Fotografování mobilními telefony: Jaké jsou vize společnosti Xiaomi?

Publikováno: 6. února 2023 | autor Redakce
229871.jpg

„Myslím si, že budoucnost přinese samá zlepšení, protože chceme odjakživa patřit mezi ty nejlepší. Musíme tudíž představit a prokázat naše schopnosti při vývoji produktů,“ říká Pekko Honkasalo, Sales Manager Xiaomi pro Finsko.

Společnost Xiaomi Corporation byla založena v roce 2010 a v současné době nabízí více než dva tisíce různých výrobků. Mezi ty nejznámější patří mobilní telefony. V České republice, dle údajů společnosti Canalys, zaujímá Xiaomi v oblasti mobilních telefonů místo mezi třemi největšími hráči na trhu a celosvětově je jejich třetím největším výrobcem.

Klíčovým aspektem a pravděpodobně také jedním z důvodů, proč je společnost tak oblíbená, je co nejlepší poměr ceny a výkonu, o který firma usiluje. „Neustále představujeme funkce a vlastnosti, které jsou špičkové v našich vlajkových lodích a speciálních smartphonech, a mnohé z nich využíváme i v cenově dostupných mobilních telefonech, abychom poskytli inovace pro každého,“ říká Honkasalo.

V oblasti mobilních telefonů si Xiaomi v posledních letech dává hodně záležet na jejich fotoaparátech. Důkazem toho je model Xiaomi 12T Pro, jehož hlavní fotoaparát nabízí neuvěřitelných 200 Mpx. V minulém roce firma rovněž oznámila spolupráci s německou společností Leica, jež navrhuje a vyvíjí fotoaparáty již od roku 1913.

V našem rozhovoru se Sales Managerem Xiaomi pro Finsko, Pekkem Honkasalem, se dozvíte, co chystá Xiaomi do budoucnosti či jak plánuje dále rozvíjet fotoaparáty svých mobilních telefonů.

pekko-1.jpg

V dnešních telefonech jsou v podstatě profesionální fotoaparáty. I renomované časopisy o fotografii či renomovaní fotografové se již seriózně zabývají focením chytrými telefony. Popisují zkušenosti či předkládají různá doporučení, jakým způsobem můžete využívat chytrý telefon k práci fotografa nebo jak správně fotit telefonem na Instagram. Jaký posun či vývoj zaznamenáváte v oblasti focení a natáčení videa a jaké jsou další vize?
Hlavními tématy, týkající se fotografování chytrými telefony, byly vždy především způsoby, jak usnadnit "míření a fotografování" pomocí algoritmů umělé inteligence, a také zmenšení profesionálního hardwaru do kapesní velikosti. V poslední době se zvětšuje velikost snímače a zároveň přibývají další fotoaparáty a objektivy, aby se fotografům rozšířily možnosti.

Nyní jsme naší nejnovější generaci (řadě 12T) přidali funkci ProCut, která uživateli pomáhá na cestách předpřipravit fotografie různých velikostí a s různým poměrem stran pro sociální média. Sériové snímání je také něco, co nás přivádí od "omezení filmu" k možnosti pořídit mnoho fotografií a vybrat ty nejlepší.

Další kroky jsou pravděpodobně v oblasti softwaru, aby si uživatelé mohli zvolit svůj "styl" a udržovat ho jako osobní standard při vytváření vzpomínek.

Xiaomi 12T Pro front

Fotografování vzdálených objektů - u smartphonů se hodně diskutuje o dalším vývoji optického zoomu a jeho kombinaci s digitálním zoomem. Předpokládáme, že i Xiaomi bude chtít udělat další krok dál i u této technologie. Je tomu tak?
V našem nejnovějším modelu máme řešení pro přiblížení uvnitř snímku způsobem, který se dříve nazýval digitální zoom. U řady 12T se navíc při zoomování u výchozích 12,5Mpx snímků nesnižuje kvalita, protože snímač dokáže zkombinovat pixely, aby se přiblížil k objektu. Díky této technologii a teleobjektivům je to ještě lepší, když lze zaostřit hlavním a/nebo podpůrným sekundárním fotoaparátem a celá plocha snímku s jeho světly a barvami se spojí do jednoho obrazu.

