Focení ptáků ne obloze nemusí být oříšek

Publikováno: 29. dubna 2017 | autor Redakce
Olympus EE-1

S hledáčkem Olympus EE-1 je to hračka!

Kdo si někdy zkusil zachytit letícího ptáka na obloze dlouhým objektivem, ví, o čem je řeč. S dlouhými ohnisky objektivů, které se k tomuto žánru běžně používají, tedy s ohnisky od 300 do 600 mm a někdy i více, je nalezení letícího ptáka na široké obloze více než nesnadné.

U zoomových objektivů je to jednodušší, stačí si nejprve „odzoomovat“ na kratší ohnisko, ptáka najít a následně ho jen držet ve středu hledáčku a souběžně zoomovat na maximum. S pevnými skly, která se k těmto fotografiím používají nejčastěji, to jde o poznání hůře. Proto Olympus před časem představil zajímavou pomůcku, kterou známe spíše od myslivců a lovců divoké zvěře a kterou častěji uvidíme nasazenou na loveckých puškách než na fotoaparátech. Ve své podstatě jde však o totéž. V jednom případě se jedná o skutečný lov, v případě našem se jedná o lov beze zbraní, tedy ten fotografický. Důležité je zvíře správně „trefit“.

Kolimátor Olympus EE-1

nám v tom pomůže. Mincovou baterií napájený zaměřovač se zasune do sáněk libovolného fotoaparátu a tlačítkem OPEN se rozloží do aktivního stavu – není tedy spojen čistě s výrobky Olympus, ale lze jej stejně tak dobře uplatnit na všech digitálních zrcadlovkách i bezzrcadlovkách jiných značek. Pomocí dvou kalibračních koleček je vhodné si nejprve na libovolném statickém objektu vycentrovat svítící záměrný kříž, který je promítaný na průhledném čelním skle, a teprve potom přejít k samotnému focení. Kalibraci je potřeba doladit tak, aby objekt sledovaný záměrným křížem byl přesně uprostřed výsledné fotografie. Jen tak máte záruku, že letící pták, kterého sledujete na obloze, bude skutečně v záběru. Díky průhledovému hledáčku nejste prakticky omezeni žádným výřezem, jako je tomu u běžných hledáčků, které sledují objekt přes nasazený teleobjektiv, a máte neustálý přehled o celé obloze, na níž letící ptáky snadno najdete, zaměříte je rozsvíceným křížem a pak už jen stisknete spoušť.

Hledáček je tedy ideální pro okamžité nalezení fotografovaného objektu nejen na obloze

Tip na závěr: V praxi je vhodnější mít tělo fotoaparátu s nasazeným zaměřovačem pevně spřažené s vlastním tělem, aby jediný pohybující se objekt byl letící pták, nikoli taky fotoaparát v natažených rukách. Proto je vhodné umístit fotoaparát se zaměřovačem na tzv. fotopažbu. Více se o ní dočtete na stránkách www.fotolovy.cz.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.