Epson se otevřeně hlásí k významným udržitelným výhodám inkoustového tisku s technologií Heat-Free

Publikováno: 29. ledna 2023 | autor Redakce
21gro-bijpro-fet-35a.jpg

Společnost Epson končí s prodejem laserových tiskáren kvůli omezené schopnosti této technologie dosáhnout značného pokroku v oblasti udržitelnosti. Namísto toho se vydává na cestu plně inkoustového tisku a představuje novou řadu firemních modelů s rychlostí 40–60 stran za minutu.

Společnost Epson potvrdila svůj závazek přejít na inkoustový kancelářský tisk a oznámila, že do roku 2026 přestane celosvětově prodávat a distribuovat laserové tiskárny. Společnost své rozhodnutí vysvětluje větším potenciálem inkoustového tisku k dosažení významného pokroku v oblasti udržitelnosti.

21gro-bijpro-std-13-panelon.jpg

To je způsobeno odlišným fungováním obou technologií – laserová technologie potřebuje teplo k zapečení toneru na papír, zatímco inkoustová technologie je studená a vyžaduje méně energie.

Tato zpráva se objevuje rok poté, co společnost Epson ohlásila investici ve výši 100 miliard jenů do udržitelných inovací, a souvisí s uvedením nové řady firemních inkoustových tiskáren na trh.

21gro-bijpro-std-18a-panelon.jpg

Marcel Divín, Branch Office Manager společnosti Epson Europe CZ&SK, k tomu dodává: „Rozhodnutí opustit trh s laserovými tiskárnami bylo nevyhnutelné. Naše společnost se zavázala k udržitelným inovacím a postupům, ale laserové tiskárny do tohoto rámce nezapadají. Jejich spotřeba energie je vyšší než u firemních inkoustových tiskáren a mají více spotřebních dílů. Naše tisková divize se bude namísto toho stoprocentně věnovat piezoelektrickému inkoustovému tisku s technologií Heat-Free a využívat naši vlastní technologii k poskytování účinných a udržitelných tiskových řešení pro naše partnery a koncové uživatele.”

21gro-bijpro-std-3d-panelon.jpg

Trh s firemními inkoustovými tiskárnami by měl podle předpovědí růst na úkor laserových tiskáren Z dat IDC vyplývá, že trh s firemními inkoustovými tiskárnami v západní Evropě vzroste o +5,1 % ročně, s čímž kontrastuje meziroční pokles poptávky po laserovém tisku o 0,4 %, přičemž růst poptávky po firemních inkoustových tiskárnách vykazuje podobné trendy v regionech CEE a MEA.

Výzkum IDC také ukazuje, že 88 % osob s rozhodovací pravomocí v oblasti hardwaru nyní považuje spotřebu energie a odpad (87 %) za „extrémně“ nebo „velice” důležité faktory při výběru nových tiskáren.

Nová řada Epson Enterprise

Nová řada tiskáren WorkForce Enterprise AM, která využívá piezoelektrickou technologii Heat-Free společnosti Epson s liniovou hlavou, doplňuje nabídku společnosti Epson v oblasti firemního tisku. Nová řada umožňuje rychlost tisku 40–60 stran za minutu, je určena pro střední segment trhu a doplňuje řadu firemních inkoustových tiskáren Epson.

21gro-bijpro-fet-35a.jpg

Kompaktní rozměry a lehká konstrukce umožňují omezit zdroje používané při výrobě a přepravě. Zásobníky inkoustu s vysokou výtěžností snižují spotřebu, náklady na přepravu a skladování materiálu a řízení spotřebního materiálu po skončení jejich používání, a navíc se tím omezují odstávky kvůli rutinní údržbě.

Marcel Divín dále uvádí: „Tyto produkty doplňují naši firemní nabídku inkoustových tiskáren od malých pracovních skupin až po vysokorychlostní zařízení pro oddělení, což znamená, že bez ohledu na účel tisku pro vás máme vhodný produkt. Každý produkt, který nabízíme v rámci naší řady firemních inkoustových tiskáren, přináší společnostem technologii, která jim pomůže splnit jejich cíle v oblasti udržitelnosti. Pro naše partnery a zákazníky nadšeně a hrdě vyrábíme udržitelné technologie, které opravdu přispívají ke snížení spotřeby energie a emisí CO. Každý podnik, který se přeorientuje na inkoustovou technologii, přispívá k udržitelnější společnosti.”