Také při pořizování portrétních fotografií může sekundární fotoaparát zaostřit na pozadí a obrysy objektů tak budou mnohem zřetelnější a oblast, která je mimo zaostřený objekt, bude rozmazaná, jak to dělají digitální zrcadlovky. Tuto možnost máme ve vlajkových telefonech již po několik generací. Navíc lze bokeh dodatečně upravit na požadovanou úroveň.

Xiaomi 12T Pro

Vaše smartphony si umí dobře poradit s fotografováním za slabého osvětlení. Xiaomi 12T Pro patří mezi nejlepší na světě v této oblasti a už Xiaomi 10T uměl fotit výborně i za špatných světelných podmínek. Noční snímky se smartphony jsou velmi oblíbené, připravujete zde nějaké rozšíření i u dalších vašich produktů?

Při fotografování za špatných světelných podmínek hraje zásadní roli několik faktorů: snímač, optika (včetně stabilizace) a software. Už jsme tu měli například Xiaomi 12S Ultra, které využívá obrovský 1" snímač, a v nadcházejících produktech se v tomto ohledu rozhodně nehodláme uskromnit, zejména u vlajkových lodí.

Myslím si, že budoucnost přinese samá zlepšení, protože chceme odjakživa patřit mezi ty nejlepší. Musíme tudíž představit a prokázat naše schopnosti při vývoji produktů.

Xiaomi 12T Pro in


Pekko Honkasalo – Sales Manager Xiaomi pro Finsko

Pekko Honkasalo nastoupil do společnosti Xiaomi v roce 2021 jako manažer prodeje pro finský trh. Vždy byl fascinován mobilními technologiemi a inovacemi a velmi rychle se z něj stal expert na produkty Xiaomi.

V mobilním byznysu se pohybuje od roku 2017. Předtím pracoval ve společnosti Huawei jako člen terénní jednotky a následně jako hlavní technický poradce.

Vystudoval strojní inženýrství a bakalářský titul v oboru průmyslového designu získal na Univerzitě aplikovaných věd v Turku.


Jak si momentálně vedou Xiaomi telefony řady 12 a 12T? Co specifického nabízí oproti konkurenci?

Řady Xiaomi 12 a 12T byly mezi zákazníky velmi dobře přijaty. Patrně to bude kvůli tomu, že poskytujeme nejnovější funkce fotoaparátu, nabíjení a použitelnosti, například Xiaomi 12 má kompaktnější velikost bez kompromisů v účinnosti a technických specifikacích.

Ultra rychlé 120W nabíjení (u modelů Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12T a 12T Pro) je mezi smartphony zcela unikátní funkcí. Stačí necelých 20 minut a uživatel může vyrazit kamkoliv bez obav o stav baterie.

Co se týče fotoaparátů, obě řady 12 i 12T nabízejí výjimečné kombinace po hardwarové, ale i softwarové stránce. Uživatel může využívat umělou inteligenci, která pomáhá fotografovat v různých situacích, i za špatného osvětlení, zaznamenávat vzpomínky s režimem VLOG a využívat všestranné následné úpravy s editorem fotografií integrovaným v galerii. Za zmínku stojí také superrychlá funkce ProFocus, která rychle zaostří cíl a udrží zaostření i při pohybu fotografovaného objektu.

Čím více člověk fotoaparát u těchto zařízení používá, tím více funkcí mu připadá zajímavějších a užitečnějších.

pekko-2.jpg

Jak vůbec probíhá vývoj produktů ve společnosti Xiaomi? Mohou se na něm podílet i běžní uživatelé?
Fanoušci Xiaomi po celém světě mají možnost ovlivnit, jaké budou požadavky na budoucí zařízení. Pečlivě sledujeme trh všemi možnými způsoby, abychom zjistili a mohli následovat aktuální trendy. Zároveň se pak s vydáváním produktů snažíme stanovit trendy nové.

Jak si stojí Xiaomi globálně? Můžete nám přiblížit vývoj značky na globálním trhu a jaké plány a cíle má firma na příští rok/nebo nejbližší období?

V průběhu let se neustále rozrůstáme a naše tempo nepolevuje. Spotřebitelé se stále více zajímají o přidávání dalších funkcí a kvality do svých kapesních zařízení, ale také o AIoT produkty, které jim usnadňují každodenní život. Chceme také budovat udržitelný růst prostřednictvím samotných zařízení, balicích materiálů i logistických řešení.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.