Eizo ColorEdge CG2700S a CG2700X

Publikováno: 16. července 2022 | autor Redakce
cg2700s-press-02.jpg

Máme se opravdu na co těšit: je tu nová generace ColorEdge. V případě modelů CG2700S a CG2700X představuje společnost Eizo dva nové špičkové monitory řady CG s úhlopříčkou 27".

Tyto monitory, které podle výrobce zaručují ostré zobrazení obrazu v rozlišení WQHD nebo UHD, nabízejí kromě nového designu rámečku poprvé integrované připojení k síti LAN přes USB-C a výkon až 94 W.

coloredge-cg2700x-r-withcontents-01.jpg

Jiné jsou především jejich rozlišení. Model CG2700S má rozlišení WQHD 2560 × 1440 pixelů, CG2700X nabízí 4K UHD 3840 × 2160 pixelů. Oba monitory mají velmi ostrý obraz (109 PPI, resp. dokonce 164 PPI) a nezáleží na tom, zda se jedná o fotografie, filmové materiály s vysokým rozlišením, vlastní video nebo o CGI (Computer-generated imagery) či herní design.

Díky integrovanému připojení USB-C lze obraz i data přenášet pouze jedním kabelem. Funkce Power Delivery navíc dokáže efektivně dodávat elektrickou energii i do výkonných notebooků s příkonem 92, resp. 94 W (CG2700X), takže se uživatel obejde bez další napájecí jednotky. Následující novinkou těchto monitorů je integrované připojení LAN, které zaručuje stabilní připojení k internetu a síťovým zdrojům. To je tedy o této zatím dvoučlenné řadě obecně a pojďme se na monitory podívat jednotlivě:

Eizo CG2700S ColorEdge

Monitor má nejvyšší rozlišení 2560 × 1440 px, velmi dobrý kontrastní poměr 1600:1 a jas 400 cd/m². Modul LCD s panelem IPS (Wide Gamut) nabízí pozorovací úhel 178º. Panel IPS monitoru ColorEdge CG2700S pokrývá fotografický barevný prostor AdobeRGB i tiskový barevný prostor CMYK ISO-Coated V2 z více než 99 %. Zaručena je také přesná simulace výsledku tisku pomocí softproofového zobrazení.

coloredge-cg2700s-r-hood-withcontents-02.jpg

Převodní tabulka LUT (lookup table) modelu CG2700S pracuje s vysokou barevnou hloubkou dosahující 16 bitů a panel pak reprodukuje signály s rozlišením až 10 bitů. To znamená, že pro výpočet přesného zobrazení na monitoru jsou k dispozici miliardy barevných tónů. Tím se zamezí vadám zobrazení, jako je pruhování (banding) nebo přepaly (clipping), které se projeví jako mezery mezi hodnotami tónů v gradientech nebo jako barevný nádech v odstínech šedé.

I jemné nuance a struktury v temných nebo sytě zbarvených oblastech by tak měly být reprodukovány diferencovaně a věrně až do detailů. CG2700S by měl zvládat díky vysokému kontrastnímu poměru i zobrazování temných odstínů, které na běžných obrazovkách LCD kvůli použitému podsvícení vypadají často bledě nebo nevýrazně. To se projevuje zejména při bočním pohledu ve slabě osvětlené místnosti. Obrazovky monitorů řady CG jsou proto vybaveny speciální vrstvou, jež zajišťuje hluboké podání tmavých tónů ve velkých pozorovacích úhlech.

coloredge-cg2700s-r-withcontents-01.jpg

Jak už jsme u tohoto výrobce zvyklí, každý jednotlivý panel je v továrně proměřen po celé ploše. Odhalí se tak případná nehomogenita jasu či barevný nádech a tyto nedostatky jsou odstraněny. Proces Digital Uniformity Equalizer zaručuje, že po celou dobu životnosti monitoru by barvy měly vypadat stejně bez ohledu na místo zobrazení. Monitor Eizo CG2700S splňuje přísné požadavky na obrazovkové tiskové korektury ve smyslu normy ISO 12646 dle německé asociace Fogra Forschungsgesellschaft Druck, která monitor testovala.

CG2700S je vybaven nejnovější technologií senzorů, která umožňuje jeho rekalibraci za chodu. Díky tomu můžete pokračovat v práci s aplikacemi, které nejsou na barvy choulostivé. Snímač zabírá při kalibraci na obrazovce jen malý prostor, a proto neruší. Kalibrace může také probíhat zcela automaticky v definovatelných časech, i když je počítač vypnutý nebo není k monitoru vůbec připojen. K udržení odstínu, barvy, jasu a dalších charakteristik i při změně okolní teploty je ColorEdge CG2700S vybaven teplotním čidlem.

