Fomei – kompletní zábleskové studio v jedné tašce

Publikováno: 14. srpna 2022 | autor Redakce
jnp-2944.jpg

Společnost FOMEI přišla s cenově dostupnou novinkou pro hobby fotografy i pokročilé. Nové studiové blesky Terronic Basic 150RF a 300RF potěší všechny tvůrce, kteří chtějí mít kontrolu nad světlem, ať už fotí portréty, jídlo, nebo produktové fotografie.

Mimo samostatné zábleskové hlavy jsou důležité sestavy, které se nabízejí v obou variantách: 150 a 300 Ws.

fy4202-1.jpg

V jedné přepravní tašce je k dispozici kompletní studio, které obsahuje dva stojany, dvě zábleskové hlavy, dva softboxy 50 × 70 cm a odpalovač. Takový set můžete pohodlně uskladnit například ve skříni a rozložit ho pouze v případě potřeby, aniž by poté překážel.

Samostatný blesk váží kilo. Světla jsou nabízena ve dvou výkonnostních variantách 150 a 300 Ws. Obě tyto varianty mají 75W pilotní halogenovou žárovku. K uchycení modifikátorů světla (softboxy, reflektory apod.) je k dispozici bajonet FOMEI/Bowens.

K odpalování slouží vestavěný přijímač s frekvencí 2,4 GHz a vysílač RF-16Te, který je součástí balení obou sestav studiových blesků v tašce. K samostatným zábleskovým hlavám je vysílač volitelný. Blesk je osazen 3,5mm jackem pro použití jiného přijímače. Na vrchní části kloubu pro uchycení blesku na stojan je otvor pro studiový deštník s aretací.

fy4212-0.jpg

Slabší varianta 150RF obstojí s nižším výkonem v menších domácích ateliérech. Silnější varianta 300RF je již vhodná i do větších prostor, škol nebo firemních produktových fotoateliérů.

V praxi

Používání je velmi příjemné. Na focení jsem si vzal celý set Terronic BASIC 150RF, tedy slabší variantu těchto studiových blesků. Z tašky jsem vytáhl dva designově povedené blesky, umístil je na stojany, nasadil pilotní žárovku, která se dodává v krabičce zvlášť, a zapojil blesky do elektrické sítě. První sestavení softboxů je hračka.

fy4212-5.jpg

Sice to někomu, kdo je má v ruce poprvé, může trvat déle, ale rychle si zvyknete a později už to zvládnete i poslepu. Po nasazení softboxů přichází na řadu poslední úkol, a to je instalace vysílače. Je třeba ho vytáhnout z krabičky, vložit do něj baterii a nasadit ho na fotoaparát. To je vše. Nic nebylo potřeba nastavovat a mohl jsem hned fotit, protože vysílač byl již z výroby spárovaný na stejném kanálu s bleskem.

Na focení jsem si pozval Páju (Instagram: Pajik002). Šlo to samo: 75W pilotní žárovka v šeru dobře ukazuje, nejen kam světlo svítí, ale i jak bude zhruba na modelce vypadat. Pokud by bylo v místnosti více okolního světla, musel bych se možná již více soustředit. Nastavení výkonu je velmi snadné díky přehledným tlačítkům na zadní straně blesku.

jnp-2857.jpg

Šipkami nahoru a dolů regulujete výkon na požadovanou hodnotu a hned vedle můžete zapnout/vypnout pilotní žárovku. Pomocí symbolu oka nastavujete, zda blesk bude reagovat v režimu Slave na cizí záblesk a synchronizovat se s ním a pomocí symbolu noty zapnete/vypnete zvukovou signalizaci nabití blesku. Poslední tlačítko je Test, díky kterému můžete vyzkoušet, zda blesk funguje.

Softboxy ze setu krásně a rovnoměrně zjemňují světlo a v případě, že vám jejich rozměr nevyhovuje a potřebujete měkčí světlo, můžete použít jakýkoli jiný, který už vlastníte nebo teprve dokoupíte.

jnp-2921.jpg

Na závěr

V této cenové kategorii se jedná opravdu o skvělou techniku do studia, kterou snadno uskladníte, má vysoký výkon a skvělé příslušenství. Navíc je k nezaplacení výhoda, kdy máte v jedné sadě k dispozici vše, co potřebujete. Vyniká kvalitou, barevnou stálostí a výkonem pro použití vysokého clonového čísla nebo při focení z větších vzdáleností.

Pokud vás přeci jen zajímá spíše trvalé světlo, velmi vhodné řešení je Basic Hobby LED 48/48, které nabízí velmi podobnou kompletní sestavu ve variantě trvalých LED světel.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.