Epson EcoTank L6290 už nechce o kazetách ani slyšet

Publikováno: 28. prosince 2023
20lio2-fal-blk-04-1.jpg

Je to tak, inkoustovým kazetám u těchto typů tiskáren – vlastně multifunkcí – už před časem odzvonilo. Vše bez potřísnění plnit do tanků, resp. nádržek na inkousty a pigmenty, posílit tak ekologii a hlavně získat co nejekonomičtější tisk.

To je trend nízkonákladového, levného a energeticky úsporného tisku, který v posledních letech eliminuje množství dříve hojně používaných laserových tiskáren v této i dalších kategoriích.

Krátká charakteristika

Jedná se o docela vymazlenou multifunkci (oboustranný tisk a fax, kopírování a skenování) s velmi úsporným provozem, kdy prý ušetříte až 90 % nákladů oproti minulým, kazetovým tiskárnám, jak uvedl výrobce ve své rozsáhlé studii prováděné v zemích střední Evropy a v Turecku v roce 2021. Tuto informaci lze jen těžko redakčně ověřit, ale velké úspoře se dá opravdu věřit.

20lio2-fal-blk-01-2.jpg

Když si tuto, špičku ve své třídě koupíte a otevřete, s dodaným přístrojem získáváte (opět dle informací výrobce) inkoust až na tři roky – na 14 100 stran černobíle a 5200 stran barevně. Opět nelze ověřit, protože jsme tiskárnu tři roky v redakci neměli, ale spotřeba je opravdu malá, úbytky v nádržkách v průběhu testu byly naprosto minimální. K dispozici máte i náhradní lahvičky s inkoustem, kdy jedna sada lahviček s inkoustem prý (opět dle informací výrobce) odpovídá až 66 inkoustovým kazetám.

Důležitou podmínkou pro používání je ale známá aplikace Epson Smart Panel, kterou musíte mít nainstalovanou (doporučujeme, my ji máme v redakci díky mnoha minulým testům ve třech počítačích už nastálo). S její pomocí následuje jednoduché bezdrátové nastavení a pak už jen sledujete tisk, skenování a další funkce ze smartphonu (kde máte aplikaci nastavenou taky) nebo počítače. Ostatně tisk ze smartphonů je kvalitní a rychlý, evidentně se šíří jako lavina a i v našem tradičním pojetí se stal velmi oblíbeným pro svou rychlost a spolehlivost.

20lio2-fal-blk-08-2.jpg

Co se skrývá uvnitř?

Jedná se o velmi moderní systém postavený na tiskové hlavě PrecisionCore s minimální velikostí kapky 3,3 pl a proměnlivou velikostí kapiček inkoustu. Konfigurace trysek je nastavena na systém 400 trysek černé, 128 trysek pro každou ze tří barev s tím, že v nádržkách najdete černou pigmentovou barvu (největší zásobník) a pak tři barevné klasiky (stejné menší zásobníky) cyan, magenta a yellow. Žádné další odstíny šedi či modré se nedějí, klasická „čtyřbarevka“.

20lio2-fal-blk-11-2.jpg

Tiskové rozlišení je tudíž maximálně 4800 × 1200 DPI s tím, že dává i velmi slušný obraz na fotkách. Nejlepší výsledky jsme měli samozřejmě s barevnými fotografiemi klasického formátu 10 × 15 cm, kdy si jednu vyrobíte asi za minutu. Výrobce doporučuje své papíry Epson Premium Glossy Photo Paper, kdy se bez problému dostáváte na kvalitu dobrého minilabu. Chce to ale zkusit na dvou třech vzorcích, než začnete chrlit coby domácí minilab.

Velké spektrum použitelných papírů pro tisk

U těchto tiskáren je už historicky známa schopnost tisku na papíry mnoha typů, formátů a gramáže. Formátů jsme napočítali celkem dvanáct a mezi nimi logicky dominují ty kancelářské a korespondenční.

Do jediného zásobníku se vejde cca 250 standardních listů, oboustranný tisk je samozřejmostí, kapacita podavače i výstupu je omezena na 25 listů, ale za důležitou možnost považujeme tisk bez okrajů a široký rozsah gramáží od 64 až po 300 g/m2. Velká výhoda nejen pro experimentátory, ale i praktická možnost malého tisku vlastně na jakýkoli dostupný papír.

-dsc5841-copy.jpg

Jak se s ní skenuje?

Protože se nejen v poslední době zabýváme kvalitním skenováním, zajímal nás i skener tohoto přístroje. Jedná se o klasický plochý skener CIS (Contact Imege Senzor) s identickým optickým i skenovacím rozlišením 1200 × 2400 px což je základní minimum pro profesionální použití a asi dvojnásobek toho, co potřebujeme na skenování dokumentů.

Skenuje max. na 200 DPI, z čehož se dá i teoreticky vydedukovat slušná náhledová kvalita fotky jak v černobílém, tak barevném provedení. Z výstupních formátů si můžete vybrat: BMP, JPEG, PICT, TIFF, multi-TIFF, PDF či PNG. Pro porovnání uvádíme, že náš časopis se tiskne v kvalitě 300 DPI. Skenování je ale rychlé, barevnou A4 získáte za 27 s a černobílou za méně než polovinu tohoto času. To už je slušná práce.

20lio2-fal-blk-04-1.jpg

Když to všechno shrneme

Plusy

+ rychlý a spolehlivý tisk a skenování
+ snadné a čisté plnění zásobníků
+ vysoce úsporný, ekonomicky výhodný tisk
+ snadná ovladatelnost
+ zřetelný a přesný inkoustový tisk, který se nerozmaže a dobře drží na širokém spektru typů papíru
+ univerzální využití pro vyšší kvalitu tisku i skenování
+ kvalitní barevný a dotykový ovládací displej

Mínusy

– asi by cena mohla být nižší, co říkáte?
– pořád skoro stejný design – ale nic nového vymyslet asi nejde

Závěrem

Se svým 6,1cm barevným dotykovým displejem, automatickým oboustranným tiskem a podavačem dokumentů na 30 listů, faxem, předním podavačem papíru na 250 listů a rychlostí tisku až 15,5 strany za minutu se jedná o velmi příjemný přístroj univerzálně použitelný doma, v kanceláři i ve studiu.

A pokud nechcete své fotky zrovna vystavovat ve velkých formátech, tak vám i okolí udělá klasický formát 10 × 15 cm a v mnoha případech i A4 velikou radost. Nejen proto, že si fotky pořídíte opravdu velmi levně. Pouze je třeba myslet na počáteční investici, která činí něco kolem 10 tisíc korun s tím, že tato tiskárna je v prodeji ve všech velkých centrech a na e-shopech.


Celý článek najdete v prosincovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.