21gro-bijpro-std-18a-panelon.jpg

WorkForce Enterprise AM

Epson uvádí na trh novou řadu produktů WorkForce Enterprise AM s rychlostí tisku 40–60 stran za minutu. Tato řada vychází z technologie inkoustových tiskáren Heat-Free a zaplňuje mezeru v nabídce firemních produktů formátu A3. Zároveň společnost Epson oznámila konec prodeje laserových tiskáren kvůli omezené schopnosti této technologie přispět k udržitelnému rozvoji.

Poprvé v České republice nové modely společnost Epson představila 24. ledna v pražském hotelu Mama Shelter na tiskové konferenci určené vybraným novinářům a partnerům. Zástupci společnosti Epson prezentovali zásadní vlastnosti tiskáren, a především předvedli tato zařízení během praktické ukázky.

Marcel Divín, Branch Office Manager společnosti Epson Europe CZ&SK, se navíc věnoval udržitelným a ekonomickým aspektům tiskáren, jako jsou nízké celkové náklady na vlastnictví či snížení nákladů na tisk. Díky těmto vlastnostem jsou zařízení schopna ušetřit firmám na provozu až stovky tisíc ročně.

21gro-bijpro-fet-34a.jpg

„Nová řada WorkForce Enterprise AM doplňuje naši nabídku firemních inkoustových tiskáren od malých pracovních skupin až po vysokorychlostní zařízení pro oddělení. To znamená, že bez ohledu na účel tisku pro vás máme vhodný produkt. Díky kompletní podpoře v oblasti MPS řízené tiskové služby, pracovních workflow a řešení vzdáleného servisu umožňují tyto produkty vytvořit spolehlivý a udržitelný systém tisku s nízkými nároky na údržbu a vysokou kvalitou,“ uvedl k nové řadě Marcel Divín. „Jsem rád, že jsme mohli jedinečné vlastnosti našich tiskáren představit naživo, rozhodně stojí za pozornost každé firmy.“

Nové produkty představují technologii statické liniové hlavy pro střední segment trhu. Obchodním partnerům společnosti Epson usnadní proces prodeje a zajistí, aby koncoví uživatelé měli ty nejlepší produkty, které potřebují a které zároveň plně respektují atributy udržitelnosti.

Inkoustová technologie může oproti laserové snížit spotřebu energie. Kompaktní rozměry a lehká konstrukce dále umožňují omezit potřebu zdrojů použitých při výrobě a přepravě. Díky kompaktním rozměrům lze zařízení bez problému umístit do kanceláře a šetřit místo. Zásobníky inkoustu s vysokou výtěžností snižují spotřebu, náklady na přepravu, skladování materiálu a potřebu řízení skladu spotřebních materiálů po skončení jejich používání.

Tyto produkty jsou významným krokem vpřed ve strategii společnosti Epson v oblasti tisku a podporují její závazek k udržitelnosti. Uvedení na trh je v souladu s rozhodnutím společnosti plně přejít na inkoustový tisk a do roku 2026 přestat celosvětově prodávat laserové tiskárny.

Tento záměr byl učiněn rok poté, co společnost Epson ohlásila investici ve výši 100 miliard jenů do udržitelných inovací, a vyplývá z omezené schopnosti laserové technologie významněji přispět k lepší udržitelnosti kvůli potřebě tepla při tiskovém procesu a s tím spojené zvýšené spotřebě energie.

V porovnání s laserovými tiskárnami je po dobu životnosti inkoustové tiskárny potřeba vyměnit méně spotřebních součástí, což výrazně omezuje potřebu servisu a údržby inkoustových tiskáren Epson a s tím související odstávky tiskáren. Současně zvyšují produktivitu a spokojenost koncových uživatelů.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.