Fotograf Jan Šibík dokázal, že mobilní fotky uspějí i v Leica Gallery

Publikováno: 19. června 2018 | autor Redakce
jan-sibik-daniela-matulova-huawei-p20-pro6.jpeg

Doby, kdy se fotografové při práci spoléhali výhradně na zrcadlovku, jsou už dávno pryč. Přibývá naopak těch, kteří podlehli vábení stále výkonnějších mobilních telefonů. Patří mezi ně také fotografové Jan Šibík a Daniela Matulová. Dvojice proto přijala odvážnou výzvu – strávila pouhých 10 tvůrčích dnů se smartphonem Huawei P20 Pro. Výsledkem je série 13 působivých fotografií, které jsou vystaveny v kavárně Leica Gallery Prague.

Je možné smartphonem Huawei P20 Pro nafotit, navíc v poměrně krátkém časovém úseku, natolik kvalitní fotky, aby mohly být vystaveny v prestižní galerii? Ukázalo se, že když se špičkového produktu ujme skvělý fotograf, tak ano. Důkazem je spojení aktuálního vlajkové lodi značky Huawei, modelu P20 Pro, s fotografy Janem Šibíkem a Danielou Matulovou.

Dvojice během 10 dnů vytvořila sérii 13 barevných i černobílých fotografií. Protože se fotografové specializují zejména na disciplínu označovanou jako street photo, jde především o snímky z pražských ulic, které rafinovaně sázejí na hru světla a stínů, barevné kontrasty, neobvyklé využití perspektivy nebo zachycení běžných situací z netradičních úhlů.

Mobil je dobré maskování, říká Jan Šibík

Výběr Jana Šibíka není náhodný. Významný fotoreportér, byť se nevzdává ani focení klasickým fotoaparátem, totiž patří mezi největší průkopníky mobilní fotografie v české žurnalistice. „Fotografování mobilem je nenápadné, lidé, které fotografujete, se vás nebojí a chovají se ve svém prostředí přirozeně. To je obrovská výhoda. Další výhodou je, že vás – pokud jím jste – nikdo nevnímá jako profesionála,” popisuje přednosti mobilní fotografie Šibík.

Nahodilá není ani volba prostoru pro vystavení snímků – vzhledem k úspěšné spolupráci mezi společnostmi Huawei a Leica nebylo rozhodování nijak složité. Fotografie proto díky tomuto spojení symbolicky zdobí kavárnu pražské Leica Gallery. Ostatně i Jan Šibík přiznal, že ho Huawei P20 Pro zaujal mimo jiné i proto, že jeho trojitý fotoaparát vznikl ve spolupráci s kultovní německou značkou Leica.

Jan i Daniela fotografický úkol pojali nejen jako test telefonu, ale také svých schopností: „Byla to velká výzva. I když se to laikovi může zdát snadné, vyzkoušet všechny možnosti mobilu a nafotografovat za pouhých 10 dnů 13 fotografií, za které se nemusíte stydět, ani když jsou vystaveny v kavárně Leica Gallery Prague, není žádná legrace,” popisuje fotograf.

*Výsledná série snímků, která nese výstižný název 10 dnů s Huawei P20 Pro, bude v pražské Leica Gallery (Školská 28, Praha 1) k vidění do 27. srpna 2018.

Více informací o produktech Huawei naleznete přímo zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.