38″ monitor s kalibrovanými barvami, který se hodí nejen fotografům, ale i na video nebo filmařskou tvorbu. Podporuje HDR (High Dynamic Range, tedy vysoký rozsah jasů), ohledně barevných prostorů má 100 % sRGB a 95 % DCI-P3, takže je super pro práci s fotkami.

Díky tomu, že je prohnutý, uvítají ho i nároční nadšenci a videotvůrci, kteří pracují v menších produkcích, tedy freelanceři. Má samozřejmě USB-C, a tak jsme si ho vybrali k recenzi.

S prohnutými monitory se dobře pracuje a mnozí z nás už jim přišli na chuť. Nemuseli jsme si ani moc předělávat systém na stole…

image-2-colorpro-vp3881a-scenario-photo.jpg

Začněme tedy u barev

Zakřivený monitor ViewSonic VP3881a je kalibrovaný z výroby a je na něm nastavena přesná věrnost barev, s 95% pokrytím barevného gamutu DCI-P3, 100% pokrytím sRGB a Rec. 709. Jeho přesnost barev Delta E < 2 poskytuje celé spektrum 4,39 bilionu barev, se kterými si „můžete hrát při postprodukci“ (když ocitujeme slova výrobce).

Díky vysokému dynamickému rozsahu inspirovanému filmovou produkcí (HDR10), který eliminuje zasekávání a zdvojování obrazu, tento monitor nabízí plynulý a ostrý obraz s hlubšími úrovněmi kontrastu, což asi velmi rádi uvítají kreativní fotografové i videotvůrci.

vp3881-sp06.jpg

Mimochodem, monitor je Pantone Validated, což znamená, že jeho deklarované barevné schopnosti jsou ověřeny a ohodnoceny společností Pantone, která je přední světovou autoritou pro barvy. Jinými slovy poskytuje vysokou věrnost displeje při simulaci celé řady reálných barev Pantone Matching System.

Rozsáhlé vizuální efekty

Monitor s 38″ panelem a rozlišením WQHD+ 3840 × 1600 px nabízí šťastnému uživateli perfektní detaily hlavně ve vodorovném pohledu. Poměr stran 21:9 je filmovým standardem, takže videa lze přehrávat na celé obrazovce a nehrozí žádný letterboxing. Zpracováváte-li obsah s vysokým dynamickým rozsahem, získáte možnost maximálních možných detailů ve světlejší i tmavší části obrazu pro lepší poměr barev a kontrastu, případně lepší celkový zážitek ze sledování.

vp3881-l01.jpg

Konektivita

ViewSonic VP3881a disponuje poměrně velkým množstvím různých portů včetně USB-C, HDMI a DisplayPortu. U monitorů se obecně řečeno poslední dobou porty nešetří, což je logické nejen díky dostatku místa na tomto příslušenství, ale hlavně více portů je důležitých k propojování různých pracovních kombinací a systémů a kabelový přenos je přeci jenom pořád jistota.

Umožňuje práci napříč obrazovkami a bezpečné přehrávání obsahu v rozlišení 4K díky ochraně HDCP 2.2, to vše při 90W napájení externích periferií, což zajišťuje elegantní pracovní prostor bez nepořádku. Co se týče zdrojů obrazu, můžete mít připojeny a zobrazeny až čtyři. A to už je hodně profi, že?

vp3881-s02.jpg

Co nás dále velmi zaujalo

Flexibilní polohování – VP3881a nabízí celou řadu možností nastavení, natočení, náklonu a výšky na stole, což vám umožní si najít tu nejpohodlnější pracovní polohu.

Vymazlený zvuk – monitor je vybaven režimem Sonic Mode, který nabízí tři zajímavé úrovně poslechových zážitků, tedy standardního, hudebního a divadelního, takže si určitě vyberete dle svých potřeb.

Shrnutí

Monitor ViewSonic VP3881a s prohnutým displejem má vynikající rozlišení WQHD+ 3840 × 1600 px, které nabízí zvýšení kvality práce v panoramatickém zobrazení. S Pantonem ověřeným 95% pokrytím barev DCI-P3 a 100% sRGB a vynikající hodnotou Delta E < 2 poskytuje 4K standardní přesnost barev a kompatibilita HDR10 zase širší dynamický rozsah živých barev a bohatší kontrast.

Díky 38″ bezrámečkovému displeji, ultraširokému poměru stran 21:9 a integrovaným reproduktorům je ideální pro editaci fotografií a videa, vytváření složitého obsahu a další práce s vysokými nároky na kvalitu barev. Díky výborné obnovovací frekvenci 60 Hz a technologii AMD FreeSync poskytuje tento monitor plynulé přehrávání bez trhání, které je ideální pro editory videa a vývojáře her.

vp3881-sp03.jpg

Díky elegantnímu a modernímu designu je VP3881a vybaven portem USB-C umožňujícím další rozvoj využití, technologií DisplayPort a rozhraním HDMI. A ještě něco: ochrana obsahu HDCP 2.2 je standardem na všech portech. Poskytuje bezpečné přehrávání, streamování a přehrávání obsahu v kvalitě 4K. Integrovaná funkce rovnoměrnosti barev zajišťuje konzistentní barevnost po celé ploše, zatímco 14bitová 3D vyhledávací tabulka generuje obrovskou paletu 4,39 bilionu barev.

Hlavní vlastnosti

  • Úhlopříčka: 96,5 cm (38")
  • Rozlišení: 3840 × 1600 px
  • Typ HD rozlišení: 4K Ultra HD
  • Technologie: LED
  • Odezva: 7 ms
  • Nativní poměr stran: 21:9
  • Vodorovný pozorovací úhel: 178°
  • Svislý pozorovací úhel: 178°
  • Vestavěné reproduktory
  • Zabudovaný USB hub
  • Cena a dostupnost: je v prodeji za ceny pohybující se mezi 31 a 34 tisíci Kč.
Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.