Externí disk ADATA Elite SE880 1 TB – odolnost a výkon za příjemnou cenu

Publikováno: 17. března 2024 | autor Redakce
se880-01-1000x1000.jpg

Tyhle sympatické SSD disky jsou nenáročné, poměrně rychlé a nesmírně skladné. Ostatně víte vlastně, co znamená zkratka SSD? Asi ano: Solid State Drive neboli disk konstrukčně podobný flash paměti. Získali jsme větší z této řady (ten menší má poloviční kapacitu) a trochu si ho prohlédli.

Pro měření rychlosti pevných disků používáme v redakci starší, ale dobrý ATTO Disk Benchmark, kde můžete k testům a měření sekvenční rychlosti čtení a zápisu využívat soubory od cca 100 kB až po cca 2 GB. Můžete si ho klidně stáhnout zdarma a prověřit jím všechna svá úložiště.

Jak se nám líbí?

Líbil se hned na první pohled. Ze štíhlé černé krabičky vybalíte tmavě šedý disk zapasovaný v klasickém průhledném polymerovém výlisku, v horní části doprovázený nezbytným kabelem s USB-C a malou papírovou knížečkou se základními a bezpečnostními informacemi. Připojení je rychlé, protože je jedno, a tudíž jednoduché.

-dsc5854-copy.jpg

Samozřejmě že víme o tom, že rozhraní USB 3.2 Gen 2x2 je postupně nahrazováno (u těch dražších a nejmodernějších zařízení, hlavně u notebooků) novým standardem USB4 – schopným rychlosti Thunderbolt 4 (až 40 GB/s), ale USB 3.2 Gen 2x2 budeme moci asi pořád používat stejně jako USB 3.2 Gen 2, hlavně u těchto a podobných cenových relací v zařízeních s kompatibilními vnitřky. To byla jen vsuvka k použitému rozhraní a pojďme dál.

Jak dopadlo měření?

V rychlosti čtení jsme se pohybovali opravdu jen malinko pod hranicí udávaného maxima, tedy v hodnotách cca 1988 MB/s, což vlastně ani není odchylka a odpovídá výrobcem udávané výši. V případě rychlosti měření zápisu jsme byli trochu níže, někde kolem 1830 MB/s, kterážto rychlost ale odpovídá hodnotám v minulosti naměřeným i u jiných a daleko dražších disků.

-dsc5867-copy.jpg

Technická data

  • Typ úložiště: externí SSD disk
  • Kapacita úložiště: 1 TB
  • Kapacita disku: cca 0,98 TB
  • Udávaná rychlost zápisu: 2000 MB/s
  • Udávaná rychlost čtení: 2000 MB/s
  • Rozhraní: USB 3.2 Gen 2x2
  • Konektor: USB-C
  • Rozměry (š x d x v): cca 35 × 65 × 12 mm
  • Váha: 31 g
  • Kabel: součástí balení

Žádné drama, naopak velmi příjemný výkon, když se podíváme na některé nejmenované předchůdce z nedávné doby, u nichž jsme byli zvyklí na hodnoty poloviční.

-dsc5863-copy.jpg

Dobrá práce

Kabel má příjemnou délku, takže neřešíte vypadávání či vytahování z PC nebo notebooku, způsobené krátkou kabeláží. Disk je na omak příjemný a o jeho skladnosti jsme se již několikrát zmínili. Tvarově má zajímavou konstrukci s prolisem, takže se i dobře drží a celkově konstrukčně vypadá i přes svou malou váhu velmi bytelně a dá se věřit výrobcem deklarované odolnosti.

-dsc5860-copy.jpg

Pryč jsou doby, kdy jsme se s disky pohybovali jako s křehkým sklem a při každém větším otřesu nám zatrnulo. Kapacita 1 TB je v současnosti bohatě dostačující pro hobby fotografy i videotvůrce.

Naše shrnutí?

V redakci jsme ho nazvali malým a šikovným rychlíkem. Jeho rychlosti jsou excelentní a přepočet cena/výkon vychází (tedy v tomto případě rychlost čtení) až obdivuhodně. Existuje tudíž řada důvodů, proč ho doporučit. Je lehký a kompaktní, má svižné sekvenční rychlosti zápisu a hlavně čtení, a pokud máte k dispozici vše kompatibilní okolo, vychází za přenesený gigabajt velmi nízká cena.

-dsc5869-copy.jpg

Hlavní vlastnosti

  • odolnost proti otřesům a pravděpodobně i pádům z malých výšek
  • velký úložný prostor v malém těle
  • skladný a lehký – malá hmotnost a minimální rozměry
  • poměrně vysoké rychlosti zápisu i čtení
  • konektivita USB-C
  • zajímavá titanová barva

Navíc není bez zajímavostí, že většina obchodníků nabízí na tento disk prodlouženou záruku. Jedna z praktických věcí, kterou bychom do budoucna rádi výrobci doporučili, je nějak zakrýt, zaklopit a ochránit konektorovou zdířku, protože při delším transportu v kapse plné drobků či obdobném prostoru batohu se nám mohou různé nečistoty dostat dovnitř, o vlhkosti nemluvě. Stále nasazený kabel není vhodným řešením…

Cena a dostupnost

Máte poměrně široké možnosti, kde tento externí disk koupit. V době přípravy recenze (polovina února 2024) se jeho cena pohybovala v akci okolo 2300 Kč.


Celý článek najdete v březnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.