Model CG2700S je vybaven pokročilým mikročipem (ASIC – Application-specific integrated circuit), vyvinutým speciálně pro účely přesného podání barev, který je mozkem každého monitoru ColorEdge.

Cena a dostupnost: na našem trhu se objeví na podzim 2022 za 53 780 Kč.

Eizo CG2700X ColorEdge

Špičkový monitor s rozlišením 4K UHD, maximálním jasem 500 cd/m², podporou HDR, USB-C s více než 90 W PD a připojením k LAN, takže pro nejnáročnější tvůrce.

coloredge-cg2700x-r-withcontents-01.jpg

Díky rozlišení 3840 × 2160 px má CG2700X obrovskou hustotu pixelů 164 PPI. Viditelné pixely monitoru jsou tak už opravdu minulostí. Panel IPS má maximální jas 500 cd/m² a dosahuje kontrastního poměru 1450:1. Filmy a obraz vůbec lze upravovat a hodnotit pomocí CG2700X v plném rozlišení 4K UHD. Modul LCD umožňuje pozorovací úhel 178º. Panel IPS monitoru ColorEdge CG2700X pokrývá fotografický barevný prostor AdobeRGB i tiskový barevný prostor CMYK ISO-Coated V2 z více než 99 %.

coloredge-cg2700x-cg2700s-b-r.jpg

Stejně jako u předchozího typu převodní tabulka LUT (lookup table) pracuje s extrémně vysokou barevnou hloubkou dosahující 16 bitů a panel pak reprodukuje signály s rozlišením až 10 bitů. To znamená, že pro výpočet přesného zobrazení na monitoru jsou k dispozici miliardy barevných tónů. Tím se opět účinně zamezí vadám zobrazení, jako je pruhování (banding) nebo přepaly (clipping), které se projeví jako mezery mezi hodnotami tónů v gradientech nebo jako barevný nádech v odstínech šedé. CG2700X také zvládá díky vysokému kontrastnímu poměru i zobrazování temných odstínů, které na běžných obrazovkách LCD kvůli použitému podsvícení vypadají často bledě nebo nevýrazně.

coloredge-cg2700x-r-hood-withcontents-02.jpg

I tento model má svůj integrovaný senzor pro automatickou rekalibraci. Tento snímač je optimalizován pro daný monitor, zohledňuje vlivy okolí (např. světlo) a koreluje okraje a střed obrazu. Zajišťuje tak stejnoměrné výsledky na celé ploše monitoru. Snímač se nalézá v rámečku monitoru a vysouvá se pouze při měření, samostatný kalibrační přístroj už tedy není potřeba. Během kalibrace monitoru lze pokračovat v práci s aplikacemi, které nejsou choulostivé na barvy. Snímač zabírá při kalibraci na obrazovce jen malý prostor. Kalibrace může také probíhat zcela automaticky v definovatelných časech, i když je počítač vypnutý nebo není k monitoru vůbec připojen.

Monitor CG2700X garantuje stabilní zobrazení díky špičkové umělé inteligenci. Je vybaven teplotním čidlem, přesně měří teplotu uvnitř monitoru, zatímco korekční algoritmus s podporou umělé inteligence rozlišuje různé způsoby změny teploty a v reálném čase vypočítá přesnou korekci. Další garancí je i stabilní zobrazení barev již po třech minutách. Oproti konkurenčním monitorům je to až desetkrát rychlejší náběh.

coloredge-cg2700x-cg2700s-side-tilt.jpg

Monitor ColorEdge CG2700X podporuje dvě tonální křivky pro HDR video: křivku HLG (hybrid log-gamma) a křivku PQ (perceptual quantization). Až do maximálního jasu 500 cd/m² tak CG2700X zajišťuje smysluplný dojem ze zpracovávaného materiálu HDR, takže referenční monitor HDR, jako je ColorEdge CG3146, je často vyžadován až v posledním kroku výroby. Předvolby pro barevné prostory DCI-P3, BT.709 a BT.2020 jsou přesně kalibrovány již v továrně a zajišťují práci se správnými hodnotami koeficientu gama příslušných tonálních křivek. Kromě toho jsou z výroby přednastaveny také barevné režimy PQ (DCI a BT.2100) a HLG (BT.2100) pro zobrazení obsahu HDR.

Cena a dostupnost: na našem trhu se objeví na podzim 2022 za cenu, která zatím nebyla stanovena.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.